Jean Claude Juncker, votat de Parlamentul European preşedinte al Comisiei Europene

Imagine postare

jean claudeParlamentul European s-a reunit în noua formulă marți, la Strasbourg, pentru a-l valida pe fostul premier creștin-democrat al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, în funcția de președinte al Comisiei Europene, după ce acesta a fost desemnat, la sfârșitul lui iunie, de șefii de state și de guverne din UE. Juncker a fost ales cu 422 de voturi „PENTRU” şi 250 de voturi „ÎMPOTRIVĂ”

Votul va fi urmat a doua zi de un summit extraordinar al UE de la Bruxelles, în care va fi desemnat noul șef al diplomației europene și vicepreședinte al Comisiei Europene. Conform unor surse europene, o femeie ar asigura succesoratul funcției deținute în prezent de Catherine Ashton.

Liderii europeni caută, de asemenea, un succesor pentru belgianul Herman van Rompuy la președinția Consiliului UE.

Jean-Claude Juncker avea nevoie de o majoritate absolută, sau 376 de voturi din 751 aleși. El se bazează pe un bloc european format din grupurile Partidului Popularilor Europeni, S&D și Alianța Liberalilor și Democraților din Parlamentul European, susținere de care a avut parte la 1 iulie și germanul Martin Schulz pentru președinția legislativului european.

Deputații europeni au votat marţi după o declarație a candidatului Jean Claude Juncker. Votul va fi secret.

Noul președinte al Comisiei Europene va trebui apoi să desemneze o echipă capabilă să câștige nominalizarea Parlamentului European înainte de finalul mandatului Comisiei Barroso, în octombrie 2014.

Jean Claude Juncker și-a declarat recent intenția de a favoriza candidații de sex feminin pentru postul de comisar european.

sursa: realitatea.net