„Legăturile” Platformei DA cu Dodon, Petrenco, Țopa și Plahotniuc

Imagine implicită

alexandru-cozerAm evitat pe cât posibil în editorialele mele să scriu în calitate de membru al Platformei Civice Demnitate și Adevăr.
În ultimele săptămâni mult prea multe atacuri s-au lansat la adresa Platformei și indirect a mea personal. Atacurile au venit în proporție covârșitoare din partea mega-trustului de presă controlat de Plahotniuc. În aceste condiții, mă simt nevoit să fac anumite clarificări.

Să le luăm pe rând.

Petrenco și Platforma DA sunt împreună

La fiecare manifestație de protest de amploare, organizată de Platforma DA, presa lui Plahotniuc și a sateliților săi a inventat diferite motive pentru a murdări acțiunea. Ne-au acuzat de unionism, de faptul că vrem să facem erou din Gaburici, apoi că am face jocurile lui Filat, iar acum au scos povestea cu mâna Moscovei.
Iar calul lor de bătaie pe ideea Moscova este Grigore Petrenco. Cică „Platforma și Petrenco și-au unit forțele și pregătesc un maidan”.
Platforma DA nu s-a unit și nu se va uni niciodată cu Petrenco. Mai mult decât atât, este clar că acțiunile lui Petrenco nu pot contribui nici într-un fel la amploarea acțiunii de duminică.
În primul rând, acest om a împrăștiat prin tot orașul afișe prin care îndeamnă cetățenii să se adune duminică, la ora 12:00, la Academia de Științe, nu în PMAN, acolo unde va avea loc protestul. De ce oare? Nu pentru a crea confuzii?

În al doilea rând, Petrenco este folosit de către presa lui Plahotniuc pentru a speria lumea. Vezi Doamne!, gruparea acestuia este una extremistă și pregătește vărsări de sânge pentru duminică. Dacă Petrenco chiar vrea să facă război duminică, de ce face tot acest tam-tam în aceste zile? În mod normal, știind că acolo vor participa alde Petrenco, forțele de ordine se vor mobiliza și mai bine.
În al treilea rând, Petrenco nu este prost. El știe că nu poate să scoată în stradă mai mult de 30-40 de oameni. Dacă el chiar și-ar dori ceea ce își doresc și cetățenii, să fie eliberată Moldova din captivitate, ar mai contribui la propaganda lui Plahotniuc, speriind cetățenii proeuropeni, contingentul de bază al acestor proteste? Nu cred. Ar sta cuminte în barca sa și ar veni ca un simplu cetățean la manifestație.

PSRM va participa la protestul de duminică

Dodon a declarat ieri că partidul său nu va participa la protestul de duminică. A spus însă că susține orice „manifestație de protest împotriva oligarhilor”.
În manifestul Platformei Civice Demnitate și Adevăr este stipulat clar că obiectivul primordial care ne-a unit la crearea acestei entități este integrarea europeană. Un deziderat total contrar scopurilor declarate ale lui Dodon.
Toți membrii grupului de inițiativă al Platformei sunt proeuropeni convinși, iar majoritatea lor se consideră români. Cum am putea noi să avem vreo legătură cu Igor Dodon?

Platforma DA și „Țopii”

Nu știu de ce slugile lui Plahotniuc folosesc apelativul „Țopii”, făcându-i rude pe cei doi. Din ce știu eu, nu au nicio legătură de rudenie între ei. Doar Victor Țopa finanțează Jurnal TV, în timp ce Viorel nu are nicio treabă cu acest post de televiziune.
Se mai inoculează ideea că „Țopii” ar fi criminali, pentru că sunt condamnați de către justiția lui Plahotniuc, după ce s-au pornit împotriva acestuia. Mai mult decât atât, acești „Țopi” ar avea strânse legături cu Moscova.
Dacă ar fi atât de criminal, oare Victor Țopa ar mai avea un business prosper în Germania, iar din banii pe care-i face acolo să țină un post de televiziune care este singurul de opoziție în Moldova? Atenție, e vorba de Germania și afaceri în aviație. Nu Rusia, nu Kârgâzstan sau Uzbekistan.

Mai mult decât atât, ar ține Germania în țara „un criminal al Moscovei”, așa cum spun plahotniucii, mai ales în această perioadă, una plină de tensiuni între Rusia și Occident?

În fine, unul dintre scopurile Platformei DA este ca în cel mai scurt timp în Republica Moldova să existe o justiție care să-l judece corect pe Țopa și oricine altcineva, iar dacă este vinovat de ce l-au acuzat judecătorii și procurorii lui Plahotniuc, atunci să facă pușcărie.

Plus la toate, între Platforma DA și Victor și Viorel Țopa nu există absolut niciun fel de legătură, cu excepția faptului că postul Jurnal TV mediatizează din plin acțiunile de protest. Dar ce le împiedică pe celelalte resurse media să o facă?
Platforma DA protestează doar împotriva lui Plahotniuc

O altă inepție debitată de „analiștii și bloggerii” lui Plahotniuc este că manifestația de duminică ar fi îndreptată „împotriva unei singure persoane”. Desigur, nimeni nu mai pronunță sau scrie numele lui Plahotniuc pe acolo, deoarece se pare că e interzis.
După cum am mai scris, aici Plahotniuc cade-n propria-i capcană. Protestele din acest an au fost îndreptate în primul rând împotriva celor care au furat miliardul. Devalizarea băncilor este motivul care a creat premizele acestor proteste. „Plahotniuc și Filat, miliardul l-au furat!” s-a scandat la fiecare miting.

A, că Plahotniuc se simte vizat direct de furia poporului. Că acest criminal a intrat în panică văzând cât de determinat este poporul să pună capăt dezmățului, e problema lui. Se dă în vileag. Deși nu mai știu dacă e cazul, în condițiile în care toată lumea cunoaște că el este cel ce controlează direct Procuratura, BNM și CNA, instituțiile în seama cărora stă misiunea de a proteja sistemul bancar.
Eu totuși îl asigur pe Plahotniuc că protestul nu este îndreptat doar împotriva sa și că Moldova, fiind o țară totuși mică, cu puține pușcării, există șanse mari să stea între aceeași pereți și cu Filat, Leancă și toți ceilalți care se fac vinovați de acest jaf de proporții.

Alex Cozer
Sursa:independent.md