Judecător din România: Chișinăul încearcă să păcălească UE că se fac reforme profunde, dar acestea sunt de fațadă

Imagine implicită

În ziua în care Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, judecătorul şi expertul anticorupţie de la Bucureşti, Cristi Danileţ, se afla la ministerul Justiției de la Chișinău, unde prezenta un raport de propuneri privind îmbunătățirea justiției moldovenești. Acum, judecătorul recunoaște că niciuna din propunerile sale nu a fost preluată în legislația din Republica Moldova.

„Să știți că în ziua când s-a semnat Acordul de Asociere mă aflam la Chișinău. Întâmplător eram la Ministerul Justiției, unde acordam asistență pe îmbunătățirea legilor justiției din Republica Moldova. Și vreau să vă spun un lucru: toate observațiile mele au fost cuprinse într-un raport; raportul este pe site-ul Ministerului Justiției, și niciuna dintre propunerile mele nu a fost preluată în legislația din Republica Moldova”, a declarat Cristi Danileț într-un interviu pentru Europa Liberă.

Explicația de ce autoritățile de la Chișinău nu țin cont de recomandările experților și judecătorilor din Europa care au venit, au fost plătiți de Uniunea Europeană, au asistat, au acordat asistență tehnică Republicii Moldova este că în țara noastră se face o reformă de fațadă.

„Așa cum am procedat și eu, au procedat și alți judecători din Europa care au venit, au fost plătiți de Uniunea Europeană, au asistat, au acordat asistență tehnică Republicii Moldova, au întocmit observații, proiecte, rapoarte, și totuși, ele nu au fost puse în aplicare. Da, am o explicație, și anume, o reformă de fațadă, pe care unii politicieni vor s-o facă în Republica Moldova, adică să bifeze niște proiecte că s-au făcut, dar fără să le mai implementeze. Cu alte cuvinte, eu când vin în Republica Moldova și fac niște propuneri din partea Uniunii Europene, acele propuneri trebuie preluate, nu trebuie puse pe site și spus: „Da, au fost experții europeni și ne-au spus ce să facem. Nu, noi chiar trebuie să facem”, spune expertul.

Acesta apreciază că, din păcate, în Republica Moldova „se încearcă cumva să se păcălească Uniunea Europeană că se fac reforme profunde în Republica Moldova. Realitatea este cu totul alta. Asta este situația. Și clasa politică trebuie educată”.

„Reforma în justiție niciodată nu se va termina; întotdeauna vor fi lucruri ce vor putea fi îmbunătățite, dar trebuie cu toții să înțelegem un lucru: dacă justiția nu funcționează într-o societate, nimic nu funcționează. Iar ca justiția să funcționeze ne trebuie două lucruri – ne trebuie legi bune și ne trebuie oameni buni. Degeaba schimbăm legile, dacă oamenii sunt la fel – răi, corupți, incompetenți sau care se închină la oamenii politici sau, invers, degeaba punem oameni buni, dacă au legi proaste”, mai spune Cristi Danileț.

Sursa:independent.md