Leancă: Pentru a învinge corupția e nevoie să aducem în funcții cheie europeni și americani

Imagine implicită

big-seful-sectiei-evidenta-a-transportului-din-ungheni-retinut-pentru-coruptiePremierul Iurie Leancă pledează pentru exemplul ucrainean în formarea noului Guvernul, de a numi în funcții cheie experți străini, aceasta putând fi o soluție în lupta cu corupția.

„Noi putem la nesfârșit să ne lamentăm de imperfecțiunea cadrului juridic, de lipsa unor instrumente sau de faptul că nu ne ajung bani, spunând că din această cauză nu am reușit să finalizăm anumite dosare. Dar, de fapt, nu am reușit să convingem societatea și partenerii externi că percepem problemele așa cum sunt și că avem o soluție sistemică”, a spus Iurie Leancă în cadrul Conferinţei Naţionale Anticorupţie

Șeful Executivului a vorbit și despre faptul că, în campania electorală, a întâlnit mulți cetățeni care s-au plâns pe corupție.

„Pentru mine este un semnal foarte puternic din partea societății: este timpul să spunem că e suficient. Am ajuns la o limită critică și, dacă nu schimbăm nimic, nu mai avem nicio șansă să creăm în Moldova o societate funcțională. Suntem datori să valorificăm ultima șansă pe care ne-au oferit-o cetățenii Republicii Moldova – de a constitui o nouă guvernare, o nouă majoritate și de a înțelege că nu mai avem dreptul să guvernăm așa cum am guvernat”, a adăugat șeful Cabinetului de miniștri.

În context, Premierul s-a referit la exemplul Ucrainei: „Acolo, forțele pro-europene au reușit să obțină 90 la sută în scrutinul parlamentar. În plus, ucrainenii au înțeles încă o chestie simplă – să aducă în funcții-cheie experți din UE. Soluția e ca și noi să solicităm un sprijin mult mai mare din partea prietenilor americani şi europeni”.

Anterior și liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că nu ar fi împotriva aducerii în fruntea unor istituții „unde este vorba despre mulți bani” a unor cetățeni străini.

Sursa: independent.md