Kovesi: Este posibil ca în dosarele „Microsoft” şi „EADS” o parte a anchetei să se finalizeze

Imagine implicită

justitie1O parte a anchetei din dosarele „Microsoft” şi „EADS” ar putea finalizată, iar procurorii ar putea dispune disjungerea cauzelor care privesc anumite fapte, a spus procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Kovesi.

„Este posibil ca în aceste dosare (Microsoft, EADS – n.r.) o parte a anchetei să se finalizeze, după care dosarul să fie disjuns, la fel cum s-a întâmplat şi până în prezent. Sunt persoane faţă de care urmărirea penală s-a finalizat şi dosarul a fost trimis la instanţă, iar restul cazului a fost disjuns. (…) Dacă faţă de anumite persoane sau anumite fapte procurorul finalizează ancheta, cu siguranţă va trimite la instanţă”, a spus Kovesi, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată de PRO TV.

Procurorul şef al DNA a precizat că în dosarul „Microsoft” au loc audieri aproape săptămânal, existând posibilitatea să apară şi nume noi în acest caz.

„În dosarul Microsoft se lucrează în continuare, se administrează probe, avem audieri aproape săptămânal în acest dosar, avem comisii rogatorii în curs, deci este un dosar în care se lucrează. Parţial, pentru anumite persoane, dosarul a fost finalizat, s-a trimis la instanţa de judecată. Sper ca în curând să finalizăm cel puţin o parte din acest dosar, atunci când probele pe care le administrăm vor fi finalizate. (…) Procurorul de caz are obligaţia să verifice toate informaţiile care apar, legate de fapte de corupţie sau fapte conexe infracţiunilor de corupţie în acest dosar. Dacă în urma investigaţiilor vor apărea nume noi, vă asigur că o să aflaţi”, a subliniat Kovesi.

Referitor la dosarul EADS, şefa DNA a spus că sunt făcute în continuare audieri şi verificări de documente.

„În dosarul EADS se lucrează, se lucrează ritmic, avem audieri, avem cereri de asistenţă judiciară internaţională, sunt foarte multe comisii rogatorii care sunt dispuse în dosar, sunt foarte multe audieri care se fac şi sa făcut până în prezent, se verifică documente”, a precizat Laura Kovesi.

Procurorul şef al DNA a adăugat că cele două dosare necesită o perioadă lungă pentru a fi instrumentate, pentru că acestea vizează un număr mare de fapte şi de persoane implicate.

„Atât în dosarul EADS, cât şi în dosarul Microsoft, nu vorbim de un singur act material, vorbim de suspiciunea comiterii unor acte infracţionale pe perioade foarte lungi de timp, şapte ani, opt ani de zile, şi trebuie verificat fiecare segment. Verificăm multe contracte care au fost încheiate în perioade de timp diferite, prelungirea acestor contracte, acte adiţionale ale acestor contracte. Nu este vorba despre dosare pe care să le poţi finaliza în trei luni, activitatea infracţională este extrem de amplă, implică foarte multe persoane, implică foarte multe responsabilităţi, implică foarte multe documente care trebuie studiate şi probe care sunt de administrat. Sunt sute de persoane audiate până în prezent. Faptul că noi nu facem publică fiecare etapă nu înseamnă că nu se lucrează în aceste dosare”, a precizat şefa DNA.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, în dosarul „Microsoft”.

Anchetatorii au disjuns, astfel, urmărirea penală faţă de cei patru, stabilind că probele pe care le au sunt suficiente pentru trimiterea lor în faţa instanţei.

În dosarul „Microsoft”, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan NicaDaniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şiAdriana Ţicău. De asemenea, în acelaşi caz este urmărită penal şi Elena Udrea.

Sursa:mediafax.md