Lecție pentru RM: Ce pățesc demnitarii care zboară cu avioane private
Instituțiile judiciare și politicienii din Republica Moldova reacționează foarte lent la cazurile de corupție semnalate în mass-media. În Lituania, demnitarii care confundă interesele publice cu cele private își dau demisia.
Declarațiile au fost făcute de ambasadoarea Lituaniei în Republica Moldova,, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, la Jurnal TV.
„În cazul unor ilegalități sau fapte de corupție care apar în mass-media, Guvernul din Lituania reacționează imediat. În Republica Moldova durează mai mult timp până când Guvernul sau alte instituții încep să fie mai atente la ceea ce este semnalat în presă. În Lituania mass-media este a patra putere și este foarte puternică. Dacă anumite ilegalități sunt semnalate în mass-media, nu ar fi posibil ca instituțiile judiciare și politicienii noștri să nu reacționeze. În Republica Moldova nu există suficientă viteză, nu se reacționează suficient de repede la ceea ce este semnalat în presă. Nu se acordă atenție suficientă la ceea ce se scrie în mass-media”, a declarat Violeta Moutulaite.
Ambasadorul lituanian a remarcat că succesul Lituaniei în calea spre UE s-a datorat anume unor reforme dure, în special celei din domeniul justiției, iar lupta împotriva corupției este prioritatea Guvernului.
„A existat o voință foarte mare a oamenilor politici de a deveni parte a UE. Ne-a luat mai mult de un deceniu ca să implementăm reformele pentru a moderniza țara. Au fost reforme foarte dure. În ceea ce privește reforma în sistemul judiciar, am reușit instituirea unui organ care se autoguvernează – Consiliul Superior al Magistraturii. Această instituție caută să mărească credibilitatea judecătorilor și nicidecum nu încearcă să-i apere. În ultimii doi ani, 14 judecători au fost demiși deoarece au fost diferite cazuri de lipsă de comportament etic. Totul s-a datorat CSM-ului. Cu zece ani în urmă, salariile judecătorilor au fost mărite de 2,5 ori. Au fost angajați noi judecători. Acest sistem se curăță singur pe interior. Acum judecătorii se simt responsabili de ceea ce fac”, a precizat Violeta Moutulaite.
Diplomatul a accentuat că, în cadrul luptei împotriva corupției și a reformei justiției, mai mulți judecători, dar și demnitari, au fost condamnați.
„Au fost niște cazuri destul de mari când politicieni sau judecători au fost condamnați. Este un sistem național de control asupra intereselor judecătorilor, a intereselor private ale politicienilor. Chiar și noi, diplomații, dezvăluim în fiecare an averile noastre și ale rudelor. Orice cadouri pe care le primim trebuie să le înregistrăm. Acest sistem de control funcționează foarte bine. Cei care amestecă interesele publice cu cele private sunt pedepsiți. În această vară, fostul ministru al Economiei a folosit avionul unei companii private și a trebuit să-și dea demisia”, a mai spus ambasadorul lituanian.
Amintim în context de investigația ziariștilor de la Adevărul, potrivit căreia controversatul om de afaceri Renato Usatîi a finanţat o deplasare de lux a ex-premierului Vlad Filat la München, Germania, pentru a vedea live finala Champions League din mai 2012.
Cei doi au călătorit împreună cu acelaşi avion privat, au locuit în acelaşi hotel de cinci stele şi au stat în aceeaşi lojă VIP de pe Allianz Arena din München, stadionul unde s-a disputat meciul de fotbal dintre Bayern München şi Chelsea Londra.
Sursa: jurnal.md