Petro-Poroshenko_2866795bKievul a închis marți spațiul aerian pentru zborurile civile în estul Ucrainei, regiune unde armata ucraineană își continuă operațiunile, în special în orașele Lugansk și Donețk, fiefuri ale separatiștilor proruși, transmite RIA Novosti, citând un comunicat al aviației de stat ucrainene, scrie Agerpres.ro.

„Pentru asigurarea securității zborurilor, spațiul aerian în zona unde are loc operațiunea antiteroristă este închis pentru orice zboruri civile”, se arată în comunicatul menționat.

Anterior, ministrul ucrainean al apărării Valeri Gheletei a precizat că guvernul de la Kiev nu va negocia cu rebelii până când aceștia nu vor depune armele și că un nou armistițiu unilateral ca cel expirat la 30 iunie este exclus.

În același timp, purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean pentru apărare și securitate națională, Andrei Lîsenko, a declarat, potrivit ITAR-TASS, că operațiunea armatei ucrainene ”continuă în estul Ucrainei conform planului președintelui țării”, Petro Poroșenko. El nu a dezvăluit detalii din acest plan, afirmând doar că ”realizarea acestuia va fi o surpriză neplăcută pentru teroriști”.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a aprobat planurile de eliberare a orașelor Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, controlate în prezent de așa-numitele forțe de autoapărare separatiste, a anunțat secretarul adjunct al Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Mihail Koval, informează marți agenția de presă Ria Novosti, citată de Agerpres.ro.

‘Poroșenko a aprobat planurile de eliberare a Donețkului și Luganskului’, a afirmat Koval, citat de agenția ucraineană de presă Unn.

Forțele de securitate au în vedere, potrivit acestuia, ‘blocarea’ celor două orașe pentru a-i forța pe rebeli să depună armele.

La sfârșitul săptămânii trecute, insurgenții proruși s-au retras din Slaviansk, Kramatorsk, Artiomovsk și Drujkovka pentru a se replia la Donețk și Lugansk, ultimele citadele ale rebelilor în estul rusofon al Ucrainei.

În timp ce armata ucraineană invocă o victorie majoră și ‘fuga rebelilor’ din teritoriile ocupate, aceștia din urmă vorbesc de o ‘retragere tactică’, care urmărește ‘cruțarea populației civile’. Or, numai orașul Donețk numără aproape un milion de locuitori, remarcă în acest context agenția de presă rusă Ria Novosti.

Un armistițiu este posibil numai cu condiția ca rebelii să depună armele, a declarat luni seara șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev, Valeri Cialâi, comentând apelurile Moscovei și ale altor actori internaționali cu privire la încetarea focului în estul Ucrainei, unde continuă ofensiva trupelor guvernamentale.

sursa: realitatea.net

(128 accesari)