La mulți ani, Gică Hagi! Regele fotbalului românesc împlinește astăzi 50 de ani!
Fotbalul românesc îl sărbătoreşte astăzi pe Gheorghe Hagi, care aniversează 50 de ani.Şi acum, Regele rămâne golgeterul echipei naţionale şi este printre puţinii jucători care au evolut pentru Real Madrid şi Barcelona. Cele mai multe trofee din carieră le-a adunat la Galatasaray. În România, Hagi a ieşit de trei ori campion cu Steaua.
Astăzi, 5 februarie, fotbalul românesc îşi sărbătoreşte Regele. Gheorghe Hagi a împlinit 50 de ani, iar, aproape toată viaţa lui a fost legată de terenul de fotbal. A debutat în fotbalul mare la doar 17 ani şi 7 luni. “Deja, la 17 ani, se știa de Gică.”, își amintește Belodedici.
După nici un an, Mircea Lucescu îl chema şi la prima reprezentativă. Farul, Sportul şi Steaua au fost echipele din România la care a jucat Hagi. Cu roş-albaştrii a cucerit de trei ori titlul şi Supercupa Europei.
Gabi Balint i-a fost coechipier și la Steaua, și la Națională: ”Am avut moment în care m-am folosit de pasele lui senzaționale!”. Ilie Dumitrescu știe cum făcea Hagi diferența pe teren: “Le gândea pe toate, adică, era extrem de inteligent, extrem de activ și ca jucător. Venea tot timpul cu ceva în plus.”
În 1990, Hagi a făcut pasul spre străinătate. A semnat cu Real Madrid, unde a evoluat două sezoane. A jucat şi pentru rivala Barcelona, nu înainte de a bifa două sezoane în Italia, la Brescia. Şi-a încheiat cariera la Galatasaray, în 2001, după cinci sezoane în care a cucerit patru titluri, două Cupe, două Supercupe, Cupa UEFA şi a doua Supercupă a Europei din carieră. Liderul Generaţiei de Aur, Hagi a participat alături de naţională la trei campionate mondiale şi la trei europene. Şi acum, la 50 de ani, rămâne liderul marcatorilor din istoria tricolorilor.
“Împlinesc 50 de ani, sper să împlinesc cât mai mulți și mai încolo să trăiesc mult!”, a spus Hagi, care-și aniversează ziua în cantonament, în Turcia, alături de elevii săi de la Viitorul.
Dan Petrescu e de părere că Hagi e unic în sportul românesc: “În momentul de față nu s-a apropiat nimeni, nici măcar 50% din ce a făcut Hagi până acum, pentru fotbal, ca și talent, ca și valoare.”
Apogeul echipei naţionale a coincis cu cel mai bun turneu final reuşit de Hagi. În America 1994, tricolorii au scris cea mai de succes filă din istoria fotbalului românesc, iar prestaţia lui Hagi l-a propulsat la FC Barcelona.
1994 a fost cel mai frumos an din istoria naţionalei: tricolorii au ajuns la Campionatul Mondial din America, unde s-au oprit în sferturi, după un meci dramatic, pierdut la lovituri de departajare, cu Suedia. Hagi a fost dirijorul care a orchestrat victoriile de poveste împotriva Columbiei, Statelor Unite şi Argentinei.
La finalul turneului în care a marcat trei goluri, Regele a prins podiumul în ancheta pentru cel mai bun jucător, după Romario şi Stoichkov. Hagi a ieşit în 1994 şi pe locul 4 în topul pentru Balonul de Aur, cea mai bună clasare din istoria fotbalului românesc.
“Ne aducem toți aminte de golurile, șuturile, driblingul, mingea pe stângul și șutul imparabil, care mergea sus, dar câteodată cobora ca o pasăre, jos.”, spune Belodedici. Daniel Prodan a jucat și el cu Hagi, la Națională: “De fiecare dată Hagi a fost un lider atât în teren, cât și în afara lui.”
Mondialul american a început cu un succes neaşteptat împotriva Columbiei: în victoria cu 3-1, Hagi a înscris unul din cele mai frumoase goluri ale turneului. “Înainte de meciul cu Columbia, la ședința tehnică, domnul Iordănescu ne întreba și pe noi ce am observat, ce am văzut la adversar. La un moment dat, Hagi a spus așa, noi nu observasem acest detaliu, că portarul stă foarte avansat. Și că poate o să-l încerce și el, așa, cu un șut de la distanță!”
Sursa:digisport.ro