Julio Iglesias: «Dan Spătaru va rămâne mereu în sufletul meu»

Imagine postare

julioLa cererea publicului, îndeosebi a româncelor, care odinioară dormeau cu poza latino-loverului sub pernă, romanticul solist Julio Iglesias (70 de ani) revine pe plaiurile noastre cu trei noi concerte. Într-un spumos interviu acordat ziarului Libertatea, Iglesias a vorbit despre frumuseţea româncelor, despre soţia lui, care nu e deloc geloasă pe femeile care roiesc în jurul lui ca ursul la miere, despre nemărginita sa dragoste pentru muzică, dar şi despre cei opt copii şi doi nepoţi. Am aflat cu acest prilej că vacanţele îl plictisesc teribil şi că rege se simte bine doar pe scenă.

– Libertatea: Mai ştiţi de câte ori aţi venit la noi, în România, să cântaţi?

Julio Iglesias: Am susţinut în România 13 concerte, trei dintre ele anul trecut, când am cântat în Bucureşti şi în Târgu Mureş. Prima oară am venit în România la începutul carierei mele, în 1969, pentru a participa la Festivalul Cerbul de Aur. Regretatul Valeriu Lazarov m-a adus aici şi era foarte încântat. Îmi amintesc că era o noapte foarte rece, în Braşov, teribil de rece pentru un spaniol ca mine. (râde)

– Ce vă atrage la noi în ţară?

Îi iubesc pe români şi mă simt iubit de ei. În 2007, am avut ocazia să petrec două săptămâni legate în România, căci aveam de susţinut cinci concerte: în Sibiu, Bacău, Timişoara, Bucureşti şi Constanţa. M-am simţit ca acasă. Împrejurimile Sibiului mi-au amintit foarte mult de Galicia, o regiune din nordul Spaniei, unde s-a născut tatăl meu, un loc frumos, cu multă verdeaţă, căruia i-am dedicat cântecul “Un canto a Galicia”. Aveţi o ţară extraordinară…

– Toţi străinii laudă româncele…

Româncele chiar sunt frumoase! Dar, totodată, sunt inteligente, sensibile şi… feminine.

– Are soţia motive să fie geloasă că veţi veni într-o ţară cu femei frumoase?

Sunt norocos la capitolul acesta, căci am o soţie care nu e deloc geloasă. Avem cinci copii împreună, formăm un cuplu de 20 de ani… Ştie că ea e singura femeie pe care o iubesc.

– Aţi fost numit latino-lover. Vă consideraţi aşa?

Mă consider un tip foarte norocos, căruia viaţa i-a dat o a doua şansă, după acel accident de maşină pe care l-am avut la 20 de ani. M-am recuperat şi am descoperit muzica. Aceasta a devenit pentru mine ceva mai mult decât o carieră, a devenit viaţa mea, pur şi simplu. Dacă oamenii mă consideră un latino- lover, chiar nu mă supăr. (râde)

– V-aţi gândit vreo clipă la retragerea de pe scenă?

Nu mă gândesc absolut deloc la acest aspect. Acum mă simt minunat şi sunt foarte bucuros că pot merge în turnee, prin lume. E un adevărat privilegiu să mă plimb de pe un continent pe altul, să dăruiesc muzică atâtor oameni. Voi cânta atât timp cât publicul îmi va cere acest lucru şi cât îmi va permite corpul să merg de colo-colo.

– Ce anume v-ar determina să renunţaţi la muzică?

Nu mai cânt de mult pentru bani, o fac din pasiune. Când ai avut şansa să cânţi 46 de ani la rând, nu mai poţi trăi fără muzică, fără să fii acolo, pe scenă, cu publicul.

– Ce înseamnă vârsta de 70 de ani pentru dumneavoastră?

Înseamnă să fii mulţumit cu ce ţi s-a dat şi să nu încetezi să visezi şi să înveţi. Câteodată simt că organismul meu are 70 de ani, dar sufletul şi mintea îmi sunt încă tinere, din fericire.

– Aveţi 8 copii. Vă moştenesc talentul?

Copiii mei cei mici au vârste între 7 şi 17 ani, deci e prea devreme să spun cu mâna pe inimă dacă vor urma acest drum. Miguel şi Rodrigo, în schimb, iubesc muzica şi cred că acesta e drumul pe care vor dori să meargă. Ei îi admiră foarte tare pe fraţii lor mai mari, Enrique şi Julio jr, care deja cântă.

– La câţi mostenitori aveţi ar fi trebuit să fie casa plină de nepoţi…

Am doi nepoţi din partea fiicei mele, Chábeli. Enrique şi Julio jr poate vor face şi ei copii, într-o bună zi, dar asta e decizia lor. Tot ce îmi doresc este ca ei să fie fericiţi şi să devină părinţi atunci când se vor simţi pregătiţi pentru acest rol.

– Vara aceasta unde mergeţi în vacanţă?

Nu-mi plac vacanţele. Mă plictisesc îngrozitor! Prefer să fiu pe scenă, să cânt, să merg în turnee prin lume. România are multe locuri frumoase.

O admiră pe soprana Angela Gheorghiu, se dă în vânt după Monica Anghel şi Dan Spătaru

Julio Iglesias nu este deloc străin de valorile muzicii româneşti. Întrebat dacă are vreun solist preferat din ţara noastră, maestrul ne-a surprins plăcut. O admiră pe soprana Angela Gheorghiu, al cărei nume a făcut înconjurul lumii, dar, deopotrivă, o apreciază şi pe Monica Anghel, ea susţinând un recital în deschiderea unui concert de-al vestitului spaniol.

“M-a uluit vocea Monicăi. Nu pot să uit cât voi trăi numărul ei artistic consumat înaintea recitalului meu din urmă cu câţiva ani… Despre Angela Gheorghiu… ce să vă mai spun? O cunoaşte o Europă întreagă. Nu-i de mirare că vă mândriţi cu asemenea oameni”, ne-a declarat Julio Iglesias.

Dacă din rândul artistelor române spaniolul a rămas impresionat de aceste două voci, nu mică ne-a fost mirarea când latino- loverul, care a încântat întreaga lume cu piese precum “Aqua dulce, aqua salad” sau “Manuela”, şi-a nominalizat favoritul dintre interpreţii de la noi.

“În 1969, asta ca să vedeţi de când vizitez România, am cântat pe scena de la Braşov, la Festivalul Cerbul de Aur, melodia «Ale tale», a regretatului Dan Spătaru. Miaduc aminte ce frig a fost în acea seară… Eu, un spaniol, neobişnuit cu iernile de la voi… Dan Spătaru, cu şarmul şi cu piesele lui de dragoste, va rămâne mereu în sufletul meu”, ne-a dezvăluit Julio Iglesias.

Va susţine trei concerte în România: la Mamaia, la Galaţi şi la Bucureşti

În această vară, Julio Iglesias va concerta în trei oraşe din România. Primii care se vor bucura de muzica lui vor fi turiştii de pe Litoral, căci, pe 19 iulie, el va fi prezent la Summerland Mamaia, iar a doua zi, pe 20 iulie, Iglesias îi aşteaptă pe gălăţeni pe Stadionul Siderurgistul.

Ultimul concert estival din turneul lui Julio Iglesias se va desfăşura la Bucureşti, pe 22 iulie, la Sala Palatului. Pentru spectacolul din Capitală biletele s-au pus deja în vânzare, preţurile fiind cuprinse între 180 şi 450 de lei.

E putred de bogat! A strâns 5 miliarde de dolari!

În cei 46 de ani de carieră, îndrăgitul cântăreţ Julio Iglesias a vândut în jur de 320 milioane de discuri, înregistrate în 16 limbi!

El a scos nu mai puţin de 77 de albume şi a fost recompensat pentru munca sa cu 2.600 de discuri de platină şi de aur.

Latino-loverul spaniol, care a înnebunit mai multe generaţii de femei cu ritmurile sale romantice, a strâns o avere de aproape 5 miliarde de dolari! El se află astăzi în topul celor mai bine vânduţi 15 artişti din istoria muzicii.

Are opt copii cu două neveste

Iglesias a fost căsătorit cu filipineza Isabel Preysler, care i-a dăruit 3 copii: Chabeli (42 de ani), Julio jr (40 de ani) şi Enrique (38 de ani).

Din căsătoria cu fotomodelul olandez Miranda Rijnsburger (47 de ani) artistul mai are are cinci moştenitori: Miguel (17 ani), Rodrigo (15 ani), gemenele Victoria şi Cristina (13 ani) şi Guillermo (7 ani).

Un accident de maşină i-a năruit visul de fotbalist

Julio Iglesias a ajuns să cânte întâmplător. El a fost un fotbalist cu o carieră promiţătoare, mulţi ani activând ca portar la Real Madrid.

Dar, la 20 de ani, a avut un grav accident rutier, în urma caruia a rămas semiparalizat mai bine de un an şi jumătate.

Nici nu se ştia dacă va mai putea merge vreodată. Infirmierul care îl îngrijea i-a dăruit o chitară, ca să zdrăngăne la ea şi să-şi înece amarul. Aşa a început să cânte, să compună melodii pentru versurile pe care le scria de pe patul de spital.

sursa: libertatea.ro