Judecătorii corupți vor beneficia de apartamente la prețuri preferențiale
Este o decizie lipsită de bun simț. Opinia este susținută de participanții emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV privind proiectul de decizie de a elibera un teren pentru a fi construit un bloc locativ pentru judecători. Invitații spun că apartamentele vor fi cumpărate de judecătorii care dețin castele, iar pentru a beneficia de încă un spațiu locativ își vor înstrăina bunurile în mod formal.
Sergiu Afanasiu, jurnalist: E adevărat că și judecătorii trebuie să aibă condiții de viață civilizate, dar și averile trebuie să le agonisească pe o cale legală. Ca și în cazul deputaților, există o lipsă totală de bun simț. Nu vorbim despre o ilegalitate, dar de aspectul moral al situației, despre transparența activității Primăriei, care ar fi trebuit să analizeze public decizia luată.
Vreau să vă spun că suburbiile Chișinăului sunt niște rezervații ale judecătorilor, procurorilor și altor funcționari din sistem. A rămas încă neclar cum aceștia și-au dobândit averile și cu siguranța subiectul prezintă interes, luând în calcul realitatea în care trăiesc cetățenii noștri.
Violeta Gașițoi, avocat: Nu putem aștepta de la judecători ca să ne prezinte o listă corectă a veniturilor lor. Când apare un interes, dânșii pot să-și înstrăineze bunurile, să le doneze altui membru al familiei și dacă nu vezi istoricul procedurilor de donare-cumpărare-vânzare, nu ne putem face concluzia dacă acel judecător are nevoie de un spațiu locativ sau nu. Nimeni nu verifică această informație. Nici chiar Primăria, ea fiind cea care are atâtea litigii judecătorești. Practic 80% dintre hotărârile judecătorești au fost pierdute de cetățeni, în favoarea Primăriei.
Am vorbit cu câteva grefiere din instanța de judecată și mi-au spus că în condițiile în care vor fi incluse în această listă, salariile nu le permit să beneficieze de apartamente. De aceea, pe listă apar acei judecători, despre care se cunoaște foarte bine că au deja castele și sunt în proces de înstrăinare prin donație sau prin vânzare – cumpărare pur formal. E lipsită de bun simț această decizie.
Oleg Cernei, consilier municipal: Problema aceasta este mult mai largă. Pe parcursul timpului au fost alocate terenuri pentru Procuratura Generală, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, dar și pentru alte instituții de stat, care au solicitat terenuri cu scopul de a îmbunătăți condițiile de trai. Există demersul atât a Judecătoriei Râșcani, cât și a Curții Constituționale, care ulterior a fost examinat de Direcția Arhitectură și Direcția Funciară și inclus în ordinea de zi de către primarul general. Aceste instituții au un Consiliu de autoadministrare judecătorească – Consiliul Superior al Magistraturii unde există o listă a judecătorilor care necesită locuințe. Dacă aceasta era publicată, mulți dintre solicitanți își retrăgeau cererea. Nu exclud că există și judecători fără spațiu locativ.
Au fost alocate terenuri și universităților. Complexul locativ pentru Universitatea de Medicină se află pe strada Testemițeanu. Universitatea de Stat și cea Agrară au primit terenuri pe strada Studenților. Procuratura Generală a primit un bloc locativ pe bulevardul Mircea cel Bătrân. Într-adevăr la Primărie există o influență majoră din diferite părți vis-a-vis de obținerea terenurilor de pământ. Aici trebuie de analizat foarte serios. Iată am dat Serviciului de Informație și Securitate un bloc locativ pe strada Calea Orheiului. Ar fi bine ca presa să investigheze câți angajați locuiesc în acel bloc dat în exploatare. La organul cadastral putem afla când aceștia au primit apartamentul, când a fot înstrăinat, de câte ori a fost înstrăinat. Dar o anchetă de serviciu trebuie făcută cap – coadă.