Klaus Iohannis, românilor din Spania: Promisiunile din 16 noiembrie continuă să fie reperul meu permanent

Imagine implicită

iohannis-titanul-600x337Președintele Klaus Iohannis și-a reiterat promisiunile făcute în campania electorală de anul trecut în fața comunității românești din Spania.

Vă mulţumesc pentru primire şi sunt onorat să mă aflu aici. În aceste prime luni de mandat am ţinut să mă întâlnesc cu reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Europa. Şi de fiecare dată încerc aceeaşi emoţie şi bucurie. Am dorit să fiu alături de voi, ca şi de ceilalţi concetăţeni ai noştri din diferite părţi ale continentului, pentru a vă cunoaşte şi a vă adresa câteva gânduri. Vă mulţumesc pentru cine sunteţi, ambasadori ai noştri în Spania, vă mulţumesc că ne reprezentaţi cu onoare şi sunteţi un exemplu de patriotism. Printre voi mă simt acasă. Vă rog să primiţi aprecierea şi respectul meu pentru ceea ce faceţi: investiţi în România prin banii trimişi, îi inspiraţi pe cei din ţară să îşi dorească mai mult şi să aibă încredere. Şi, în acelaşi timp, contribuiţi la dezvoltarea comunităţilor în care trăiţi aici, în Spania.

Această întâlnire are loc pentru că dumneavoastră aţi făcut-o posibilă. Momentul 16 noiembrie este acum un pic mai îndepărtat în timp. Pentru mine însă, ca angajament și determinare, nu s-a schimbat nimic. Urmăresc aceleași principii, iar promisiunile pe care le-am făcut atunci continuă să fie reperul meu permanent. Au trecut, iată, mai bine de șase luni și vreau să fiu foarte onest despre acest început de mandat. Sunt lucruri care s-au mișcat și schimbat în politica românească. Sunt proiecte pe care le-am dus la bun sfârșit, cum este Strategia Naţională de Apărare, pentru că ne-am așezat la masa dialogului, pentru că am pus obiectivele comune pentru România înaintea certurilor politice. Sunt alte proiecte care merg mai greu, pentru că rezistenţa la schimbare este încă foarte mare. Dar drumul pe care am pornit este cel promis: al unei politici făcute altfel, cu mai multă integritate și decenţă, cu respect pentru lege și pentru oameni, cu dialog, dar și cu fermitate în apărarea unor principii.

Avem o nouă Strategie Naţională de Apărare. O amintesc aici pentru că am ţinut în cuprinsul ei să fac o declaraţie fermă, care pe unii sau chiar pe mulţi i-a surprins. Am spus că o Românie puternică este aceea care poate asigura securitatea cetăţenilor săi și îi poate proteja, prin mijloace diplomatice și juridice, oriunde s-ar afla ei. În toate discuţiile pe care le am cu omologii mei, respectarea și garantarea drepturilor românilor în ţările în care trăiesc și muncesc se află printre subiectele cele mai importante. De asemenea, cred că autorităţile române trebuie să aibă mereu în vedere o relaţie mai bună și mai strânsă cu cetăţenii, servicii consulare mai eficiente și adaptate realităţilor, o organizare care să răspundă cerinţelor și o comunicare pe măsură.

Am toate aceste lucruri în atenţie. Tot în Strategia Naţională de Apărare am afirmat că o Românie puternică își promovează identitatea, știe să apere și valorifice acele lucruri, acele simboluri care ne definesc în lume ca naţiune, oriunde ne-am afla. Voi faceţi acest lucru aici, în Spania, prin promovarea limbii și culturii române, prin rolul pe care îl aveţi în societate. Voi faceţi România puternică.

Trebuie să vă spun că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale am început să gândim o viziune coerentă pentru diaspora. Am pornit de la a înţelege starea de fapt, problemele și preocupările românilor din străinătate. Am iniţiat un dialog cu toţi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii, cu toţi cei care au și trebuie să aibă un cuvânt de spus. Vă rog să priviţi prezenţa mea aici în același context.
Daţi-mi voie să închei prin a vă îndemna să fiţi solidari și uniţi, să fiţi lideri în comunităţile voastre, să fiţi conștienţi de forţa pe care o aveţi. Știu că sunteţi cu sufletul acasă. Iar cel mai bun răspuns din partea noastră, a celor din ţară, este să construim acea Românie în care să vă doriţi să vă întoarceţi. Vă mulţumesc încă o dată!”

Sursa:digi24.ro