Iuliu Maniu, 61 de ani de la moartea sa
Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873, Bădăcin, în apropiere de Șimleu Silvaniei — d. 5 februarie 1953, Sighetu Marmației) a fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României, președinte al Partidului Național-Țărănesc, deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet.
Gînduri celebre de ale lui Iuliu Maniu
„Baza patriotismului nostru e că trecutul nostru e legat de această ţară întocmai ca şi viitorul nostru … Susţinerea Ungariei şi în general a Monarhiei Austro-Ungare este o necesitate politică şi internaţională, atît pentru români, cît şi pentru maghiari.”
„Pe mine nu reuşesc să mă intimideze. Eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărârile nu mi le schimb.”
„Sunt supărat pe omul care spune: „Nu mă interesează politica, nu mă doarecapul, îmi văd de treaba mea, de profesiunea mea, politica num ă interesează și facă cine ce vrea”. Pe acela care vorbește așa sunt foarte supărat, pentru că atitudinea aceasta înseamnă cinism și indiferantim față de viitorul neamului românesc. Noi cetățenii acestei țări, suntem cu toții datori să ne ocupăm de problemele politice ale neamului șă țării românești. Suntem datori să căutăm cu toții calea cea mai bună pentru înaintarea fericită a țării românești și aceasta înseamnă politică. Suntem obligați să arătăm ce ne dictează convingerea noastră și nu avem dreptul să spunem că nu ne interesează ce cale trebuie să apuce neamul nostru românesc, pentru fericirea lui”.
„Am o rugăminte și către tinerimea română. Am rugămintea ca să-și dea seama că nu de noi aceștia care avem părul cărunt este vorba astăzi, nu se discută de soarta noastră a celor care am petrecut deja o bună parte a vieții. Noi am avut unele satisfacții, care ne pot mulțumi. Astăzi este vorba de ea, de tinerimea noastră, de viitorul ei. Este vorba de ea, cum și de unde va putea să-și manifeste în viața de stat cunoștințele și puterea de muncă. și cînd este vorba de tineret, el să nu se uite că nici într-un partid nu a fost tinerimea atît de apreciată ca în al nostru. Conducătorii bătrîni au dat loc de afirmare generației tinere, care cu temperament tînăr, cu vîltoarea firei ei, cu focul care svîcnește în sîngele ei, cu energia tinerească, putea să dea mai mare avînt luptelor ce s-au succedat. Cine a fost în Ardeal, în 1848 în fruntea mișcării? Patriarhii bătrîni? Nu! Avram Iancu avea 24 de ani, Simion Barnutiu avea 40 și cîțiva de ani.”
„Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești.”
„Noi românii suntem monarhişti pentru că suntem creştini şi e greu ca cineva să ne facă să fim altfel.”