20120302md006_a_prev_02Fostul premier Iurie Leancă va părăsi Partidul Liberal Democrat, luând această decizie ca o consecință a „înțelegerilor și jocurilor de culise” între PLDM, PD și PCRM.

În opinia fostului premier, PLDM și PD au avut un „plan” bine gândit, din timp, pentru a nu include Partidul Liberal la guvernare și a nu forma o „adevărată” alianță „proeuropeană”.
„Miza a fost o alianță cu PCRM. Cei care nu vor o reformare a justiției, care doresc să îngroape adevărul despre jaful de la BEM și să nu depolitizeze justiția au făcut o alianță cu comuniștii”, a declarat Iurie Leancă.
„Soarta unei alianțe proeuropene a depins de PLDM. Partidul care a avut cele mai multe mandate. Dacă PLDM insista ca PL să fie cooptat la guvernare, atunci acest lucru s-ar fi întâmplat. Dar colegii din partid se justificau prin faptul că dacă se va insista pe cooptarea PL la guvernare, atunci PD va declanșa alegeri anticipate”, a menționat Leancă.

În situația creată, Leancă este de părere că PLDM a devenit un partid „captiv” al președintelui PCRM, Vladimir Voronin, iar parcursul proeuropean al țării este în pericol.

Astfel, Leancă a decis să părăsească PLDM după „mai multe zile de reflecții” și „discuții cu colegi din PLDM, simpli cetățeni, jurnaliști sau societatea civilă”.

„În scurt timp voi lansa un proiect politic nou, susținut financiar de către cetățeni. Atât cât vom colecta, atât vom cheltui. Va fi un proiect politic transparent, care nu va fi dependent de interese și finanțări neclare”, a anunțat fostul șef al Guvernului.
În cadrul noului proiect, el va miza pe „sprijinul cetățenilor dezamăgiți de PLDM” în urma alegerilor din 30 noiembrie.

Sursa:independent.md

(98 accesari)