John_Kerry_240113_2John Forbes Kerry este al 68-lea Secretar de Stat al SUA. Votat de o majoritate covârşitoare a colegilor săi senatori, Kerry o succede pe Hillary Clinton și este oficial în funcție de la 1 februarie anul acesta. Devine senator în 1984. În 2004 a candidat la alegerile prezidențiale din partea democraților și a pierdut în fața lui George W. Bush.

John Kerry se numără printre puţinii lideri americani cu o solidă experienţă internaţională. De la alegerea sa la conducerea Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat, la sfârşitul lui 2008, oficialul a mers în Afganistan, Pakistan, Egipt, Israel, Gaza, Siria, Iordania, Darfour și Beijing. „Puţine persoane cunosc atâţia preşedinţi sau premieri şi stăpânesc atât de bine politica externă”, a spus preşedintele Obama la numirea lui Kerry.

Catolic, căsătorit cu moştenitoarea Heinz, Teresa, dintr-o familie cu un solid trecut de politicieni, John Kerry este fiul unui pilot din al Doilea Război Mondial şi al unui diplomat. Prin bunica sa maternă, Kerry este rudă îndepărtată cu patru președinți americani și cu multe familii regale din Europa. După ce a urmat studiile la Universitatea Yale, el a intrat în armată şi a luptat în Vietnam.

(184 accesari)