Investiţiile străine pe piaţa de capital din Moldova s-au prăbuşit cu 54%

Imagine implicită

În prima jumătate a anului 2017, fluxul de investiţii străine pe piaţa primară de capital a Republicii Moldova a constituit doar 48,2 milioane de lei sau 22,90% din totalul emisiunilor de acţiuni. 

Potrivit unui raport al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), volumul investiţiilor străine pe piaţa de capital înregistrat în ianuarie-iunie 2017 s-a redus cu 57,29 milioane lei sau cu 54,31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comparativ cu perioada respectivă din anul 2014, volumul investiţiilor străine s-a diminuat de 16 ori şi ceva, scrie Mold-Street.

Potrivit CNPF, în prima jumătate a acestui an au fost realizate 12 emisiuni de valori mobiliare pe piaţa primară de capital în valoare totală de 210,49 milioane lei, ceea ce constituie o diminuare cu 146,67 milioane lei, sau cu 41,07% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

În aceeaşi perioadă pe piaţa secundară au fost efectuate 9.607 tranzacţii în volum de 172,05 milioane lei, ceea ce semnifică o descreştere de şase ori, sau cu 871,78 milioane lei, comparativ cu ianuarie-iunie a anului 2016.

Evoluţiile de pe piaţa de capital refelctă în mare parte situaţia economică din ţară şi interesul scăzut al investitorilor faţă de activele scoase la vânzare prin intermediul bursei.

Astfel active importante precum pachetul majoritar de peste 41% din acţiunile celei mai mari bănci din Moldova nu poate fi vândut de un an şi ceva.

La fel şi pachetele majoritare ale unor companii de asigurări.

Nici activele statului statului scoase la Bursa de Valori nu s-au bucurat de atenţia investitorilor.

Sursa:jurnal.md