sturza 1Fostul premier al RM, Ion Sturza, dă alarma. În sistemul bancar din RM au loc lucruri şi tranzacţii dubioase, sub umbrela Băncii Naţionale. „Hoţia şi incompetenţa ne costă miliarde de dolari”, se revoltă fostul prim-ministru, care a venit cu informaţii importante în urma unei analize a statisticilor Băncii Naţionale.

„Se pare că asistăm la o nouă MEGAAFERĂ în sistemul bancar, ghidată de BNM. Mi-am promis să nu mai comentez cele întâmplate în Moldova, mai ales după portretul-robot pe care mi l-au făcut politicienii noştri: „svobodnîi hudojnik”; ezitantul veşnic şi prinţişorul venit de la Bucureşti. Apropo, nu mă supăr. Sunt cele mai blânde calificative atribuite de politicienii moldoveni. Dar ceea ce vreau să vă împărtăşesc în continuare a întrecut orice limite. (…) Ultimul comunicat al BNM indică faptul ca s-au speriat sau cineva (FMI?) le-a dat un şut la locul moale. Dar e târziu: hoţia şi incompetenţa ne costă miliarde de dolari!”, afirmă Sturza.

Fostul premier afirmă că a rămas şocat după ce a analizat ultimele date publicate pe site-ul băncii centrale.

„Rulajul total de valută tranzacţionată contra MDL, în decembrie 2014, a însumat 4,17 miliarde de dolari (!). De 2,3 ori mai mult decât în octombrie. Prin virament acesta a fost de 4,1 ori mai mare. 80% dintre operaţiuni s-au efectuat în euro, când necesitatea reală este de câteva ori mai mică. În numerar tranzacţiile au scăzut cu 10%, lucru care denotă un comportament decent al persoanelor fizice. Acest rulaj a fost făcut în luna care a precedat instituirea administraţiei speciale la Băncii de Economii. De unde vine această ofertă enormă de MDL pusă la dispoziţia unor bănci alese pe sprânceană (matrioşka lui Shor – BEM, Banca Socială, Unibank), în timp ce oferta de credit a scăzut, depozitele au stagnat?!”, a accentuat Ion Sturza.

Mai mult, omul de afaceri afirmă că Banca Naţională a încercat în mod artificial să acopere gaura creată în sistemul bancar, printr-o emisie de 21 de miliarde de lei de lei, ceea ce reprezintă 25% din Produsul Intern Brut. Din cauza acţiunilor responsabililor de la banca centrală, ne aşteaptă o creştere drastică a inflaţiei, estimează Sturza.

„O cvasi-emisie neacoperită de economia reală. Mai mult chiar, în decembrie 2014, BNM a efectuat tranzacţii vânzare cu echivalentul a 377,7 milioane de dolari. Cui? Băncii de Economii şi Băncii Sociale, inclusiv pentru a închide operaţiuni sfot de 167,2 milioane de dolari, încheiate în lunile precedente. Închei aici:
1. BNM a făcut o emisie de 21 de miliarde de lei (25% din PIB), emisie neacoperită, astupând astfel artificial gaura creată în sistemul bancar.
2. Cursul leului s-a dus în c…r. Inflaţia va creşte exponenţial. Rezervele valutare – reduse cu 900 de milioane(!) USD.
3. Au mai furat X milioane, dar contează la miliarde?!”, conchide Ion Sturza.

Precizăm că şi fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a declarat, la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV, că actualul curs al leului reprezintă efectul implicit al situaţiei de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. „Cele trei bănci care acum, pe de o parte, sunt luate în administrare specială, pe de altă parte, sunt bănci în care sunt pompaţi bani mulţi din rezervele Băncii Naţionale. Ulterior, dacă se va ajunge să fie preluată toată această datorie asupra statului, asupra bugetului, toţi noi, contribuabilii, vom suporta aceste consecinţe. Iar efectul este, în zilele acestea, asupra cotaţiei cursului”, a menţionat Negruţa.
Sursa:jurnal.md

(95 accesari)