Ion Diacov, despre cazul Domnica Manole: A fost amenințată pentru a lua o altă decizie

Imagine implicită

diacovJudecătoarea Domnica Manole a fost amenințată și intimidată pentru a lua o altă decizie în cazul referendumului inițiat de către Platforma Demnitate și Adevăr, susține fostul procuror al capitalei Ivan Diacov.

Potrivit acestuia, actuala guvernare a folosit „diverse metode” pentru a o determina pe Manole să nu dea dreptate grupului de inițiativă, obligând CEC să inițieze referendumul în favoarea căruia s-au colectat peste 400 de mii de semnături.

„Doamna Manole a refuzat însă să cedeze acestor presiuni și a luat decizia pe care a considerat-o dumneaei a fi cea mai bună. O decizie conform legii”, a declarat Ivan Diacov.

El spune că prin decizia de a porni urmărirea penală asupra judecătoarei Manole puterea a dat un semnal întregului sistem judecătoresc, de a da dovadă de supunere față de „dictatura din stat”.

„Noi avem o dictatură astăzi în stat. Avem în față o campanie electorală foarte importantă, în care se vor lansa diverse acuzații, iar această dictatură are nevoie de sistemul judecătoresc pentru a se lua unele decizii sau altele”, a acuzat Ivan Diacov.

Fostul procuror spune că tratamentul la care a fost supusă Domnica Manole a „deteriorat” și mai mult imaginea Republicii Moldova în Occident, avertizând puterea că dacă va continua în acest fel atunci „partenerii externi își vor pierde total încrederea” în autoritățile de la Chișinău.

Amintim că CSM şi-a dat acordul, la 31 mai, privind urmărirea penală a judecătoarei Manole, la cererea procurorului general interimar. Eduard Harunjen a invocat decizia CSJ, care a anulat decizia Domnicăi Manole de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni.

La rândul ei, Domnica Manole a declarat că a respectat legea şi că CSM „apără alte interese decât cele ale judecătorilor”.

Decizia a fost criticată de Uniunea Europeană, ambasada SUA, Forumul Judecătorilor din România și societatea civilă.

Sursa:independent.md