„Justificarea lui Plahotniuc precum că ordonanţa de începere a urmăririi penale, emisă de către DIICOT, este doar pe fapte – o tactică de distragere a atenţiei”

Imagine implicită

Şeful Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, dar şi oamenii din anturajul lui nu încearcă decât să distragă atenţia oamenilor spunând că ordonanţa de începerere a urmăririi penale, emisă în luna aprilie a acestui an de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism de la Bucureşti, este doar pe fapte. Asta deoarece faptele sunt săvârşite de Plahotniuc.

Declaraţiile au fost făcute aseară la „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Într-un război informaţional încerci să găseşti aspecte justificative sau în contradicţie. Iată că au găsit această nişă că acest dosar este doar pe fapt. Da, dar în plângerea lui Veaceslav Platon şi ordonanţa de pornire persoana este vizată direct. Respectiv, un astfel de procedeu poate fi considerat ca o tactică de distragere a atenţiei şi de justificare, nimic altceva. Este o tentativă de diminuare a valorii sau greutăţii acestei urmăriri penale, de erodare a acesteia”, a spus Ştefan Gligor, director de programe Centrul de Politici şi Reforme.

„Insistă toată lumea şi purtătorul de cuvânt a lui Plahotniuc, şi Plahotniuc însuşi, şi Candu că s-a intentat pe fapte, dar pe faptele cui dacă nu pe faptele lui Plahotrniuc? Mai târziu va fi şi statutul: de inculpat sau de condamnat. Un lucru este foarte important. O cerere depusă în august 2016 nu s-a consumat într-o perioadă foarte lungă de timp, până în aprilie 2017, cu finalitatea neînceperea urmăririi penale. Finalitate, după o perioadă atât de lungă, este începerea urmăririi penale”, a punctat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Potrivit invitaţilor emisiunii, un element care demonstrează vinovăţia lui Vladimir Plahotniuc este faptul că el a apelat la instituţiile de la Bucureşti pentru a le întreba dacă are vreun dosar penal.

„Mie mi s-a părut chiar un joc în anticipaţie a lui Plahotniuc în momentul în care a făcut această adresare către DIICOT. Probabil că ştia şi se vede că are o anumită experienţă în gestionarea acestor tipuri de dosare. Pentru dânsul a fost important ca într-o perioadă incipientă să afle dacă a fost implicat el personal în acest dosar sau nu. Dacă nu îl viza în primă instanţă nu era atât de periculos, vorbind strict din perspectivă politică. Acum că încearcă să găsească cumva nişte ferestre de oportunitate, că există un Lepădatu care spune că extistă o altă persoană vinovată, care are alte interese, este cu totul altceva”, a declarat Ion Terguţă, ziarist.

În context, Andrei Năstase a spus că: „Trebuie să ne concentrăm în momentul de faţă cine are dovezi şi în cazul tentativei de omor a lui Gorbunţov şi în cazul acestui atac raider reclamat la Bucureşti, să le prezentăm intituţiilor din România şi din Marea Britanie şi să ne punem speranţa că acestea îl vor trimite într-o bună zi pe banca acuzaţilor şi de acolo la răcoare”.

Sursa:jurnal.md