Lecția Filat

Imagine implicită

Val Butnaru 12Din tot ce i se întâmplă acum lui Filat, dar şi Republicii Moldova, trebuie să tragem două învăţăminte esenţiale:
1. Odată ce te-ai pornit la luptă, du-o până la capăt. Fie pierzi, fie câştigi. Altminteri, devii un prilej de ruşine naţională.
2. Prostia, fudulia aroganţa, hapsânia trebuiesc pedepsite în modul cel mai exemplar.

Poate vor prinde minte şi alţii. Poate, dar nu cred.
În rest, nimic nou. Plahotniuc continuă să prezinte la televiziunile lui spectacole pentru proşti. A apărut, ca prin minune, o procuroare bărbată care trebuie să sugereze ideea că Basarabia îşi are propria Codruţa Kovesi. Finul Candu vorbeşte despre un referendum în problema Unirii, iar metrii care gândesc spun că ar putea fi schimbat statutul de neutralitate al R.Moldova. Şi dacă Plahotniuc va considera că se poate proteja de revolta populară doar provocând tulburări în masă, doar ciocnind unioniştii cu antiunioştii, fiţi siguri că o va face fără a clipi din ochi. Fanii şi jurnaliştii lui Filat s-au trezit brusc din somnul lor letargic şi au descoperit că statul se află în posesia personală a mafiotului din Grozeşti. Şi ştiţi ce este deosebit de interesant? Ei afirmă acest lucru fără a prezenta probe, aşa cum au cerut de la noi în toţi anii de când vorbim despre cancerul Plahotniuc. Dar de ce abia acum vi s-au deschis ochii? Ce s-a întâmplat, dragi colegi? Sau poate aţi întrezărit la orizont semnele unei acute crize financiare?

Evenimentele de ultima oră au confirmat faptul că avem o clasă politică alcătuită din oameni proşti, agramaţi, inculţi, incompetenţi, corupţi, şantajabili, lacomi, provinciali şi periculoşi, în consecinţă. Cireaşa de pe tort o constituie farsa pusă la cale de doi inşi. Unul dintre ei l-a sunat pe aşa-zisul preşedinte al Republicii Moldova, prezentându-se drept Mihail Saakaşvili, guvernatorul regiunii Odesa. Falsul guvernator îi comunică aşa-zisului preşedinte că autorităţile ucrainene intenţionează să-l aresteze pe Renato Usatîi, care vine la Odesa. Aşa-zisul preşedinte se irijează în toga unui mare politician şi întreţine o discuţie penibilă cu un farsor ordinar. Cel de-al doilea ins se dă drept minstrul de interne al Ucrainei şi discută la telefon cu omologul său moldovean la acelaşi subiect. Ministrul Balan e şi mai penibil. El pune la cale operaţiunea de arestare a lui Usatîi, divulgând totodată planurile ministerului de procurare a grenadelor cu gaze lacrimogene ce vor fi folosite contra protestatarilor.

Şi aceste parodii de funcţionari au fost investiţi cu cele mai înalte funcţii în această parodie de ţară. Pe mâna lor se află siguranţa naţională şi viaţa noastră. Unul a lucrat toată viaţa lui judecător, celălalt şi-a făcut studiile în România. Somnul raţiunii naşte monştri! Nu raţe mute, nu doi metri de bulbuci, nu generali sovietici marasmatici, nu agenţi FSB, nu clovni cu papion. Nu. Monştri!
Probabil, basarabenii au un handicap de ordin istoric. Uneori mi se pare că prostia este starea lor firească de a respira realitate şi a privi cu ochii holbaţi, ca boii, la lumea din jurul lor. În cele din urmă, ar mai fi de tras un învăţământ din lecţia Filat. În R.Moldova nu există suficient potenţial intelectual pentru a guverna un stat. Intelectuali există, dar lipseşte cu desăvârşire acea masă critică de creiere ce ar putea urni carul din loc şi realiza reforme cerute de oficilaii europeni.

Am mai spus acest lucru în contextul Reunificării cu România, singura variantă de salvare de fiasco a Republicii Moldova. De-ar auzi măcar cineva apelul Cabinetului din Umbră de a crea cât mai urgent Ministerul Reunificării, pentru ca măcar ceva să se mişte din loc! Dar până se va întâmpla Reunificarea, avem de trăit ziua de azi. Şi avem de găsit soluţii provizorii. Să vorbim despre una din ele.
Vă amintiţi cu câtă patimă pleda Mihai Ghimpu în favoarea ideei de aducere din Europa a unui Procuror General?

De dragul acestei idei, el a torpilat mersul european al R.Moldova şi i-a adus pe comunişti la putere. După ce a fost rechemat la treucă, Ghimpu a uitat de procuror, de miliardul furat şi i-a atacat pe protestatari, luând apărarea mafiotului Plahotniuc. De ce a procedat astfel? Să răspundă, dacă au chef, simpatizanţii şi alegătorii lui.

Nu doar Procurorul General trebuie adus din Occident, dar şi toţi adjuncţii săi, precum şi şeful de la CNA cu toţi adjuncţii, precum şi guvernatorul BNM cu toţi adjuncţii. Şi nu pur şi simplu din Occident, dar din Germania. Nu din vreo ţară din latinitatea noastră dulce, dar anume din celebra Germanie. În urma unui proiect european şi a unei înţelegeri speciale cu guvernul Germaniei de acolo am putea aduce persoane care să-i înlocuiască pe toţi membri CEC, CNI, CCA. Tot de acolo trebuiesc înlocuiţi toţi membri Curţii Constituţionale, CNFP, ANRE, Agenţiei Concurenţei. Cu nemţi trebuie să schimbăm toată componenţa CSJ şi CSM, precum şi conducera Curţii de Apel Chişinău, a Fiscului şi a Vămilor.

Este cât se poate de limpede că numirea în aceste funcţii a unor moldoveni, fie şi bine intenţionaţi, nu va duce la extirparea răului şi la reformarea rapidă a sistemului. Şi pe urmă, să nu uităm că oricine ar veni în fruntea procuraturii sau la anticorupţie şi va iniţia dosare penale de răsunet va fi suspectat de lipsă de obiectivitate sau de dorinţă de răzbunare. Şi pe urmă, oricine ar fi numit în aceste funcţii, va trezi nemulţumiri – justificate sau nejustificate, asta contează mai puţin. În cazul nemţilor nimeni nu va avea motive de nemulţimire. Ei nu au aici nici naşi, nici fini, nici cumetri, nici măcar colegi de clasă.

Totul ar fi suspus doar unui singur scop – respectarea legii şi pedepsirea celor vinovaţi, indiferent de poziţia şi postul ocupat. Fără spectacole idioate, fără regizori din umbră, fără patimă şi ură. Dacă se doreşte cu adevărat salvarea acestei formaţiuni statale, Mihai Ghimpu ar trebui să relanseze urgent această iniţiativă. Şi să demonstreze, în felul acesta, că nu se află în buzunarul interior al sacoului lui Plahotniuc. Crede cineva că Ghimpu e în stare să pornească război împotriva stăpânului său? Vom trăi şi vom vedea…
Val Butnaru