Joseph Daul: Doar într-un stat autoritar, justiția ignoră voința poporului; Situația în RM n-a fost niciodată mai rea ca azi

Imagine implicită

„Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică”. Este reacția lui Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, cea mai mare familie politică la nivel european.

„Sunt consternat de erodarea democrației în Republica Moldova. Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică. Este evident că alegerea lui Andrei Năstase ca primar al capitalei Republicii Moldova a fost o surpriză neplăcută pentru alianța Plahotniuc-Dodon. Împotriva voinței oamenilor, cartelul Plahotniuc-Dodon a decis să folosească sistemul de justiție controlat politic pentru a-și aduce prin ușa din spate propriul primar și să ignore complet coloana vertebrală a oricărei democrații: dreptul de vot”, a declarat Joseph Daul.

„Situația nu a fost niciodată mai rea ca astăzi. Este clar că alianța Plahotniuc-Dodon este capabilă de orice pentru a-și păstra controlul asupra țării. Uniunea Europeană nu poate susține sau finanța astfel de carteluri, iar PPE nu va rămâne indiferent în fața acestei situații. Republica Moldova s-a angajat prin intermediul Agendei de Asociere să îmbunătățească substanțial independența sistemului judiciar și să consolideze statul de drept. Decizia de ieri de a invalida rezultatele alegerilor și voința locuitorilor Chișinăului ridică îndoieli serioase cu privire la angajamentul autorităților moldovenești de a avansa în implementarea reformelor”, a adăugat liderul PPE.

Joseph Daul a amintit că toate instituțiile Uniunii Europene au exprimat anterior importanța funcționării mecanismelor democratice în Moldova, cum ar fi sistemul pluripartit.

„Decizia de ieri este o dovadă că autoritățile nu au depus eforturi suficiente pentru a câștiga încrederea partenerilor internaționali în funcționarea instituțiilor moldovenești. Guvernele și politicienii ar trebui să își exercite întotdeauna puterea cu mare prudență în cadrul mandatului lor constituțional. Orice amenințare la adresa echilibrului puterilor în Republica Moldova pune în pericol parcursul european al țării. Toți reprezentanții PPE din instituțiile Uniunii Europene vor acționa pe baza acestor principii și vor evalua cu mare atenție evoluțiile din Moldova”, a menționat Daul.

În încheiere, liderul PPE a făcut apel la autoritățile guvernamentale să nu fie un obstacol în dorința UE de a susține cetățenii Republicii Moldova.

„PPE va sprijini cetățenii Chișinăului și Republicii Moldova în aspirațiile lor pentru un viitor prosper și pentru integrarea europeană”, a mai spus Joseph Daul.

Sursa:jurnal.md