sturza parlamentLipsa de cvorum în Parlament a fost cauzată de absenţa unor deputaţi PD şi PL, în situaţia în care fracţiunea democraţilor şi cea a liberalilor a dat asigurări că se va prezenta la şedinţă. „Am fost surprins, pentru că toate mesajele, inclusiv de la PD, au fost că va fi cvorum.

Dar ştiam că va fi o tendinţă „să nu-i dăm voie lui Sturza să vorbească în Parlament”. A fost o teamă mare pentru mesajul pentru din Parlament. Unii l-au interpretat ca pe un mesaj către naţiune”, a declarat Ion Sturza, imediat după ce şedinţa a fost declarată închisă.

Întrebat dacă oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul de facto al PD, a stat în spatele boicotării şedinţei, fostul candidat la şefia Guvernului a spus: „Noi una-două şi – Plahotniuc. Trebuie să recunoaştem că dumnealui şi-a abrogat funcţia de negociator pentru formarea unui Guvern. Conducerea formală a partidului a dispărut din spaţiul public. Am fost surprins să-l văd pe Marian Lupu în sală. Că absenţa unor deputaţi a fost regizată?… Dar poate a fost din motive personale. Mulţi au fost deranjaţi că le-am întrerupt vacanţa”, a menţionat Sturza.

„Am mizat pe cvorum, am considerat că deputaţii trebuie să-şi îndeplinească funcţiile care reies din Constituţie, să-şi întrerupă vacanţele. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Eu am mizat să am o intervenţie în faţa Parlamentului, unde aş fi dorit să vorbim despre problemele cetăţenilor, inclusiv să pun întrebări extrem de incomode clasei politice”, a mai spus Sturza.

Totodată, Ion Sturza a precizat că va avea astăzi o întrevedere cu şeful statului pentru „a întoarce mandatul”. „Prin acest exerciţiu, mandatul meu a fost finalizat. Voi avea o întâlnire cu domnul preşedinte Timofti, unde, simbolic spus, îi voi întoarce mandatul, iar el va acţiona în conformitate cu Constituţia şi va demara noi consultări”, a adăugat Ion Sturza.

Despre ce va urma, fostul candidat la funcţia de prim-ministru a declarat: „Anticipez un măcel mediatic. Dacă până acum eram singur, acum am în spate mii de oameni care cred că în Moldova lucrurile se pot schimba spre bine. Vă promit că speech-ul meu parlamentar va fi disponibil în orele următoare, ca să vedeţi care va fi intenţia mea”, a punctat Sturza.
Sursa:jurnal.md

(23 accesari)