Legătura dintre noul primar interimar al Capitalei și un deputat PD

Imagine implicită

Numită astăzi în funcția de primar interimar al mun. Chișinău, Silvia Radu este asociată de mai mulți politicieni și lideri de opinie cu Partidul Democrat. Deși oficial nu există nicio legătură între Silvia Radu și partidul de guvernământ, noul primar a avut anterior câteva afaceri cu nașul de cununie al unuia dintre deputații PD.

Anunțul despre numirea Silviei Radu în funcția de primar interimar al Capitalei a fost făcut astăzi de fostul primar interimar Nistor Grozavu, în cadrul unui briefing de presă susținut înainte de începerea ședinței operative de la Primăria Chișinău. După ce Consiliul Municipal Chișinău a refuzat de două ori includerea pe ordinea de zi a ședinței a propunerii primarului Grozavu de numirea a Silviei Radu și Ruslan Codreanu, președintele fracțiunii PPEM din CMC, în funcția de viceprimari ai Capitalei, astăzi Grozavu a avut mână liberă să numească de unul singur noii viceprimari. În cadrul aceluiași briefing de presă, primarul interimar cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată  a anunțat că se retrage din funcția de interimar, cedând-o Silviei Radu. „Mă retrag în funcţia de viceprimar. Dacă va fi necesar, mă voi retrage şi mai departe”, a declarat Nistor Grozavu.

Silvia Radu și Ruslan Codreanu au declarat presei că nu le-a fost ușor să accepte propunerea de a veni în funcțiile de viceprimari. „Este o decizie riscantă din punct de vedere politic, dar am acceptat. Îmi pare rău că această nominalizare se face abia acum, în situația de criză. Sper să pot contribui la deblocarea situației și la dinamizarea activității primăriei”, a menționat Ruslan Codreanu, precizând că în timp de 30 de zile își va depune mandatul de consilier municipal.

Silvia Radu, în discursul său, a ținut să pună accentul pe faptul că este neafiliată politic, are experiență vastă de gestiune și își propune să conlucreze cu toate fracțiunile din Consiliul Municipal. „Faptul că sunt neafiliată politic și cu o experiență vastă de gestiune în spate sper să îmi permită să conlucrez fructuos cu fiecare fracțiune din CMC pentru găsirea soluțiilor necesare pentru administrarea Capitale.  Sunt sigură că experiența domnului Grozavu și a altor de la primărie ne vor ajuta să inițiem schimbări și să identificăm soluții pentru problemele din oraș”, a promis Silvia Radu.

Silvia Radu, promovată de PD?

O parte dintre consilierii municipali au pus însă anterior la îndoială faptul că noul primar interimar ar fi neafiliat politic. „Fracțiunea Partidului Nostru din CMC nu a dorit sa participe la spectacolul perfid al GBC-ului cu alegerea viceprimarilor. Astăzi, prin procedura „bag-scot” de pe ordinea de zi, s-a consumat tentativa numărul doi de alegere a viceprimarilor. Acum Nistor Grozavu poate în orice moment să-i numească pe Radu și Codreanu viceprimari”, a conchis alesul local Ilian Cașu.

„PD a introdus-o abuziv pe noul primar, pe ușa din spate a primăriei, violând în mod barbar, orice norme democratice în acest sens. Doar în Republica Moldova vei putea întâlni o astfel de măsură defectă de înțelegere și aplicare a democrației și statului de drept, când un viceprimar (declarat de Consiliul Europei – individ neautorizat) numește prin dispoziție alți doi viceprimari, apoi pe unul dintre acești (Silvia Radu – „independentă” de la PD) îl desemnează drept primar general interimar, iar dumnealui (Nistor Grozavu – îndrăgostit subit de PD, fiind în așteptare febrilă a acceptării sale în rândurile izbăvitoare și protectoare ale partidului de guvernare) își rezervă, prin dispoziție, „umila” poziție de simplu viceprimar”, a scris vicepreședinte PL Valeriu Munteanu, într-o postare pe facebook.

Conexiuni în afaceri

Silvia Radu, este cunoscută opiniei publice în special pentru faptul că a deținut până acum un an funcția de președinte al companiei Gas Natural Fenosa. Ea a înregistrat, doar timp de un an, venituri de 10 milioane de lei. Spre comparație, în funcția de primar interimar al Capitalei, Radu va avea un salariu lunar de circa 12.000 de lei. Ea are în proprietate două apartamente, o casă de lux, trei automobile, mai multe terenuri agricole, dar și un iaz, pe care l-a luat în arendă pentru 30 de ani și pe care nu l-a raportat în declarația de avere. Noul primar interimar al Capitalei a fost partener de afaceri cu Valentin Vizant, nașul deputatului democrat Sergiu Sîrbu, se arată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Într-o sesizare făcută pe Harta Corupției, Silvia Radu era acuzată că și-ar fi ascuns unele proprietăți. Mai exact, aceasta nu ar fi declarat că ia în arendă un lac din localitatea Fârlădeni, raionul Hâncești, unde deține 33 de hectare de vii și livezi. Contactat telefonic, Pavel Barbos, primarul localității, membru PDM, a negat informația. „Și de femeia asta v-ați legat”, ne-a replicat edilul.

Însăși Silvia Radu a negat că ar avea vreo legătură cu lacul din satul Fârlădeni. Aceasta a precizat însă că ia în arendă iazul din satul vecin, Ivanovca Nouă, raionul Cimișlia, acolo unde este situat terenul de 3,3 hectare. Întrebată de ce nu a raportat și acest bun imobil, candidata la funcția de șef al statului a declarat că nu știa că trebuie să declare și bunurile pe care le ia în arendă.

Familia Radu deține acțiuni în mai multe companii. Una dintre acestea, Gate for Capital Limited, este înregistrată în Marea Britanie în august 2015. În prezent, candidata la funcția de președinte al Republicii Moldova deține 100% din acțiunile companiei. Potrivit datelor din registrul companiilor din Marea Britanie însă, fondatorii inițiali ai companiei, pe lângă Silvia Radu, au fost spaniolul Raul Carlos Rosales Araque și Valentin Vizant, nașul de cununie al deputatului democrat Sergiu Sîrbu. Valentin Vizant este în prezent un cunoscut om de afaceri. Din 2001 şi până în 2005 însă a fost secretar al Comisiei Electorale Centrale, iar în perioada 2005-2008 a fost director al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile. Ulterior, a activat ca director al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”.

Potrivit Rise Moldova, Silvia Radu a mai fondat o companie cu același Valentin Vizant, dar și cu kazahul Alkhan Sultanov – Gate for Space Limited, care i-a revenit lui Vizant după separarea celor doi.

Intermediarul de la procurările de energie

Perioada în care Silvia Radu s-a aflat la șefia „Gas Natural Fenosa” a fost marcată de mai multe solicitări de majorări ale tarifelor la curentul electric, dar și de amenințările cu judecata în cazul în care acestea nu vor fi aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

În perioada 2015-2016, Gas Natural Fenosa a procurat energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan prin intermediari.  Este vorba despre SA „Energokapital”, creată la finele anului 2014 şi care imediat a devenit lider la plăţile în buget. Presa a scris anterior că Energokapital, cu sediul la Tiraspol, este controlată inclusiv de mai multe companii off-shore ce au legături directe cu firme implicate în furtul de circa un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Portalul Anticoruptie.md a descris anterior schema prin care compania intermediară, Energokapital, transferă banii primiți pentru energie pe conturile firmelor off-shore fondatoare, iar Republica Moldova este pusă în situația de a achita nu doar energia livrată, dar și datoriile acumulate în stânga Nistrului pentru gazul utilizat la producerea acestei energii. Silvia Radu neagă că a semnat vreun contract de achiziționare a energiei electrice prin Energokapital.

Silvia Radu, despre oligarhi și stat capturat

Silvia Radu s-a lansat în politică în cadrul alegerilor prezidențiale de anul trecut. Invitată la un club de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice, politiciana a fost întrebată dacă este sau nu Republica Moldova un stat capturat. „Eu sunt convinsă că ceea ce avem noi acum în R. Moldova este un stat în care politicienii au uitat că ei trebuie să servească acest popor. Noi avem instituții ale statului capturate de către politicieni care nu înțeleg că funcția lor este să servească cetățeanul R. Moldova. Ar fi cazul ca noi, cetățenii R. Moldova să ne punem întrebarea de ce acest principiu constituțional prin care poporul este suveranul adevărat nu își poate exercita puterea”, a răspuns Silvia Radu.  La rugămintea să rostească numele vreunul oligarh, politiciana a menționat: „Abia fac primii pași în politică. Nu cunosc bucătăria politică, am zis doar că e o luptă fără reguli. Pentru mine e un șoc, vă spun sincer. Din păcate cei din lumea afacerilor simt că atunci când vor să își desfășoare o afacere simt diferite nedreptăți”.

Sursa:anticoruptie.md