Lista completă a cabinetului Ion Sturza; Cine sunt candidații și prin ce s-au remarcat
Programul de guvernare și componența nominală a cabinetului de miniștri Sturza au fost prezentate astăzi Parlamentului.
Independent.md a intrat în posesia componenței cabinetului de miniștri cu care Ion Sturza se va prezenta luni, 4 ianuarie, în fața Parlamentului:
1. Viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene – Victor Chirilă. Este în prezent directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă. Nu a fost implicat în proiecte politice până acum.
2. Ministru al Economiei – Marin Ciobanu. Este în prezent administratorul Zonei Economice Libere Bălți. În ultimii ani, ZEL Bălți a atras mai mulți investitori importanți, Ciobanu fiind unul dintre principalii artizani ai acestui lucru. Nu a fost implicat în proiecte politice.
3. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor – Oleg Tofilat. Activează și în prezent în cadrul acestui minister, în calitate de secretar de stat. A fost numit în perioada Guvernului Gaburici. Deși a criticat dur, în 2013, concesionarea Aeroportului, în toamna lui 2015 s-a declarat un adept al poziției ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, precum că anularea contractului de concesionare astăzi nu ar fi posibilă. Nu a fost implicat în proiecte politice.
4. Ministrul Afacerilor Interne – Alexandru Stoianoglu. Fost membru al Partidului Democrat. A fost vicepreședinte al Parlamentului între 2009 și 2010. În perioada 2001-2007 a fost adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova.
5. Ministrul Educației – Loretta Handrabura. Membru PLDM. Viceministru în cadrul aceluiași minister în perioada 2009-2015. În prezent ocupă funcția de Ministru al Tineretului și Sportului.
6. Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Alexandru Machedon. Directorul și unul dintre fondatorii companiei Starnet, una dintre cele mai mari din sectorul IT. S-a remarcat în 2015 ca un susținător al protestelor organizate de Platforma Demnitate și Adevăr. Nu a fost implicat în proiecte politice.
7. Ministrul Tineretului și Sportului – Dumitru Alaiba. Șef al Consiliului Economic al prim-ministrului începând cu anul 2013. Este considerat un apropiat al PLDM. Nu a fost implicat în proiecte politice.
8. Viceprim-ministru, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Dona Școla. Director al Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Republica Moldova (MIEPO). De asemenea, este membru al Comitetului de Experți în Administrație Publică al Organizației Națiunilor Unite (CEPA). A fost membru al PD.
9. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare – Alexandr Slusari. Vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Președinte al companiei UniAgroProtect. S-a implicat activ în protestele din 2015 din Piața Marii Adunări Naționale. Anterior a fost vicepreședinte al Partidului Forța Poporului.
10. Ministrul Justiției – Stanislav Pavlovschi. Vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova (2001-2008). Anterior a fost procuror, iar în prezent activează ca avocat. S-a implicat activ în protestele din 2015 din Piața Marii Adunări Naționale.
11. Ministrul Sănătății – Ala Nemerenco. Membru PPEM. Director al IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”
12. Ministrul Mediului – Andrei Ursache. Activează și în prezent în cadrul ministerului, în calitate de șef de secție. Neafiliat politic.
13. Ministrul Finanțelor – Ion Munteanu. În prezent Director Financiar al companiei Union Fenosa. Neafiliat politic
14. Ministrul Culturii – Veaceslav Reabcinschi. Director al Centrului pentru Politici Culturale. Membru Expert-Grup.
15. Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru. Membru PLDM. A activat în această funcție și în perioada Guvernului Gaburici.
16. Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – Svetlana Dogotaru. A activat în cadrul acestui minister, în funcția de viceministru, și în perioada Guvernului Tarlev. În prezent, consilier al lui Ion Sturza.
17. Viceprim-ministru pentru Reintegrare – Ion Stăvilă. Ex-ambasador al Republicii Moldova în Ucraina. Neafiliat politic.
Sursa:independent.md