Leancă, pus la zid de un jurnalist britanic
În cadrul emisiunii HARDtalk, de la postul de televiziune BBC World News, realizatorul acesteia, Stephen Sackur, i-a reproşat lui Iurie Leancă faptul că nu ar avea suficientă voinţă pentru a combate corupţia. Asta pentru că politicienii discreditaţi de la noi nu doar că nu ajung după gratii, ba chiar rămân să dirijeze poziţii-cheie în stat.
După răspunsul diplomatic al lui Leancă, în care acesta a făcut trimitere la prezumţia nevinovăţiei, jurnalistul britanic i-a spus premierului moldovean că vorbeşte ca un om al vechiului regim, iar asta ar veni contradicţie cu pretenţiile sale de a fi persoana care încearcă să schimbe mentalitatea în ţară.
Pe lângă subiectul luptei împotriva corupţiei, în cadrul emisiunii au fost abordate teme precum relaţiile mold-ruse, problema transnistreană şi situaţia din Ucraina.
Vedeți mai jos interviul:
Stephen Sackur: Dacă dvs doriţi ca Republica Moldova să fie parte a Uniunii Europene trebuie să faceţi reforme fundamentale. Problema este că dvs nu aveţi suficientă voinţă pentru a combate coruptia din ţară.
Iurie Leancă: Nu este adevărat. Da, noi am fost cam lenți în promovarea acestei lupte împotriva corupției. Este o problemă prioritară, deoarece pune în pericol nu doar activitatea instituțiilor de stat, dar și crează o iritare generală în societate, resimțită în viața de zi cu zi a cetățenilor noștri. În acest fel, ei nu mai au încredere în viitorul acestei țări și de aceea ei emigrează. De asemenea, noi avem încredere și ajutor din partea partenerilor noștri europeni și americani care cred în independența justiției, care poate fi înfăptuită doar prin lege. Doar pe parcursul ultimei luni, noi am pus în spatele gratiilor doi judecători – este pentru prima dată în istoria țării. A fost extrem de complicat, deoarece am întâmpinat o rezistență majoră din partea sistemului. Totuși asta demonstrează că noi suntem fermi pe poziții și am dat un semnal că problemele din sistemul judecătoresc nu mai pot fi trecute cu vederea și că am atins punctul culminant. Avem nevoie de o schimbare. Eu spun că nu este ușor.
S.S.: Aţi trimis după gratii doar doi judecători şi câţiva poliţişti, dar nu şi pe cei care reprezintă adevăratul pericol – politicienii și prietenii acestora din vârful societății moldovenești, cei care conduc acest sistem de corupție. Spun că nu sunteţi în măsură să rezolvaţi această problemă, deoarece aţi venit la putere după ce predecesorul dvs a fost prins într-un război al declaraţiilor cu cel mai bogat businessman din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Domnul Filat şi domnul Plahotniuc ocupă poziţii-cheie în stat. Domnul Filat rămâne liderul partidului din care faceţi parte dvs, Vladimir Plahotniuc rămâne unul dintre liderii Partidului Democrat. Partidul lui numeşte persoane în poziţii-cheie cum ar fi procurorul general şi şeful Centrului Anticorupţie. Aceşti oameni, asupra cărora planează suspiciuni, sunt în fruntea Guvernului dvs. De ce domnul Plahotniuc rămâne un membru-cheie în coaliţia de guvernare? De ce s-a permis ca partidul pe care îl conduce să numească procurorul general?
I.L.: Este un membru al Partidului Democrat şi este parte componentă a coaliţiei. Nimeni nu i-a demonstrat vinovăția și noi știm cu toții că într-o societate democratică există prezumția nevinovăției. Trebuie să demonstrezi că cineva este vinovat, iar până la proba contrarie el nu este vinovat.
S.S.: Sunteţi persoana care pretindeţi că veţi schimba mentalitatea în ţara dvs, dar acum păreţi a fi un om al vechiului regim.
I.L.: Nu. Anume din acest motiv noi credem că este important să construim o justiție independentă, cu magistraţi independenţi, care nu vor ţine cont de faptul că persoana acuzată este politician, prim-ministru, ministru sau judecător.
sursa: jurnal.md