Irina VlahActualul bașcan al Găgăuziei consideră că este o experiență rușinoasă faptul că deputații independenți din Adunarea Populară au trecut de partea Partidului Democrat. Ea este sigură că ei au fost mituiți pentru a lua decizia respectivă. Ulterior majoritatea s-a destrămat și practic nimeni din regiunea Găgăuză nu se mai asociază în calitate de membru al acestui partid.

În septembrie 2012, în Găgăuzia au avut loc alegerea Legislativul local (Adunarea Populară). Cea mai mare parte a deputaților aleși s-au declarat inițial independenți, însă în scurt timp s-au afiliat Partidului Democrat, formând o majoritate.

„Faptul că unii deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei, care inițial s-au declarat independenți au trecut în Partidul Democrat, este o experiență rușinoasă. Eu cred că cu trei ani în urmă în Găgăuzia a fost testată o schemă politică din partea PD. Atunci acest lucru a șocat multă lume, fiindcă aleșii în Adunarea Găgăuziei au venit ca deputați independenți și în scurt timp după alegeri au devenit membrii acestui partid”, a declarat Irina Vlah la emisiunea Interpol de la postul de televiziune TV7, pe 28 ianuarie 2016.

Irina Vlah consideră că acest plan a existat de la început, „dar ei au făcut un calcul: ce este mai ieftin să faci o campanie electorală și să cheltui foarte mulți bani, fără să știi ce rezultat vei avea sau să aștepți formarea Adunării Populare și cu cheltuieli mai mici să primești un rezultat? Aș vrea să spun că această majoritate nu a existat mult. Alegătorul din Găgăuzia a fost foarte critic față de cei care au mers pe această cale și oamenii au fost foarte agresivi față de deputații care au trecut de partea PD. Această fracțiune a existat vreo 7-8 luni, iar în prezent nu există o majoritate în Adunarea Populară a Găgăuziei. Acum în regiune și în Adunare practic nimeni nu se asociază în calitate de membru al acestui partid”, remarcă Bașcanul.

„Desigur că a existat o mituire a acestor aleșii ai poporului. Găgăuzia este o regiune mică, unde este foarte greu să ascunzi ceva. Desigur că elementele de corupere politică se resimt”, conchide Vlah.

Adunarea Populară din Găgăuzia este formată din 35 de deputaţi, care sunt aleși pentru patru ani. Irina Vlah a câștigat ultimele alegeri pentru postul de Bașcan al Găgăuziei, care au avut loc în 2015. Anterior ea a părăsit PCRM, dar nu s-a afiliat niciunui partid.

Sursa:agora.md

(53 accesari)