Justiția română versus chixul moldovenesc (10), de Vasile NĂSTASE

Imagine postare

vasile-214x165(Acest serial este „dedicat”, în exclusivitate, celor doi tîlhari politici de lux, Filat și Plahotniuc, dar și slugilor sale docile, care, în curînd, vor avea soarta “omologilor” de peste Prut).

Moto: ”Asta înseamnă lucruri foarte interesante, lucruri foarte dureroase pentru clasa politică, în primul rînd. Asta înseamnă că trebuie să existe dosare de rezonanță în privința unor demnitari. Asta înseamnă că trebuie judecătorii să înceapă a condamna proprii colegi, alți reprezentanți ai organelor de drept. De la Bulgaria și România s-a cerut anume aceasta – dosare de rezonanță, s-au cerut dosare de corupție la nivel înalt. Și chiar dacă demnitarii noștri încearcă să spună că noi nu avem corupție la nivel înalt, nu există țară care nu are asemenea corupție și Moldova nu se poate deosebi. Faptul că nu avem dosare, asta nu înseamnă că nu avem corupție la nivel înalt. Pentru a demonstra voința de luptă cu corupția, trebuie să existe aceste dosare și nu doar dosare, dar trebuie să existe condamnări.”

Corneliu Gurin, 29 octombrie 2012

Dosarele răsunătoare din justiția română nu au sfîrșit În rîndurile ce urmează ne vom referi la o condamnare spectaculoasă a unui mare businessman și politician, deputat pe listele unui partid aflat la guvernare în momentul în care a fost dată sentința magistraților români! Sigur, există voci importante care susțin că Gigi Becali a fost condamnat pe nedrept, cel puțin în cazul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale din România, în care statul român a fost prejudiciat. Dacă în dosarul de față nu ar fi fost condamnat și fostul ministru al MAPN, am fi crezut că justiția a ales să se răzbune pe un om de afaceri de mare popularitate. Nu a fost să fie, justiția română l-a condamnat și pe Victor Babiuc, fost ministru al Apărării și pe o serie de funcționari care au semnat actele respective. În fond, cu toată simpatia noastră pentru Steaua și patronul ei, acest dosar ne interesează în special pentru faptul că în el figurează nume grele ale unor politicieni și funcționari de stat peste care a trecut, nemilos, sabia Themidei. Repet ceea ce am scris în episodul precedent: „Ceea ce trebuie să rețină politicienii moldoveni, citind pe nerăsuflate acest serial, e că nimeni, niciunul dintre ei, oricît de sus ar fi sau au fost, nu este scutit de probabilitatea maximă de a da socoteală, mai devreme sau mai tîrziu, pentru faptele de corupție comise împotriva statului și a cetățenilor săi. În aceeași măsură, acest lucru se referă și la garnitura de funcționari, judecători și procurori care au participat direct sau indirect la comiterea actelor de corupție, a hoțiilor de proporții, a jafurilor, atacurilor raider, condamnării ilegale a unor oameni nevinovați, deproprietăriți, adică a tuturor celor pentru care liniștea și visele s-au transformat, pînă la ora dreptății, într-un coșmar fără sfîrșit, consistent și stresant.” Una dintre realizările magistraților români este, bineînțeles, și condamnarea irevocabilă a deputatului PD Valeriu Guma, care vine să ne demonstreze o dată în plus diferența dintre justiția română și chixul moldovenesc!

Dosarul schimburilor de terenuri. Gigi Becali, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Fostul ministru, Victor Babiuc, 2 ani cu EXECUTARE

Gigi Becali a fost condamnat luni, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare. Sentința este definitivă.

Potrivit deciziei luate luni, completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. De asemenea, Gigi Becali a primit si pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi civile timp de cinci ani, după executarea celei cu închisoare. Astfel, Becali nu va mai putea candida și nici nu va putea ocupa funcții publice.

În cazul finanţatorului echipei Steaua Bucureşti – condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

Potrivit procurorilor, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

sursa: mediafax.ro

Sentință: Gigi Becali va sta după gratii trei ani și șase luni

Tribunalul Bucureşti a decis ca Gigi Becali să stea după gratii cu şase luni mai mult. Concret: acesta are acum de executat, în total, o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare. Gigi Becali rămâne în arest de ziua lui.

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, ca Gigi Becali să stea după gratii încă şase luni, asta după ce procurorul anticorupţie a cerut majorarea pedepsei acestuia cu încă un an.  Avocaţii lui George Becali au precizat că decizia tribunalului nu este definitivă şi va fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Şedinţa în care magistraţii Tribunalului Bucureşti judecă cererea de contopire a pedepselor lui Gigi Becali s-a terminat, iar instanţa a rămas în pronunţare. La ieşirea din sală, avocaţii lui Becali au declarat că sunt încrezători în decizia magistraţilor şi speră să nu se aplice niciun spor de pedeapsă.  „Am solicitat, în cazul cel mai bun, o contopire de a se aplica o pedeapsă sub supraveghere şi nu am făcut rabat din a prezenta omul complex care este Gigi Becali (că are o familie de excepţie, că a făcut acte de caritate, etc)”, a declarat Pavel Abraham, unul dintre avocaţii lui Becali. Avocaţii latifundiarului au depus înscrisuri din care rezultă actele de binefacere şi donaţiile pe care acesta le-a făcut. Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prezent joi la judecarea cererii de contopire a pedepselor lui Gigi Becali, a arătat că acesta a comis o pluralitate de infracţiuni, cu grad ridicat de pericol şi în participaţie penală cu un anturaj infracţional. Din această cauză, el a cerut ca lui Becali să i se aplice un spor de pedeapsă de un an. Procurorul i-a explicat judecătorului Marin Marino Constantin că Becali a săvârşit fapte grave, iar pentru cele mai grave dintre acestea a primit doar trei ani de închisoare. El a mai arătat că, potrivit normelor legale în vigoare, Becali poate fi eliberat după ce execută două treimi din pedeapsă, respectiv doi ani de închisoare, şi a subliniat că, în opinia sa, această pedeapsă este mică în raport cu numărul şi gravitatea faptelor comise. Astfel, procurorul a arătat că Becali a săvârşit o pluralitate de infracţiuni, iar din toate cele săvârşite pentru şapte dintre ele a fost găsit vinovat şi condamnat în cele trei dosare penale.

Reprezentantul DNA a mai arătat că faptele finanţatorului Stelei au avut un grad ridicat de pericol şi au fost comise de acesta alături de un anturaj infracţional. Procurorul a explicat că perioada infracţională a lui Gigi Becali este una lungă, respectiv din 1995 până în 2002, după care a fost reluată în 2006 şi a continuat până în 2009, ceea ce denotă „orientarea sa ca persoană ce sfidează cadrul legal”. Potrivit procurorului, activitatea infracţională a lui Becali are periodicitate şi ritmicitate, iar în acest context el ar trebui să petreacă mai mult timp în detenţie.

Avocaţii lui Gigi Becali au declarat astăzi că latifundiarul a achitat, miercuri, prejudiciul din dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, precum şi cheltuielile de judecată rezultate în urma acestui proces. George Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN şi în dosarul „Valiza“ şi la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul sechestrării de persoane, suspendarea transformându-se în executare în urma condamnărilor din celelalte două dosare.

sursa: Adevarul.ro

Cireașa de pe tort a justiției române –  dreptatea fără frontiere

Parlamentarul moldovean Valeriu Guma, condamnat definitiv la patru ani închisoare cu executare

Valeriu Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost condamnat definitiv miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care procurorii DNA l-au trimis în judecată, în iulie 2008, pentru cumpărare de influență și complicitate la luare și dare de mită, informează Agerpres.

Instanța supremă a respins recursul lui Valeriu Guma și a menținut o decizie a Curții de Apel București din 13 iunie 2012, prin care deputatul moldovean a fost condamnat să execute patru ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat că a încercat, prin complici, mituirea directorului general al Direcției Juridice din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru menținerea privatizării unei firme unde era acționar.

Instanța Curții de Apel București a decis atunci schimbarea condamnării primite de Valeriu Guma în 3 noiembrie 2011, din pedeapsa cu suspendare în patru ani de închisoare cu executare, scrie Mediafax.

În 3 noiembrie 2011, Tribunalul București l-a condamnat pe Valeriu Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, la doi ani de închisoare cu suspendare.

Decizia de miercuri a ICCJ este definitivă, astfel că Guma urmează să fie încarcerat.

Pe 2 iulie 2008, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pe Valeriu Guma, cetățean al Republicii Moldova, acuzat de cumpărare de influență, complicitate la dare și luare de mită, acesta fiind implicat în dosarul privind „mita de la AVAS”.

Potrivit DNA, în cursul verii anului 2006, în urma unor negocieri, purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, Valeriu Guma a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul surorii sale, Ludmila Buzu, i-a remis suma de 20.000 USD lui Alexandru Mîndruț, consilier al vicepreședintelui Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care avea influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul aceleiași instituții.

„În schimbul banilor, consilierul AVAS, uzând de funcția sa, urma să îi determine pe funcționarii abilitați să aprobe o convenție de menținere în vigoare a contractului de privatizare a S.C. Gerom Buzău, Valeriu Guma fiind unul din acționarii societății. Acest beneficiu era urmărit de inculpatul Guma, întrucât AVAS era îndreptățită să desființeze contractul de privatizare, ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor asumate prin acest contract încheiat în septembrie 2002”, susțin anchetatorii.

DNA preciza atunci că, din luna ianuarie 2007, Alexandru Mîndruț a devenit director general al Direcției Juridice din cadrul AVAS, fiind implicat în mod direct, prin departamentele aflate în structura acestei direcții, în soluționarea aspectelor juridice legate de monitorizarea postprivatizare.

„La data de 27 februarie 2007, inculpatul Valeriu Guma l-a ajutat pe Sergiu Bulățel să îi remită lui Alexandru Mîndruț suma de 20.000 USD prin intermediul inculpatei Ludmila Buzu. În schimbul banilor, funcționarul AVAS urma să soluționeze favorabil litigiul apărut ca urmare a neplății, de către acționarii S.C Gerom SA Buzău, respectiv Valeriu Guma și Sergiu Bulățel, a unor penalități în suma de 214.000 euro pentru neefectuarea investițiilor de mediu”, mai susțin procurorii.

Dosarul s-a format ca urmare a disjungerii dispuse din dosarul în care, la data de 24 aprilie 2007, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Alexandru Mîndruț pentru trafic de influență și luare de mită, Ludmila Buzu – pentru complicitate la cumpărare de influență, la dare și luare de mită, și Sergiu Bulățel, pentru dare de mită.

sursa: HotNews.ro