Jagland, în New York Times: Moldova, stat captiv în mâinile oligarhilor, trebuie reîntors cetățenilor

Imagine implicită

Republica Moldova este un stat captiv care se află în mâinile oligarhilor, cu o corupție endemică, ce determină cetățenii de rând să emigreze în state unde pot găsi o viață mai bună, scrie secretarul general al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland, într-un editorial pentru ediția electronică a The New York Times.

Înaltul oficial european remarcă în articolul „Salvați Moldova de pe marginea prăpastiei” că acum 6 ani Moldova pornea promițător pe calea europeană, dar astăzi, în 2015, din cauza politicienilor corupți, țara noastră continuă să se afle între Est și Vest.

Totuși, atât cetățenii care privesc cu speranțe spre Uniunea Europeană, cât și cei captivați de mirajul Euroasiatic sunt uniți de resentimentele pentru politicienii corupți: „Întreabă un moldovean de rând cum a fost viața sa cu diferite partide aflate la guvernare și vei auzi, frecvent, că nu există diferențe”.

„În ultimii șase ani a fost făcut prea puțin pentru a se dezvolta economia și instituțiile țării. Corupția rămâne endemică și statul este în continuare în mâinile oligarhilor, în timp ce veniturile extrem de mic au determinat sute de mii de moldoveni să plece în străinătate în căutarea unei vieți mai bune”, scrie Jagland.

Iar situația din domeniul bancar, care s-a materializat prin furtul miliardului a amplificat și mai mult frustrările moldovenilor, care înțeleg că statul nu le poate proteja interesele, subliniază fostul premier al Norvegiei.

„Orice finanțare externă este suspendată, până la acțiuni concrete menite să se ocupe de corupție și să pună în ordine sectorul financiar. Dacă autoritățile nu vor reuși să facă ceea ce este necesar pentru a restaura sprijinul extern – și aceasta repede! – țara va fi expusă unor tulburări economice serioase”, accentuează Thorbjorn Jagland, remarcând și „climatul regional instabil”, cu o Transnistrie controlată de Rusia și un conflict militar în Ucraina.

„Lecția clară din Ucraina a fost că, în Europa de astăzi, forța și stabilitatea statului depind de atașamentul acestuia la democrație și justiție echitabilă. Anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia a destabilizat situația, dar nu trebuie să uităm niciodată că în Ucraina criza a început odată cu dezamăgirea profundă a poporului față de instituțiile lor politice”, scrie secretarul general al Consiliului Europei, precizând că autoritățile de la Chișinău ar trebui să învețe din această lecție, să fortifice democrația și să elimine corupția.

„Moldova trebuie să pună în aplicare controalele de bază asupra puterii, specifice oricărei democrații. Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională de Integritate și Procuratura Generală trebuie să devină structuri independente, cu atribuții clare și forță reală”, menționează Jagland.

În concluzie, oficialul european remarcă faptul că în ciuda dezamăgirilor, „mulți cetățeni încă au ambiții mari pentru statul lor. Ei susțin cu convingere că odată eliberat de corupție, statul poate fi transformat. Dar înainte de toate, acest stat capturat trebuie reîntors cetățenilor”.

Sursa:independent.md