MargaretThatcherLideri din toată lumea au adus un ultim omagiu „Doamnei de fier”, inclusiv Vlad Filat.

„Prin decesul baronesei Margaret Thatcher, lumea pierde unul dintre cei mai mari avocaţi ai libertăţii, iar Statele Unite pierd o adevărată prietenă”, a spus preşedintele american Barack Obama, onorând angajamentul fostului premier britanic faţă de alianţa cu SUA.

Regina Elizabeta a II-a a fost cuprinsă de un sentiment de „tristețe” și a spus că va adresa un mesaj privat familiei baronesei, iar premierul britanic, David Cameron a remarcat că țara a pierdut un mare lider, un premier extraordinar și un britanic grozav.

Președintele francez, Francois Holland a comunicat că „în activitatea sa publică, prin convingerile conservatoare pe care le asuma pe deplin, Thatcher a fost preocupată de strălucirea Marii Britanii şi de apărarea intereselor acesteia”. Liderul Franței a menționat contribuția lui Thatcher la realizarea tunelului de sub „Canalul Mînecii”, care unește Franța de Marea Britanie.

„Indiferent dacă lumea era sau nu de acord cu opiniile sale politice, Margaret Thatcher a arătat că politica are întotdeauna capacitatea de a fi o forţă pentru schimbare”, se mai arată în comunicatul emis luni de președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

La rîndul său, liderul rus, Mihail Gorbaciov a declarat pentru presa rusească că ”Margaret Thatcher era o mare personalitate politică şi o persoană fermecătoare”. Acesta este așteptat să țină un discurs în ziua înmormîntării distinsei  doamne.

„Lady Thatcher, un campion neînfricat al libertăţii, a apărat naţiunile captive, a ajutat lumea liberă să câştige Războiul Rece. Merită o statuie în Polonia”, a scris pe Twitter Radosław Sikorski, ministrul polonez de Externe.

Președintele României, Traian Băsescu afirmă că Margaret Thatcher i-a fost un adevărat  model. „Ea a aplicat permanent principiile de drept și de liberalism economic și acesta este modul în care eu, ca președinte care a trebuit să se confrunte cu provocările unei țări de după comunism, îmi voi aminti moștenirea thatcherism-ului”, afirmă Băsescu.

În mesajul de compasiune a lui Vlad Filat, adresat poporului britanic, se scrie despre Margaret Thatcher că a fost „un mare promotor şi luptător neobosit pentru drepturile omului şi democraţie. Numele Baronesei Thatcher va trezi mereu sentimente de admiraţie şi respect, fiind o sursă de inspiraţie pentru viitoarele generaţii”

Longevivul premier britanic a refuzat organizarea funerariilor naționale.  Pe 17 aprilie, va fi petrecută pe ultimul drum. Se vehiculează informația precum că baroneasa a planificat evenimentul încă acum 5 ani. Premierul conservator vroia o ceremonie la Catedrala St Paul cu un concert de orchestră, care să interpreteze lucrări de Edward Elgar.

Margaret Thatcher a cerut să fie înmormântată la cimitirul Royal Chelsea Hospital, unde este îngropat şi şotul ei, Denis, care a murit în 2003.

(289 accesari)