Ion Sturza dă alarma: Miliardul furat de Shor ar putea să nu mai poată fi întors; Până la expirarea termenului de prescripţie au rămas câteva zile

Imagine implicită

Până la expirarea termenului de prescripţie în privinţa creditelor neperformante luate de grupul Shor de la Banca de Economii au rămas câteva zile, afirmă fostul premier Ion Sturza. Astfel, din cauza lipsei de acţiune din partea BNM, Shor ar putea rămâne cu miliardele furate, spune omul de afaceri.

„Conform primului raport Kroll, pus la dispoziţia opiniei publice cu bunăvoinţa domnului Candu, companiile-şoricei Garitas Grup (ce batjocură!), Voxmar-Com, Provolirom SRL şi Dracard SRL ar datora BEM 5 miliarde de lei. La cursul valutar de atunci, 370 de milioane de USD! Tot în acelaşi raport, pe care îl consider făcut extrem de profesional şi argumentat, se arată cu lux de amănunte că Shor a „ciordit” în total cel puţin 6,5 miliarde de lei! Şi asta la prima strigare. Surprizele vin în următoarele rapoarte – unde au ajuns banii, adrese, parole… Atenţie! În „parodia” de sentinţă dată de judecătoria Buiucani în cazul Shor şi care îl absolveşte pe escroc de puşcărie, este stipulat clar, eventualele compensaţii, despăgubiri vor fi anunţate în cadrul unui proces civil, proces care trebuia să-l înceapă BNM. Termenul se va prescrie în următoarele zile. Şi tu-tu. Shor cu miliardele, noi cu… Din informaţiile pe care le deţin, pare-se, BNM a aflat „din presă” că trebuie să facă ceva. Amnezie indusă?”, se întreabă Ion Sturza pe o reţea de socializare.

„Au trecut 3 ani, de ce ar face atât de repede ceva în 3 zile?! Asta aşa, despre „specialiştii” tineri şi scoliţi în Occident… Dar vreau să-i avertizez, inclusiv pe cei din Consilul de Administraţie a BNM, dacă situaţia se prezintă în aşa fel, aveţi o problemă şi una mare. Ştiut lucru, la procuratură mai clocesc câteva dosare legate de Shor, mai barosane. Un fel de „căţel priponit de gard”. „Idiotul” mai poate fi „util”, un donos ceva… Este o iluzie! Cu cât trece mai mult timp, cu atât o să fie mai greu de recuperat măcar ceva. Da, şi straniu lucru, războiul „geopolitic” cu Rusia a coincis perfect cu momentul când trebuia de început colaborarea pe traseul rusesc al miliardului. Se pare că cineva le-a furat ruşilor călimara cu tot cu tocul cu care trebuie de scris răspunsuri la „zaprosuri”. Bani mari, decizii mari, „geostrategice”! Moldovenii cu ce rămân? Cu tanţî-smati la „sărbatori”!”, a conchis Ion Sturza.

Precizăm că, la sfârşitul lunii iunie, primarul de Orhei, Ilan Shor, a fost condamnat de Judecătoria Chişinău la şapte ani şi jumătate de închisoare. Totuşi el se află în libertate până la pronunţarea deciziei Curţii de Apel.

Sursa:jurnal.md