Istoria unui spot  sau o finanțare electorală suspectă, de Valeriu Ciobanu

Imagine implicită

Vitalie TauleanÎncercarea instituțiilor internaționale de a determina guvernarea să adopte Legea cu privire la finanțarea partidelor politice și cea cu privire la transparența în audiovizual s-a soldat cu eșec. Cel care s-a opus categoric a fost tocmai Partidul Democrat, interesat să prindă și să fraudeze voturi în apele tulburi ale unei legislații imperfecte. De aici și dezmățul radiodifuzorilor controlați de Plahotniuc, de aici și finanțările abundente din exterior, neverificate de instituțiile captive ale statului.

Recunosc că nu am urmărit conferința de presă a avocatului Valeriu Țăulean din 27 noiembrie curent. Am aflat despre mesajul acestuia abia acum, cînd juristul a trecut pe la redacție pentru a ne informa ce a urmat după conferința în cauză.

Mai întîi, însă, să ne amintim de rezumatul IPN unde a avut loc evenimentul în cauză.

“Avocatul Vitalie Ţaulean acuză conducerea Partidului pentru Neam şi Ţară

Avocatul Vitalie Ţaulean, care este numărul 2 pe lista Partidului pentru Neam şi Ţară a anunţat astăzi, 27 noiembrie, că părăseşte formaţiunea împreună cu mai mulţi colegi. Ţaulean a acuzat preşedintele PpNŢ că acesta ar fi vândut partidul pentru 4 milioane de lei.

Vitalie Ţaulean a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că actualmente partidele ghidate de oligarhi se află într-o mocirlă şi în cadrul lor nu există o transparenţă în luarea deciziilor. Avocatul susţine că preşedintele PpNŢ, Nicolae Uţica, a spălat câteva milioane de lei oferite de către un alt partid pentru realizarea unui spot electoral care ulterior a fost difuzat la televiziunile care ar aparţine unuia dintre liderii acelui partid. Potrivit lui, acest spot nu a făcut altceva decât să prejudicieze imaginea partidului

„Este anormal faptul ca un partid care este sărac şi nu are un leu pe cont, dar are numai datorii timp de o zi primeşte, nu se ştie din partea cărui concurent, 4 milioane de lei pe care îi transferă pe contul televiziunilor şi altor persoane”, a declarat Vitalie Ţaulean.

Avocatul a menţionat că Nicolae Uţica a minţit atunci când a spus în cadrul unei emisiuni că aceşti bani au fost transferaţi de aproximativ 50 de oameni, pentru că fiind numărul 2 pe liste, avocatul nu cunoaşte despre nicio sponsorizare din exterior. „Concluzionăm că Nicolae Uţica poate să vândă partidul o dată în patru ani de zile în cadrul campaniei electorale şi cu banii primiţi poate să trăiască până la următoarea campanie”, a spus avocatul.

Vitalie Ţaulean a declarat că nu înţelege care este legătura dintre spotul PpNŢ, prin care se promova ideea că în Republica Moldova urmează să aibă loc dezordini în masă, şi faptul că în aceeaşi zi au fost reţinuţi membri ai Antifa. Potrivit lui, chiar dacă este candidatul cu numărul 2 al partidului, acest spot nu a fost coordonat cu el, dar nici cu alţi membri, după cum susţine Uţica.

În argumentarea învinuirilor sale, avocatul a prezentat o înregistrare audio cu interceptarea unei convorbiri telefonice.

Vitalie Ţaulean a declarat că împreună cu 40 de colegi din PpNŢ care îl susţin vor crea un partid nou cu care vor continua lupta politică.”

Sursa: ipn.md

După cum era și de așteptat, Procuratura generală, CEC, CCA și alte instituții captive ale statului au trecut cu vederea niște declarații extrem de serioase și incriminatorii făcute cu cîteva zile înainte de desfășurarea sctutinului și nu s-au autosesizat, așa cum ar fi fost normal.

“Este greu de înțeles de ce nimeni nu a investigat faptul că un partid sărac lipit pămîntului primește la cont patru milioane de lei, bani care sunt folosiți integral pentru elaborarea și difuzarea unui spot publicitar la televiziuni ce au perceput cele mai mari tarife publicitare, inclusiv la PRIME, unde un minut de reclamă era de circa șapte mii de euro. Din punctul meu de vedere, această sumă uriașă a fost transferată de către șeful de facto al Partidului Democrat, direct interesat în promovarea mesajului cuprins în spot.”

Întrebat dacă va sesiza Procuratura generală și alte instituții abilitate, juristul a declarat că în curînd va face un apel public și se va adresa direct acestora pentru a declanșa o investigație exhaustivă a provenienței celor patru milioane de lei ajunși în mod suspect pe conturile PpNȚ.

“Există o bănuială rezonabilă că această sumă reprezintă o acțiune de spălare de bani. Dacă cei din sistemul nostru de drept nu vor declanșa procedura de investigare, nu exclud posibilitatea de a mă adresa instituțiilor internaționale, inclusiv celor pentru prevenirea spălărilor de bani, să intervină și să urmărească din ce conturi au fost transferați banii și cine anume este proprietarul acestor mijloace financiare dubioase.”

Este bine  să amintim că Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc a organizat în preajma alegerilor cîteva concerte de amploare în PMAN, evaluate de presă la circa 5 milioane de euro. Numai difuzarea acestora în direct de către PRIME TV la tarifele anunțate ar fi costat bugetul oligarhic circa trei milioane de euro, sumă ce depășește bugetul legal pentru întreaga campanie electorală.