Ion Sturza: Jaful de la Banca de Economii continuă; Alte 30 de miliarde de lei pot să dispară

Imagine implicită

Ion SturzaJaful de la Banca de Economii continuă, iar alte 30 de miliarde de lei riscă să dispară, avertizează Ion Sturza. Fostul premier critică într-o postare pe contul său de Facebook modul în care Guvernul şi BNM gestionează lichidarea băncii şi afirmă că totul se face în favoarea următorului grup bancar de interese.

„Unde sunt astăzi toate aceste active extrem de preţioase ca business bancar şi pentru care Bugetul a antamat 15 miliarde lei? De ce a durat atât de mult „decizia” de lichidare? Pentru ca cele enumerate să se evapore rapid… În favoarea cui? Corect! În favoarea următorului grup bancar de interese, la fel de netransparent şi suferind exact de aceleaşi vicii ca primul! Ca la Lenin: poşta deja au luat-o, rămâne telegraful şi gara. Cinism inimaginabil!  Ştiu că unii mai informaţi la Chişinău (nu Drăguţanu!) nu prea dorm noaptea. La un singur moft al ursului brun, şi alte vreo 30 de miliarde de lei pot să dispară „înghiţite”, în ceaţa toamnei”, afirmă Ion Sturza.

Totodată, omul de afaceri califică drept iresponsabile şi nesăbuite măsurile guvernatorului BNM, Dorin Drăguţanu, în lupta contra inflaţiei şi afirmă că în condiţiile din Moldova nicio afacere nu ar putea supravieţui legal.

„Şi, ca viaţa să fie şi mai „frumoasă”, omuleţii verzi ne aduc, subtil, aminte că pentru gaz suntem datori cu 800 de milioane USD (5,6 miliarde cu Transnistria „noastră”). La electricitate – cu vreo 50 de milioane USD. Da, şi gazul, şi electricitatea, practic, 100% ne vin de la ei, omuleţii verzi. Ce să mai lungim vorba: băncile sunt la ei, banii la ei, datoriile la ei, „rubilnikul” tot la ei. Numai noi, cică, în drum spre UE. Cine la Chişinău a realizat acest scenariu scris în Est? Poate vin duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să-i vadă şi poporul… Eu am lista completă, la o adică, le pot trimite şi invitaţii personale”, conchide fostul premier.

Redăm textul integral al postării lui Ion Sturza:

„Luni fierbinţi la Chişinău, în care „guzganii” hrăpăreţi continuă să rupă îndrăzneţ din caşcavalul tot mai mic al economiei moldoveneşti.

Deşi pare halucinant, jaful continuă. La momentul declarării „morţii clinice” la BEM &Co, în decembrie anul trecut, ceea ce părea un cadavru avea o valoare estimată la 150-200 de milioane de EURO. Aceasta fără de active financiare, credite, depozite la terţi, dar şi obligaţii faţă de BNM. Acces la plăţi sociale de 9 miliarde de lei, depozite de 4-5 miliarde de lei, conturi curente la peste un milion de persoane fizice şi juridice, peste 1 000(!) de filiale, agenţii şi puncte de lucru bine dotate, 3 500 de cadre bancare calificate…

Unde sunt astăzi toate aceste active extrem de preţioase ca business bancar şi pentru care Bugetul a antamat 15 miliarde lei? De ce a durat atât de mult „decizia” de lichidare? Pentru ca cele enumerate să se evapore rapid… În favoarea cui?

Corect! În favoarea următorului grup bancar de interese, la fel de netransparent şi suferind exact de aceleaşi vicii ca primul! Ca la Lenin: poşta deja au luat-o, rămâne telegraful şi gara. Cinism inimaginabil!
Ştiu că unii mai informaţi la Chişinău (nu Drăguţanu!) nu prea dorm noaptea. La un singur moft al ursului brun, şi alte vreo 30 de miliarde de lei pot să dispară „înghiţite”, în ceaţa toamnei…

Între timp, Drăguţanu, iresponsabil şi nesăbuit, „targetează” inflaţia. De parcă creşterea dramatică a preţurilor şi tarifelor nu ar fi rezultatul furtului „miliardului” de dolari, care a dus la deprecierea cu peste 35% a leului, la creşterii ratei de refinanţare la 19,5 % şi a creditului bancar până la peste 30%. Zimbabwe! Şi la situaţia în care Bugetul este nevoit să se împrumute cu 22%. Piramida curata!

Ce afaceri, în aceste condiţii, pot supravieţui legal în Moldova?! Care FMI ne poate ajuta?! Şi, ca viaţa să fie şi mai „frumoasă”, omuleţii verzi ne aduc, subtil, aminte că pentru gaz suntem datori cu 800 de milioane USD (5,6 miliarde cu Transnistria „noastră”). La electricitate – cu vreo 50 de milioane USD. Da, şi gazul, şi electricitatea, practic, 100% ne vin de la ei, omuleţii verzi.

Ce să mai lungim vorba: băncile sunt la ei, banii la ei, datoriile la ei, „rubilnikul” tot la ei. Numai noi, cică, în drum spre UE. Cine la Chişinău a realizat acest scenariu scris în Est? Poate vin duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să-i vadă şi poporul… Eu am lista completă, la o adică, le pot trimite şi invitaţii personale.

P.S. Ştiu, pe unii îi irită postările mele (nu pe cei din „lista completă”, ei mă ataca mai subtil), de fapt, oameni de buna credinţă, nerăbdători însă cineva să vină şi să-i „rezolve” pe „duşmanii poporului”. Vor fi fiind ei duşmanii poporului, dar primii duşmani suntem chiar noi, prin indiferenţa noastră nemărginită, parcă…”

Sursa: jurnal.md