iohannis roPreşedintele Klaus Iohannis a anunţat azi numele premierului desemnat. A doua rundă de discuţii dintre preşedinte şi lideri partidelor politice s-a încheiat, după ce şeful statului s-a consultat cu delegaţiile UDMR, UNPR, ALDE şi minorităţile naţionale.

În urma consultărilor, mi-am format o opinie. Pentru a avea garanția că vom avea o îmbunătățire a clasei politice avem nevoie de un prim-ministru independent, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră.

Este nevoie să fie promovați miniștri care sunt performanți, care au dovedit această performanță și asupra cărora nu planează niciun dubiu.
E nevoie ca partidele să-și facă curățenie în interior și să nu promoveze persoane suspectate de corupție.
Avem nevoie de alegeri corecte în 2016, locale și parlamentare. Avem nevoie de întărirea statului de drept – atunci când procurorii cer încuviințări în Parlament, să le primească.

Este nevoie și de oameni noi, am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi e greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă.

Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană și euroatlantică și este nevoie ca orice guvern vom avea să fie sprijinit de Parlament pentru a lua măsuri care să garanteze o creștere economică sustenabile.
A fost o situație interesantă pentru mine că partidele au înțeles imediat care e miza și că trebuie să găsim o soluție împreună – un guvern tehnocrat. Partidele politice au fost de acord. Cred că este soluția până la alegeri.
Îl desemnez în funcția de prim-ministru al României pe dl Dacian Cioloș.

Declarațiile lui Dacian Cioloș:

Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a mă ridica la înălțimea încrederii care mi-a fost acordată.
Sunt conștient de faptul că trecem printr-o perioadă cheie pentru societatea românească.
Societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezență publică a guvernului, în așa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituții ale statului, între politic și societate.

Sunt conștient că acest lucru se așteaptă de la viitorul guvern, să fie în măsură să aibă urechea aplecată la cei care au idei, nu doar pentru a ridica problemele cu care ne confruntăm, dar și pentru a identifica soluțiile pentru a merge mai departe și să fie în măsură să conlucreze cu Parlamentul.
Un an de zile este o perioadă lungă, dar în același timp scurtă.

Este o perioadă lungă în sensul că n-o să ne putem limita doar la anumite acțiuni și decizii strict administrative, dar o perioadă prea scurtă pentru a declanșa și finaliza reformele pe care foarte mulți din societate le așteaptă.

Am intenția să deschid guvernul și administrația guvernamentală spre societate, să pregătim decizii împreună și, dacă Parlamentul decide să dea mandat acestui guvern, voi colabora cu Parlamentul, chiar dacă e un guvern tehnocrat.
Îmi voi concentra atenția și energia pentru a forma echipa, apoi o să putem discuta mai în detaliu despre proiecte.
Pentru mine lucrul în echipă este esențial.

Sursa:digi24.ro

(17 accesari)