Jurnaliștii români din Ucraina și Republica Moldova au fost împreună, la Chișinău
Vineri, la Chișinău, a avut loc Forumul ”Presa Românească din Străinătate, element de consolidare şi promovare identitară”. Evenimentul a fost organizat de Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni și au participat ziariști din Ucraina și Republica Moldova.
Jurnaliștii au ajuns la concluzia că presa românească din toate ţările trebuie să contribuie la coagularea şi dezvoltarea spiritului românesc, iar aceste eforturi ar urma să fie depuse şi de presa din România.
Participanții au dezbătut mai multe subiecte printre care: jurnalismul românesc, contribuție la definirea identitară; presa de limbă română-element de unitate identitară; audiență cu orice preț; responsabilități și profesionalism.
Referindu-se la audiență, jurnalistul Vasile Năstase, președintele Asociației Apollo, a declarat: “Problema impactului cu orice preț în televiziune, este o problemă majoră și poate fi rezolvată doar prin legislație. De exemplu, unele televiziuni care transmiteau programe de la București (ALT TV transmitea B1, iar EuroTV – Antena 1) nu respectau grila, ci interveneau, iar emisiunile românești trebuiau privite la alte ore total nepotrivite decât cele planificate în grilă. Retransmisiune înseamnă că tot ce se transmite la București trebuie să coincidă secundă în secundă cu ceea ce se transmite la București. Din păcate nu se întâmplă așa. Televiziunile de la Chișinău preferă să dea filme în limba rusă care să le aducă audiență mai mare”. Năstase mai spune că o altă problemă în R.Moldova este măsurarea incorectă a audienței. “Avem un operator, un intrus, care nu l-a autorizat nimeni să facă măsurări de audiență, nu există o prevedere legală în acest sens”, spune președintele APOLLO.
Directorul “Jurnal de Chișinău” Val Butnaru a fost categoric și a declarat că audiență cu orice scop nu comportă obligatoriu un caracter negative. “Goana după audiență este în sângele jurnalistului. Dacă nu ai aceasta în sânge, înseamnă că nu ești jurnalist adevărat. Există norme deontologice și morale care pun niște opreliști, dar uneori renunți la ele, chiar asumându-ți riscuri”, spune Val Butnaru.
Ilie Tudor Zegrea, redactor-șef Revista „Septentrion literar” din Cernăuți a spus că este o tragedie când radio și televiziunea pierd din audiență, ba nici nu o au, fiindcă lumea nu prea crede ceea ce se spune la televizor și la radio.
Întâlnirea jurnaliştilor şi bloggerilor din Republica Moldova este prima de acest gen în cadrul proiectului care are drept scop coagularea instituţiilor media româneşti din afara ţării pentru păstrarea filonului identitar.
Proiectul iniţiat de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David se va desfăşura în mai multe etape, care prevăd forumuri similare cu presa românească din comunităţile istorice, din diasporele din Europa, America de Nord şi Israel.