Ion Cristoiu: “Victor Ponta trebuie să-şi dea demisia pentru dezastrul votului din străinătate”

Imagine implicită

Cristoiu

După victoria surprinzătoare şi categorică obţinută de Klaus Iohannis în faţa lui Victor Ponta, analiştii politici se grăbesc să comenteze cauzele acestui rezultat atipic.

În acest context, Ion Cristoiu aminteşte pe blogul său, cristoiublog.ro, că dincolo de euforia victoriei, nu trebuie uitat ceea ce s-a întâmplat în diaspora.

Bag seamă că-n euforia victoriei lui Klaus Iohannis a fost trecută cu vederea cea mai gravă crimă postdecembristă: Lipsirea românilor din străinătate de dreptul fundamental, echivalent în democrație cu dreptul la libertate, de a vota”, notează Cristoiu.

Guvernul României a răspuns de organizarea alegerilor. Potrivit articolului 43 din Legea 370/2004 privind alegerea Președintelui, Guvernul e obligat să estimeze numărul alegătorilor care se vor prezenta la vot și în funcție de asta stabilește numărul secțiilor de votare. Nu ne interesează de ce numărul secțiilor de votare din străinătate a fost prea mic pentru numărul celor care s-au prezentat la vot în al doilea tur.

Organizarea alegerilor ține de responsabiltiatea Guvernului în aceeași măsură în care ține și organizarea salvării după un cutremur. Guvernul a eșuat lamentabil în îndeplinirea datoriei pentru care toți membrii Guvernului, în frunte cu Victor Ponta, primesc salariu și alte avantaje”, mai scrie Cristoiu.

Concluzia lui Ion Cristoiu este fără echivoc: “Prin urmare, Victor Ponta trebuie să demisioneze. Nu pentru că a pierdut alegerile prezidențiale, ci pentru că a pierdut încrederea românilor prin felul în care a administrat alegerile din străinătate. Potrivit Constituției, pînă pe 22 decembrie 2014, Traian Băsescu e președintele României. În calitatea sa de președinte al României, Traian Băsescu trebuie să-i ceară socoteală lui Victor Ponta pentru nenorocirea din străinătate. Și dacă Victor Ponta n-are bunul simț să demisioneze în semn de recunoaștere a vinei, Traian Băsescu trebuie să-i ceară demisia.

Sursa: b1.ro