Kiev: Rusia vrea să creeze în estul Ucrainei un fel de Transnistrie

Imagine implicită

oficial-onu-127-de-persoane-au-fost-ucise-in-sud-estul-ucrainei-259494Ucraina va trebui să instituie legea marţială în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), dacă armistiţiul intrat în vigoare vineri nu va avea rezultate pozitive, a declarat duminică premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, citat de agenţia RIA Novosti. Preşedintele rus „vrea să creeze pe teritoriul regiunilor Lugansk şi Doneţk un fel de Transnistrie, Abhazie sau Osetie (de Sud) a mai aspus acesta, potrivit Mediafax.

„Nu este nevoie de legea marţială, în cazul în care există un plan de pace susţinut de Uniunea Europeană, de către Statele Unite şi respectat de Rusia. Însă dacă acest armistiţiu va înceta, nu va exista o altă soluţie”, a explicat Iaţeniuk, într-o emisiune a postului de televiziune ucrainean 1+1.

În opinia sa, instituirea legii marţiale are mai multe avantaje, inclusiv consolidarea sistemului de apărare.

De asemenea, premierul ucrainean a îndemnat Occidentul să menţină sancţiunile împotriva Rusiei, în pofida unui posibil acord de pace durabil în estul Ucrainei.

„Sancţiunile Uniunii Europene demonstrează că nicio ţară nu mai are încredere în Rusia. Menţinerea acestor sancţiuni este necesară, pentru ca nimeni să nu uite de situaţia din Ucraina, de Crimeea şi de alte conflicte”, a adăugat el.

„Lumea nu trebuie să uite de agresiunea rusă”, a subliniat Iaţeniuk.

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a afirmat că preşedintele rus, Vladimir Putin, va încerca în continuare să provoace un nou focar de tensiune în Ucraina, având scopul de a crea în Lugansk şi Doneţk „un fel de Transnistrie, Abhazie sau Osetie”, relatează agenţia ucraineană UNN.

„Putin va încerca să provoace în Ucraina un focar de tensiune controlat de el”, a apreciat Iaţeniuk duminică, într-o emisiune a postului de televiziune ucrainean 1+1.

Preşedintele rus „vrea să creeze pe teritoriul regiunilor Lugansk şi Doneţk un fel de Transnistrie, Abhazie sau Osetie (de Sud). El (Putin) vrea să controleze acest teritoriu cu ajutorul mercenarilor săi şi să sugă sângele” poporului ucrainean, a acuzat premierul.

Kievul şi rebelii proruşi au încheiat vineri, la Minsk, un armistiţiu, în încercarea de a pune capăt conflictului care durează de aproape cinci luni în est şi care s-a soldat cu 2.600 de morţi şi jumătate de milion de refugiaţi. Armistiţiul a intrat în vigoare vineri, la ora 18.00 (18.00 ora României).â

sursa: realitatea.net