plaha si borsetaSunt sigur că nimeni din voi nu a anticipat cât de mare este acest om. Moldova de după independența n-a mai cunoscut așa un personaj malefic. Astăzi în fața lui au capitulat mai marii politicii moldovenești, ca să nu mai vorbim de peștișorii cei mici.

La alegeri căutăm alternative politice, pentru că nu dorim să mai încredințăm soarta țării în mâinile oligarhilor dar și celor care au înghenuncheat fără a lupta, în fața acestora. Alternativă nu-i pentru că cei care ar mai avea șanse să obțină simpatia noastră, sunt practic ”decapitați” de jurnaliștii care-și apără șeful cu prețul propriei cămașe.

În genunchi în fața lui Plahotniuc, benevol și nesiliți de nimeni, au căzut:

1. Vlad Filat, cel care prin 2011 a început lupta cu Plahotniuc. A cedat însă foarte ușor de zeci de ori pentru a-și apăra interesele personale. Țara a lăsat-o însă deoparte, motiv pentru care locul lui e la pușcărie.

2. Mihai Ghimpu, al nostru luptător pentru ”onoare” de 20 de ani. La 7 iunie la comanda lui Plahotniuc a închis Piața Marii Adunări Naționale suprimând protestele populare împotriva celor care ne-au jefuit. De fapt Ghimpu niciodată nu a fost împotriva lui Plahotniuc, rivalii săi fiind PLDM și Platforma DA, care evident îi fură voturile. Dacă în 2011 Ghimpu zicea că Moldova e condusă de Plahotniuc, în octombrie 2015 a zis că nu. Astăzi a devenit portavocea oligarhului în Parlament. Probabil i-a promis unirea. La fel cum a promis și altcuiva că va ferici țara.

3. Iurie Leancă, acel ”simplu prim-ministru” al poporului care tremură când rostește numele lui Plahotniuc. Tremură pentru că are o semnătură pus în cazul BEM și la răcoare îl pui oricând. E adevărat că are o echipă cu oameni de valoare, dar din genunchi nu faci reforme. Octavian Ticu a reconfirmat această îngenunchere.

4. Vladimir Voronin, moșul care l-a crescut pe oligarh și nu i-a estimat niciodată potențialul.

5. Renato Usatîi, eliberat din ultimul arest la comanda lui Plahotniuc. Cel care la doar o zi s-a temut să rostească numele oligarhului și să vedeți că nu o va mai face niciodată atât de înflăcărat. În ultimul interviu pentru Rossia 24 n-a rostit niciodată acest nume.

6. Mihai Godea, cel care prin 2011 a ieșit subit din PLDM, pe când încă liberal-democrații nu deveniseră un partid de hoți. Astăzi îl găsim infiltrat în partidul lui Leancă, oare de ce?

7. Dumitru Diacov, cel care nu împărtășește deseori opinia partidului, dar nici nu poate să se opună nici într-un fel.

8. Vitalie Marinuță, cel care de dragul funcției a aderat la PD în speranța că-și va recăpăta postul de ministru.

9. Igor Dodon, ori de câte ori i-a susținut inițiativele. Inclusiv de alegere a președintelui țării în 2011.

10. Întreaga justiție din Moldova și zeci de instituții.

11. Sute de primari care s-au alăturat lui Plahotniuc doar ca să primească în continuare finanțare de la centru. Dar și cei care aveau dosare și doreau să scape de ele.

Dar cel mai grav este faptul că a îngenuncheat poporul Republicii Moldova în fața unui personaj care a știut mereu să insufle doar teroare. Noi însă cunoaștem cum sfârșesc asemenea tipuri de politici, iar Plahotniuc nu este o excepție.

Andrei Fornea

Sursa:independent.md

(877 accesari)