Cele 194 de state membre, care s-au întrunit la Dubai pentru congresul anual, l-au ales pe Kim pentru un mandat de doi ani după ce fostul preşedinte, Meng Hongwei, a dispărut în septembrie pentru ca apoi să îşi dea demisia după ce autorităţile din China au comunicat că el este investigat pentru luare de mită.

Interpolul a comunicat pe Twitter că Kim, care a ocupat rolul de preşedinte interimar, a fost ales pentru un mandat de doi ani. Preşedinţia organizaţiei, un rol mai mult formal, are de obicei un mandat de patru ani.

De asemenea, Nestor R. Roncaglia din Argentina a fost ales ca vicepreşedinte.

Afacerile de zi cu zi ale organizaţiei sunt gestionate de secretarul general, Jurgen Stock, din Germania.

Candidatura lui Alexander Prokopchuk din Rusia, un general al poliţiei ruseşti, a dus la îngrijorări în Europa şi SUA privind posibilitatea ca Rusia să abuzeze de puterile Interpolului.

Politicienii din opoziţie din Rusia şi-au exprimat temerile că dacă un rus va conduce organizaţia, nu va mai exista un filtru pentru a elimina cererile nepotrivite ale Kremlinului. Alexei Navalny, un activist anti-corupţie şi un politician de opoziţie, a scris pe Twitter că echipa sa „a fost victima abuzurilor Interpolului din cauza persecuţiei politice din Rusia”.

În Londra, fostul oligarh rus Mikhail Khodorkovsky, a afirmat: „Sunt îngrijorat că dacă Prokopchuk este ales, el va fi pregătit să ducă la capăt orice acţiune la ordinele Kremlinului”.

Statele Unite au comunicat marţi că îl susţin pe Kim după ce un grup de senatori americani a acuzat Rusia că se foloseşte de Interpol pentru a lua măsuri contra dizidenţilor şi opozanţilor Kremlinului.

Sursa:jurnal.md