Klaus Iohannis, despre cetăţenia română pentru basarabeni, gazoductul Iaşi-Ungheni şi NATO

Imagine implicită

klaus iohannisPreşedintele ales al României, Klaus Iohannis, dă asigurări că cetăţenii Republicii Moldova vor putea obţine şi în continuare cetăţenia românească. Mai mult, noul lider de la Cotroceni promite să se implice astfel ca această procedură să fie mai rapidă.

„Înţeleg foarte bine dorinţa basarabenilor de a recăpăta cetăţenia românească. Acolo unde este posibil mă voi implica pentru facilitarea şi accelerarea procedurilor de obţinere a cetăţeniei româneşti. Este un drept legitim al basarabenilor. Voi face tot ce este posibil astfel încât să nu fie obstrucţionate aceste solicitări”, a declarat Klaus Iohannis la postul public de televiziune.

Klaus Iohannis a promis că va interveni şi în cazul gazoductului Iaşi-Ungheni, astfel ca proiectul acestuia să fie dus până la capăt.

„Nu vorbim de o conductă pur şi simplu. Este vorba de un proiect de importanţă strategică şi pentru Republica Moldova, şi pentru România. Sunt în pregătire şi cele două linii de înaltă tensiune. Sunt paşi importanţi pentru reducerea anumitor dependenţe care nu sunt bune pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Sunt de o importanţă vitală pentru multe decenii. În măsura în care va depinde mine mă voi implica ca acestea să fie duse la bun sfârşit”, a adăugat preşedintele ales al României.

Referindu-se la conflictul din Ucraina, preşedintele ales al României a dat de înţeles că securitatea Republicii Moldova ar fi garantată, dacă ar fi membru al NATO.

„Este nevoie de parteneriate cu cât mai bune. Şi pentru Romnia care este membră NATO, este important ca vecinii să poate participa ca parteneri. Aceste parteneriate trebuie întărite şi extinse. Împreună vom putea faţă unor situaţii total nedorite. Există parteneriat între NATO şi RM. Acest parteneriat se va dezvolta şi în anii care vin, doar dacă Republica Moldova şi-o doreşte. România şi-a dorit să fie membră NATO. Printr-un efort comun al partidelor politice s-a întâmplat. Pentru România este o reuşită faptul că este membru NATO. Ne garantează siguranţa, inclusiv în această situaţie geopolitică destul de complicată. Dacă acest lucru se va întâmpla şi în cazul RM, depinde de mulţi factori. Este important ca RM să-şi stabilească acest obiectiv”, a adăugat Klaus Iohannis.

La final, preşedintele ales României a declarat că pleacă cu impresii frumoase despre Chişinău.

„Este prima mea vizită aici la Chişinău. De câteva ore de când sunt aici am întâlnit oameni deschişi. Am impresii foarte frumoase cu care plec acasă”, a spus Klaus Iohannis, precizând că una dintre primele sale vizite, după depunerea jurământului, o va face în Republica Moldova.

Sursa: jurnal.md