„Jaful secolului”: Marea Britanie modifică legislaţia privind Parteneriatele Limitate pentru a preveni furturi similare

Imagine implicită

londraGuvernul Marii Britanii a lansat procedura de modificare a legislaţiei privind Parteneriatele Limitate, pe fundalul acuzaţiilor că acestea sunt utilizate în scopuri infracţionale, potrivit Daily Record.

Presa britanică a constatat că furnizorii de servicii corporative în străinătate preferă anume Marea Britanie, mai ales parteneriatele limitate scoţiene, ca fiind o variantă ideală pentru clienţii care solicită confidenţialitate. Parteneriatele limitate au fost utilizate inclusiv de autorii furtului de miliarde din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Din cele 48 de firme din Marea Britanie despre care s-a spus că au fost implicate în frauda bancară din Moldova, 28 sunt parteneriate limitate scoţiene, a scris anterior BBC.

Spre deosebire de parteneriatele limitate din restul Marii Britanii, cele din Scoţia nu furnizează rapoarte financiare în cazul în care activitatea lor se desfăşoară în străinătate. Transparenţa proprietăţii acestora a fost, de asemenea, pusă sub semnul întrebării având în vedere că un parteneriat limitat scoţian poate fi stabilit de două companii membre cu sediul în paradisuri fiscale, cum ar fi Insulele Virgine Britanice, care pot deschide conturi apoi în altă parte, fără obligaţia de a depune conturi în Scoţia.

„Un raport al companiei Kroll, publicat în iunie 2016, a scos la iveală un număr de parteneriate limitate scoţiene implicare în furtul unui miliard de dolari de la trei bănci din fosta republică sovietică Moldova. Kroll a identificat 20 de parteneriate limitate din Marea Britanie şi toate, cu excepţia unuia, au fost înregistrate în Scoţia, deşi partenerii erau toţi înregistraţi în paradisuri fiscale offshore”, comentează Dail Record.

„Drepturile de colectare a împrumuturilor din frauda de la băncile RM au fost achiziţionate de către un alt parteneriat limitat scoaţian, Fortuna United LP, care, împreună cu alte 258 de parteneriate limitate scoţiene, aveau adresa într-un apartament din Pilton, o zonă rezidenţială din nordul Edinburghului”, continuă publicaţia britanică.

Precizăm că Fortuna United LP a fost menţionată şi în raportul companiei de investigaţii Kroll drept beneficiară a fraudei din sistemul bancar al Republica Moldova.

Sursa:jurnal.md