Liberation: “În România a început marea curățenie” |“Președintele Iohannis a făcut din lupta anticorupție calul său de bătaie”

Imagine implicită

Iohannis“De la jumatatea lunii ianuarie, puternicul parchet anticoruptie (DNA) a revenit in forta in Romania”, scrie publicatia franceza Liberation despre lupta anticoruptie din tara noastra.

Un fost ministru al Economiei banuit de abuz de putere a fost ridicat de procurori, un mare patron media acuzat de evaziune fiscala doarme in arest, un judecator al Curtii Constitutionale e urmarit pentru coruptie, asta ca sa nu mai amintim de fosta sefa a DIICOT care si-a petrecut sarbatorile de iarna in spatele gratiilor, continua publicatia franceza.

Fosti ministri, oameni de afaceri sau magistrati se regasesc uneori in aceeasi celula, unde asteapta deciziile justitiei, care pica precum ghilotina: 22 de ani de inchisoare pentru un judecator corupt, intre 4 si 5 ani pentru doi fosti ministri care au dezvaluit secrete din procesele de privatizare, mai scrie in materialul de la Liberationpotrivit  HotNews.

In total, o duzina de fosti ministri au fost condamnati la inchisoare, iar lista se mareste gratie noului cod penal, care prevede reduceri ale pedepselor pentru inculpatii care coopereaza, livrand procurorilor complicii. Fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a spus ca a dat 5 milioane de euro sefilor partidului Democrat pentru a fi numit si pastrat in functie.

Cele mai senzationale declaratii au fost facute de Elena Udrea, fost ministru al Turismului. Pusa de asemenea sub acuzare pentru spalare de bani, Udrea amesteca in denunturile sale oameni politic, magistrati, oameni de afaceri. Dupa parerea observatorilor, dezvaluirile sunt abia la inceput, continua publicatia, citata de HotNews.

Odinioara recunoscuta pentru nivelul ridicat de coruptie, Romania a devenit in cativa ani unul dintre campionii europeni ai luptei impotriva acestui flagel. Eforturile anticoruptie sunt de altfel subliniate in raportul Comisiei Europene publicat la finalul lunii ianuarie, iar noul presedinte, austerul Klaus Iohannis, a facut din lupta anticoruptie calul sau de bataie.

sursa: stirileprotv.ro