vasile-214x165Urmăresc presa Păpușarului și nu-mi vine a crede ce –mi văd ochii. Cu un entuziasm demn de a arăta fărădelegile stăpînului său, televiziunile lui Plahotniuc și-au găsit “ocupație” în reflectarea luptei împotriva corupției de către CNA, filiala și bîta partidului democrat și, mai nou, și a partenerului de afaceri  PLDM. Citiți cu cît fariseism relatează ultima achiziție a oligarhului cazul unui cetățean german, condamnat cu executare în Republica Moldova:

”Mai multe obiecte interzise au fost descoperite în celula cetăţeanului german, care, deşi îşi ispăşea pedeapsa pentru infracţiuni deosebit de grave la penitenciarul Pruncul din capitală, se plimba nestingherit prin Moldova.

„Persoana nu avea dreptul să se deplaseze pe teritoriul ţării, dar a plecat la Leuşeni. În celula condamnatului au fost depistate două hard-diskuri, un bloc de sistem, care nu poate fi ascuns fără să fie observat de gardieni. S-au mai descoperit trei telefoane mobile, dar şi un ceas dotat cu o cameră ascunsă”, a menţionat şeful Direcţiei Urmărire Penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu.

Totodată, oamenii legii verifică relaţiile întreprinderii condamnatului cu administraţia penitenciarului. „Persoana era luată cu automobilul de la închisoare în fiecare dimineaţă. Şoferul avea şi calitatea de bodyguard, având 1,90 metri în înălţime. Acestui condamnat i s-a permis resocializare şi deplasarea în afara penitenciarului, deşi i s-au aplicat 15 sancţiuni disciplinare. Se va verifica dacă el a făcut careva donaţii penitenciarului”, a mai spus Zumbreanu.

„Pe de altă parte, reprezentanţii Departamentului Instituţii Penitenciare recunosc că obiectele găsite în camera condamnatului sunt interzise în închisoare şi au anunţat că au pornit o investigaţie de serviciu, care urmează să arate şi cum a fost posibil ca deţinutului să i se schimbe regimul de detenţie.

„În prezent, circa 200 de deţinuţi din ţară sunt incluşi în regimul de resocializare. Cetăţeanului Thomas Arent i s-a schimbat regimul de detenţie în urma hotărârii comisiei din penitenciar. În afara închisorii, dumnealui trebuia să se deplaseze cu supraveghere pe un itinerar fix. Trebuie să vedem dacă şeful penitenciarului nu şi-a depăşit atribuţiile de serviciu când a schimbat regimul de detenţie. Vor fi anulate deciziile de deplasare a condamnaţilor fără escortă”, a declarat Alexei Brăduceanu, şef direcţie Departamentul Instituţii Penitenciare.

Publika.md aminteşte că Centrul Naţional Anticorupţie, în comun cu Procuratura Anticorupţie, Serviciul Informaţii şi Securitate şi Departamentul Instituţii Penitenciare au desfăşurat, ieri, acţiuni de urmărire penală la Penitenciarul nr.9 „Pruncul”.

Operaţiunea a avut loc în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către angajaţii penitenciarului. Obiect al investigaţiilor l-a constituit deplasarea nestingherită a unui deţinut în afara penitenciarului.”

sursa: publika.md

Dacă ar fi să analizăm opera de mai sus, am observa cât de tendențioasă, manipulatoare și selectivă este. Mi se creează impresia că acest cetățean german, Thomas, este tratat cel puțin ca un hoț în lege, ca un fel de ucigaș în serie, de genul Jack Spintecătorul sau Andrei Cikatilo, un fel de Vitalie Proca de la noi, despre care media oligarhică tace cu osîndă, dacă nu mai aman, în realitate fiind vorba de un individ care a comis niște inginerii financiare pentru care în unele țări pedeapsa e doar de natură civilă. Apoi luați aminte cu cîtă încrîncenare sunt trecute în revistă obiectele interzise găsite în celula acestuia, pînă la urmă fiind vorba despre niște mijloace electronice cu care sunt încărcate închisorile, ca să nu zic sanatoriile, occidentale. (Cineva mi-a povestit cum în Italia, un cetățean de etnie romă, fiind eliberat din închisoare în toiul iernii, le-a spus gardienilor să-l lase acolo, că nu are unde ierna. N-a fost să fie și acesta a mers la primul magazin de unde a furat demonstrativ niște haine și pînă în seară a fost adus în celula călduroasă, dotată cu computer, televizor, unde în mod obligatoriu deținuții, ca să nu zic clienții, sunt serviți cu fructe, carne și alte bunătăți).

Mai mult decît atît, Thomas a avut un comportament obişnuit, normal pentru care însăși conducerea instituției a decis să-i permită deplasarea în afara penitenciarului, pe un itinerar prestabilit. E posibil ca germanul Thomas să se fi abătut de la calea cea dreaptă. Dar de ce tot acest tam-tam propagandistic de parcă omul ar fi comis o crimă, un omor, de parcă ar fi tras în cineva cu mitraliera?

Ați observat probabil cîte forțe speciale au fost antrenate în această operațiune “istorică”, de parcă Plahotniuc vroia să-i dea de înțeles ambasadorului german să fie mai atent cu cerințele sale de a condamna cu executare corupții moldoveni de la vîrful puterii și în felul acesta a hotărît să-i dea o lecție, să arate că de fapt marii corupți ai planetei sunt ex-președintele Germaniei și acest amărît de neamț care și-a dorit și și-a obținut niște condiții de detenție apropiate celor din țara sa! Așa cum s-a întîmplat iarna trecută cînd Plahotniuc a înconjurat guvernul lui Filat pentru a-l determina să accepte hoția în comun!

Și poate că acest detaliu îmi scăpa atenției, dacă postul de televiziune vizat, dar și celelalte din tolba oligarhiei ar fi vorbit măcar o singură dată în ultimii ani despre atacurile raider, judecătorii corupți, schema de devalizare a BEM de către Poalelungi, Tănase, Berlinski, Damir, despre care a informat societatea însuși secretarul Comisiei de securitare a Statului din Parlament, domnul Ion Butmalai, fiind documentat de colaboratori ai Serviciului de Informații și Securitate, drama din Pădurea Domnească, trecută cu vederea inclusiv în fiecare zi de 23 a lunii, lista Magniţki – varianta moldovenească, avansările din justiție a celor mai corupți judecători, promovarea celor mai corupți procurori de soiul lui Garaba, Harunjen, Morari, Popenco, Mașnic, Popa, tăcerea perversă despre modul în care a avut loc propunerea membrilor Comisiei de numărare a voturilor în cadrul AGP din 20 decembrie curent, unde va avea loc o fraudă de proporții, ascunderea de ochii și urechile populației a declarațiilor tranșante ale ambasadorilor străini privind necesitatea combaterii corupției la nivel înalt, evitarea dezbaterilor serioase privind jefuirea Băncii de Economii și a Aeroportului, manipularea opiniei publice prin invitarea permanentă a cîtorva lachei oligarhici, ostracizarea persoanelor incomode și includerea lor în lista neagră a invitaților, difuzarea unor și acelorași emisiuni și subiecte pe toate posturile Păpușarului, inclusiv în buletinele de știri, acoperirea spațiului cu emisiuni de cea mai proastă calitate pentru a-l umplea cu publicitate nemeritată, etc., etc.

Îmi amintesc cum ceva timp în urmă, două-trei instituții media au relatat cu lux de amănunte despre un caz mult mai grav decît cel al cetățeanului german, care avea loc în penitenciarele moldovenești, și anume demonstrativul caz Nichifor, protejat de cele mai influente persoane din Republica Moldova, Plahotniuc și Filat. Să ne amintim despre ce este vorba.

“A omorât un om şi a fost băgat după gratii ca să facă legea în penitenciar. Este povestea omului de afaceri Adrian Nichifor, care acum un an a tras cinci focuri în fratele fostului comisar de Nisporeni. Jurnal TV a intrat în posesia unor imagini video în care se vede cum Nichifor dă indicaţii gardienilor şi se plimbă prin penitenciar de parcă ar fi la el acasă. În pofida probelor incontestabile, Procuratura Generală refuză să iniţieze o urmărire penală pe marginea acestui caz.
Este înregistrarea video în care se aude clar cum Adrian Nichifor dă indicaţii unui gardian, iar acesta nu îndrăzneşte să-i reproşeze nimic. Următoarea secvenţă îl surprinde pe Nichifor cum este lăsat să treacă printr-o zonă interzisă. O ia la fugă, fără a fi însoţit de cineva. Acesta se grăbea la camera de întrevederi, unde îl aşteptau soţia şi sora sa.

Într-o altă filmare se vede cum câţiva condamnaţi renovează una din camerele blocului administrativ ale puşcăriei. Surse demne de încredere afirmă că anume aici va fi mutat Nichifor. Drept confirmare este şi faptul că acesta o face pe şeful şantierului. Aici Nichifor este îmbrăcat într-o geacă neagră cu două linii orizontale albe. Una dintre camerele de supraveghere ale puşcăriei surprinde momentul în care din blocul administrativ al Penitenciarului Nr.9, ies două persoane. Un gardian şi un bărbat, care, coincidenţă sau nu, este îmbrăcat la fel ca Nichifor: geacă neagră cu linii albe. Ambii se îndreaptă spre Penitenciarul Nr.16.

Imaginile scot clar în evidenţă mai multe ilegalităţi. Adrian Nichifor este filmat din nou în aceeaşi cameră. Alături de el pot fi observaţi şi câţiva gardieni, care nu îl grăbesc deloc pe condamnat. La un moment dat, în imagini, apare un alt deţinut. Este vorba despre Vitalie Zingan, condamnat, la fel pentru omor, şi pentru care mama sa, Varvara Zingan, protestează de aproape patru ani şi pledează că fiul ei a fost condamnat pe nedrept. Atât Nichifor cât şi Zingan, poartă obiecte interzise pentru puşcăriaşi. La unul se vede un ceas pe mână, iar la altul un inel. Nichifor îşi vede de treabă.

Imaginile de care a făcut rost Jurnal TV a luat prin surprindere şi conducerea Departamentului Instituţii Penitenciare. Potrivit directorului adjunct al departamentului, Igor Druţă, în această cameră ar urma să fie un cabinet medical, iar Nichifor, posibil, că ar fi sponsorizat renovarea.”

sursa: Jurnal.md

Se întîmpla pe data de 14 martie 2012, au trecut de atunci aproape doi ani de zile, iar acest individ care a tras cu arma mitralieră într-o ființă umană lipsită de apărare, în puterea nopții, într-un local public, în văzul lumii, nici măcar nu se vrea judecat de către judecătoria braconierului Pleșca, se joacă de-a închisoarea, își construiește cameră de lux sub înaltul protectorat al lui Plahotniuc și Filat, ultimul fiind fin al unuia și același naș de cununie cu Nichifor. Pe o altă peliculă video se aude cum consăteanul Păpușarului, Nichifor recunoaște, la prostia sincerității, că a fost sfătuit de Filat s-o tulească la Moscova, să scape de pedeapsă. L-a întrebat cineva de la procuratură de ce a făcut ex- prim-ministrul un asemenea demers? Au năvălit mascații lui Chetraru și Zumbreanu peste hotelul Nobel al lui Nichifor de la închisoare, ca în cazul cetățeanului german? A intentat cineva vreun dosar penal, altul decît cel de omor lui Adrian Nichifor?

Iată și întrebarea de la care a pornit nedumerirea legată de heirupul sticlelor de propagandă oligarhice – au relatat acestea despre dezmăţul din pușcărie în cazul despre care vorbim, unde este implicat un criminal, protejat de Filat și Plahotniuc? Răspunsul este unul previzibil – NU!

Sigur, dacă vom expedia la control acest material instrumentelor lui Filat și Plahotniuc de la procuratură sau din altă parte, nu vom primi niciun răspuns, conform cutumei monstruoasei coaliții. Indivizii pur și simplu nu răspund la demersuri, petiții, sesizări. Dar dacă de subiectul în cauză s-ar interesa Pirkka Tapiola, Matthias Meyer sau William Moser?

(378 accesari)