download (1)A fost una dintre cele mai importante femei din lumea sportului românesc, a intrat în Cartea Recordurilor şi a dus numele României pe culmi înalte! Astăzi, ar fi împlinit 82 de ani

Născută la Chişinău, la 25 aprilie 1932, Lia Manoliu a început să practice sportul oscilând între mai multe discipline. A jucat volei şi baschet, tenis şi tenis de masă. Cu toate că nu era atât de spectaculos, în absenţa mingii, a ales în cele din urmă atletismul, specializându-se în aruncarea discului.

Prima româncă atletă care a izbutit să arunce discul la peste 40 de metri!

A fost prezentă la competiţii până la 40 de ani, a adunat nu mai puţin de 68 de selecţii în echipa naţională, şase la Jocurile Olimpice, patru la Campionatele Europene, 42 la meciurile interţări, intrând astfel în Cartea Recordurilor.

Medaliată cu bronz la ediţiile din 1960 (Roma) şi 1964 (Tokyo), a reuşit să obţină titlul olimpic în 1968, la Ciudad de Mexico – a ocupat locul 6 în 1952 (Helsinki), respectiv 9 în 1956 (Melbourne) şi 1972 (München).În finala victorioasă, discul lansat de Lia Manoliu a zburat 58,28 metri.

Pasiunea pentru sport a rămas şi dincolo de competiţii…

Pasionată de sport, a rămas dedicată acestuia şi după ce a renunţat la competiţie. A dovedit aceeaşi capacitate organizatorică, motiv pentru care a fost promovată imediat în organismele internaţionale. Distinsă cu Trofeul „Fairplay”, de către UNESCO, în 1973, precum şi cu Ordinul Olimpic „Colanul de Bronz”, în 1975, a devenit membru al Comisiei pentru Academia Olimpică din cadrul CIO, membru al Comitetului Executiv al Asociaţiei Comitetelor Olimpice Naţionale, precum şi preşedinte al unei grupe de lucru pentru problemele sportivilor de performanţă din cadrul acestui for.

În 1990, pe fondul schimbărilor din ţara noastră, a fost aleasă şi preşedinte al Comitetului Olimpic Român – era vicepreşedinte din 1973.

Şi-a găsit sfârşitul în 1998…

Confruntată cu numeroase probleme, îndeosebi cu cele legate de finanţarea tot mai anemică a sportului românesc, comparativ cu ce se întâmpla înainte de 1990, Lia Manoliu s-a stins din viaţă în 1998, la nici 66 de ani. Aflată în comă după o operaţie de tumoră pe creier, a suferit un infarct care i-a fost fatal.

sursa: observator.tv

(277 accesari)