Justiția română versus chixul moldovenesc (9), de Vasile NĂSTASE

Imagine postare

vasile-214x165(Acest serial este „dedicat”, în exclusivitate, celor doi tîlhari politici de lux, Filat și Plahotniuc, dar și slugilor sale docile, care, în curînd, vor avea soarta omologilor” de peste Prut).

Moto: „Asta înseamnă lucruri foarte interesante, lucruri foarte dureroase pentru clasa politică, în primul rînd. Asta înseamnă că trebuie să existe dosare de rezonanță în privința unor demnitari. Asta înseamnă că trebuie judecătorii să înceapă a condamna propriii colegi, alți reprezentanți ai organelor de drept. De la Bulgaria și România s-a cerut anume aceasta – dosare de rezonanță, s-au cerut dosare de corupție la nivel înalt. Și chiar dacă demnitarii noștri încearcă să spună că noi nu avem corupție la nivel înalt, nu există țară care nu are asemenea corupție și Moldova nu se poate deosebi. Faptul că nu avem dosare, asta nu înseamnă că nu avem corupție la nivel înalt. Pentru a demonstra voința de luptă cu corupția, trebuie să existe aceste dosare și nu doar dosare, dar trebuie să existe condamnări.”

Corneliu Gurin, 29 octombrie 2012

Ceea ce trebuie să rețină politicienii moldoveni, citind pe nerăsuflate acest serial, e că nimeni, niciunul dintre ei, oricît de sus ar fi sau au fost, nu este scutit de probabilitatea maximă de a da socoteală, mai devreme sau mai tîrziu, pentru faptele de corupție comise împotriva statului și a cetățenilor săi. În aceeași măsură, acest lucru se referă și la garnitura de funcționari, judecători și procurori care au participat direct sau indirect la comiterea actelor de corupție, a hoțiilor de proporții, a jafurilor, atacurilor raider, condamnării ilegale a unor oameni nevinovați, desproprietăriți, adică a tuturor celor pentru care liniștea și visele s-au transformat, pînă la ora dreptății, într-un coșmar fără sfîrșit, consistent și stresant. În episodul de astăzi ne vom referi la unele materiale privind condamnarea unui fost premier, aflat la un pas de a deveni Președinte al României, Adrian Năstase, despre care înșiși oponenții săi recunosc că a fost cel mai bun prim-ministru al României postdecembriste. Acest lucru nu a putut compensa decizia justiției române, astfel încît, incredibil, acest om politic cu o pregătire excepțională a trebuit, dramatic, să treacă pragul ce l-a despărțit de putere și libertate. Să nu uităm, de asemenea, că și actualul Președinte al României, Traian Băsescu figurează în dosarul de mare rezonanță, Flota, suspendat pe durata mandatului, dar iată că nu a mai rămas mult pînă cînd justiția română ar mai putea veni cu o decizie spectaculoasă. Cu toată simpatia noastră pentru un politician sau altul de dincolo de Prut, trebuie să ne conformăm și să ne strunim afecțiunile ideologice sau patriotice în fața unor acte judecătorești care pot fi doar comentate nu și modificate! Da, ne place sau nu, dar justiția română și-a luat rolul în serios, condamnînd granguri, oameni care altădată erau intangibili și infailibili, pentru care nici gîndul că va veni timpul să dea socoteală nu-i atingea. Nu vă opriți din lecturi, domnilor judecători, procurori, polițiști, executori, notari. Și țineți minte – mai bine refuzați acum, cît nu e tîrziu să executați comenzile criminale ale tîlharilor politici de lux, pentru că mîine s-ar putea ca lucrurile să fie prea încîlcite… Asta este adevărata filosofie a Uniunii Europene, supremația legii și pedepsirea corupților.

Cadrul legislativ există. Acum este necesar să dăm dovadă de credibilitate. Voi trebuie să asiguraţi implementarea legilor. Nu este suficient să adopţi o listă de hotărâri şi acte normative, ele trebuie să dea rezultate. Cât priveşte combaterea corupţiei, trebuie să vedem cazuri investigate la toate nivelele, inclusiv condamnări.” Nu spunem noi, presa care deranjează, ci un oficial european, directorul general al Directoratului pentru Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene, Stefano Manservisi!

Adrian Năstase, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare (sentință definitivă și irevocabilă)

Fostul premier și președinte al Partidului Social Democrat, Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul Calității”. Sentința dată de cei 5 judecători din completul de judecată este definitivă și irevocabilă.

Adrian Năstase a fost condamnat în legătură cu strîngerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, cînd a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În același dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la șase ani de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare cîte șase ani de detenție, la care s-a aplicat un spor de un an.

Fostul primar din Hunedoara, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupție

Fostul primar al municipiului Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, a fost condamnat definitiv de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare cu executare pentru corupție, în legătură cu încheierea în mod nelegal a unor achiziții publice.

De asemenea, fostul viceprimar al municipiului Hunedoara Nicolae Robert Dan a primit 3 ani de închisoare, Daniela Arieta Capalna, șeful serviciului buget finanțe-contabilitate în cadrul primăriei, a primit 3 ani de închisoare, iar Ioan Tiplea, fost angajat în primărie la Compartimentul Achiziții Publice, a primit 5 ani închisoare.

Instanța supremă le-a respins recursurile celor patru inculpați și a menținut sentința dată de Curtea de Apel Alba Iulia pe 3 octombrie 2012.

Fostul primar Ovidiu Marius Hada a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2011, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și cinci infracțiuni de complicitate la infracțiunile de conflict de interese.

Nicolae Robert Dan a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și cinci infracțiuni de complicitate la infracțiunile de conflict de interese.

Fostul primar al Devei, condamnat la patru ani de închisoare

Fostul primar al Devei, Mircea Muntean, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare și o perioadă de monitorizare de șase ani.

Decizia este una definitivă și a fost dată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, transmite Digi 24.

Judecătorii ICCJ au respins recursul formulat de Muntean și de ceilalți inculpați în dosar, menținînd pedepsele date anterior.
În prezent deputat PDL, Mircea Muntean este acuzat de abuz în serviciu, pentru un contract ilegal cu terenuri, încheiat în 2004 cu un traficant de mașini de lux. Acesta este acuzat că ar fi tranzacționat un teren aflat în proprietatea statului, care nu putea fi înstrăinat de către primar.
De pe urma tranzacției a avut de cîștigat defunctul om de afaceri Iosif Man, anchetat în trecut de oamenii legii pentru trafic cu mașini de lux furate din străinătate.
Mircea Muntean a fost primar al municipiului Deva între 1996 și 2012, cînd a fost ales deputat PDL de Hunedoara. Astfel, dosarul său a fost transferat de la Judecătoria Sectorului 3, unde a stat nouă ani, la instanța supremă, în februarie 2013.

De ce a primit fostul senator Olosz Gergely 7 ani de închisoare

Fostul senator Olosz Gergely a primit o condamnare la 7 ani de închisoare pentru corupție, judecătorul apreciind că a făcut bani din traficarea unor relații, probele sunt evidente, iar fostul parlamentar s-a străduit să tergiverseze cauza.

Magistratul Mitu Stegaru de la Tribunalul București (TB) susține în motivarea deciziei sale că vinovăția fostului senator rezultă clar din declarațiile celorlalți patru inculpați, transcriptul interceptării convorbirilor telefonice purtate de Olosz cu ceilalți inculpați și documente, scrie Evenimenul Zilei.

Condamnarea lui  Gabriel Bivolaru

Gabriel Bivolaru (n. 8 octombrie 1967) este un deputat român în legislatura 1996 – 2000, ales în județul Ialomița pe listele partidului PDSR. Este fratele vitreg (după tată) al liderului MISA Gregorian Bivolaru.

A fost ales deputat PDSR de Ialomița, în 1996, la numai 29 de ani. Până în ianuarie 1990 a fost înregimentat ca sportiv la Clubul Steau.

La data de 22 martie 2004, Gabriel Bivolaru a fost condamnat la 5 ani de pușcărie de Înalta Curte de Casație și Justiție, după un proces care a durat mai bine de 5 ani, fiind acuzat că a prejudiciat Banca Română de Dezvoltare cu 2.200 de miliarde de lei vechi. În același dosar au fost cercetate asociata și soția sa, Mona de Freitas,  și Paula Monica Plazzotta, angajată a băncii la momentul devalizării și prietena apropiată a lui Bivolaru. Potrivit rechizitoriului, în perioada 1991 – 1994, Gabriel Bivolaru și Mona de Freitas au constituit 10 societăți comerciale în București, Eforie Nord, Sinaia și Ploiești, avându-l pe Bivolaru administrator. Cele 10 firme și-au deschis conturi la sucursalele BRD și BCR. În perioada martie-iunie 1992, Bivolaru, administrator al firmelor Atlas T&T, Belona și Union, a emis 25 de cecuri fără acoperire. În perioada decembrie 1994 – martie 1995, a mai întocmit 24 de ordine de plată false. El a contrafăcut ștampila BRD din București și semnătura administratorului de cont iar ordinele au fost transmise. Toate infracțiunile au fost realizate cu ajutorul Paulei Monica Plazzotta, referent la BRD, ulterior administrator de cont pentru toate cele 10 firme ale lui Bivolaru. Ordinele au fost folosite pentru încasarea banilor de la BRD Sinaia. În urma acestor operațiuni, Mona de Freitas și administratorul de cont de la bancă, Monica Plazzotta, au fugit din țară, singurul judecat fiind Gabriel Bivolaru. În anul 2002, Bivolaru a emis 25 de cecuri fără acoperire.

Sentința a fost dată la câteva zile după acțiunea în forță a poliției și procuraturii împotriva MISA, organizația condusă de Gregorian Bivolaru, fratele lui Gabriel Bivolaru, fapt care a creat suspiciunea că s-a dorit crearea unei diversiuni.

A fost dat în urmărire generală în 24 martie și a fost arestat la data de 1 aprilie 2004. Gabriel Bivolaru era dat în consemn la frontieră încă din decembrie 2002 (în baza solicitării instanței de judecată).

A fost eliberat condiționat, în 26 februarie 2007, după ce a stat în închisoare doi ani și 10 luni.

Fostul deputat Gabriel Bivolaru și fratele liderului MISA revine în atenția autorităților române.

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru este cercetat alături de alți suspecți într-un dosar de furt de produse petroliere, evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii spun că Bivolaru, în prezent om de afaceri, a fost liderul unei rețele care fura țiței din conducte, îl transporta, îl procesa și îl vindea. Ultimul punct de lucru ilegal, a fost deschis în localitatea Cumpăna, lîngă Autostrada A4.

DNA – 53 inculpați condamnați definitiv în decembrie

Conform unui comunicat DNA din 17 ianuarie 2011, în cursul lunii decembrie 2011, în dosare de corupție instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 22 de hotărâri judecătoreşti prin care instanţele penale au condamnat 53 de inculpaţi la pedepse cuprinse între 11 ani închisoare în regim de detenţie şi 2 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere. Conform comunicatului, printre cei 53 de inculpaţi se numără şi persoane cu diverse funcţii sau calităţi profesionale:

Doi avocaţi:

  • NIŢU MARIA CERASELA, avocat în Baroul Caraş-Severin – pedeapsa de 1 an închisoare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la mărturie mincinoasă;
  • JIANU ROXANA, avocat în cadrul Baroului Bucureşti în perioada 2006 – august 2007 – pedeapsa de 11 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă agravantă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Un director economic şi un şef serviciu financiar din cadrul unei agenţii naţionale:

  • POPA GHEORGHE, director al Direcţiei Economice şi Financiare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (A.N.S.I.T.) în perioada 2002 – 2007 – pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (26 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (11 acte materiale) şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (26 acte materiale);
  • DICEA IRINA OLGUŢA, şef al serviciului financiar contabil în cadrul Direcţiei Economico Financiare a A.N.S.I.T. – pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: complicitate la infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (26 de acte materiale), complicitate la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată (11 acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (26 acte materiale).

Doi preşedinţi de ONG:

  • OŢELEANU CLAUDIU, preşedintele Federaţiei Judeţene a Organizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret (F.J.T.), şi pe inculpatul PEPELEA ANCA, preşedinte al Ligii pentru Apărarea Drepturilor celor Tineri (L.A.D.T) – pedeapsa de câte 6 ani închisoare pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în formă continuată.

Un consilier juridic din cadrul Primăriei Bucureşti:

  • Neagu Rareş Constantin, consilier juridic în cadrul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti – pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.

Un director executiv din cadrul Primăriei Mun. Târgu Mureş:

  • FILIP VIOREL, director executiv în cadrul Primăriei Mun. Târgu Mureş – Serviciul Public Poliţia Comunitară – pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial şi complicitate la infracţiunea de încheiere de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei sale în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Un şef de birou şi un consilier din cadrul unei primării municipale:

  • ALDEA MIRCEA, consilier în cadrul Primăriei Mun. Târgu Mureş – Serviciul Resurse Umane – pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial.

Doi funcţionari din cadrul unei administraţii de finanţe publice:

  • ION GHEORGHE şi DIMCIA GHEORGHE, angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice Medgidia – pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 6 ani, respectiv – pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual

Un ofiţer de poliţie:

  • BERESCHI VASILE VALERIAN, ofiţer de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) – pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Doi comisari de gardă financiară:

  • KOLOZSI VALENTIN LAURENŢIU şi GHEORGHE FLORIN, comisari în cadrul Gărzii Financiare – Secţia Municipiului Bucureşti – pedeapsa de câte 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Un agent de poliţie de frontieră:

  • DĂGĂLIŢĂ ION – 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 7 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi aderare la un grup infracţional organizat.

Un economist în cadrul unei direcţii de sănătate publică:

  • MILITARU MANUELA, economist în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj – pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (18 acte materiale).

21 de administratori de societăţi comerciale, printre care şi a inculpatului Paraschiv Gabi, referent la SC APOLODOR SRL – pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.