Lobby-ist austriac: Niciun politician implicat în acte de corupție nu mai e sigur în România

Imagine implicită

justitie coruptieZiarul austriac Kleine Zeitung publica un interviu cu doi angajati ai Camerei de Comert din regiunea Steiermark, responsabili cu consilierea celor care vor sa investeasca in strainatate. Cei doi lobby-isti activeaza pe pietele din Romania si Bulgaria, unde Austria este pe locul al doilea in topul investitiilor straine.

Interviul incepe cu urmatoarea intrebare: “Daca as vrea sa investesc un milion de euro in Romania si Bulgaria, cat ar trebui sa pun deoparte pentru mita?”

Rudolf Lukavsky, lobby-istul activ in Romania spune ca “coruptia a fost si este un subiect important in Romania. In ultimii doi ani se fac eforturi serioase de rezolvare. Niciun politician, niciun primar implicat in acte de coruptie nu mai este sigur”.

Ulrike Straka, responsabila de piata din Bulgaria, raspunde la aceeasi intrebare spunand ca “e greu de estimat. In ultima vreme, contractele pe lucrari de constructii au fost atribuite unor firme bulgare cu bune relatii in cercuri politice. Cu toate acestea, si firmele austriece au sanse bune”.

Straka mai adauga si faptul ca “in Romania, lucruri sunt scoase la lumina, iar inBulgaria exista sentimentul ca nu se intampla nimic”.

In ceea ce priceste migratia fortei de munca, Lukavsky spune despre Romaniaca ea reprezinta si o sansa.

“Romanii din strainatate trimit bani familiilor din Romania. Fara aceste remiteri, multe persoane nu ar fi independente financiar, mai ales in regiunile rurale. Pe de alta parte, Romaniei ii lipseste personalul calificat. Un medic castiga intr-un spital romanesc circa 300 de euro. Daca stie germana are cu totul alte sanse in Germania sau Austria. Sectorul de ingrijire din Austria nu ar fi sustenabil fara personal din Romania si Bulgaria. Acele persoane lipsesc atunci din Romania.”

Despre investitiile austriece in Romania si Bulgaria

Lukavsky: “Investitiile austriece din Romania sunt mai mari ca oricand. La sfarsitul lui 2013, volumul era de 11,4 miliarde euro. (…)”

Straka: “Dupa locurile de munca create, investitorii austrieci sunt chiar pe primul loc in Bulgaria. Volumul este de 5,5 miliarde euro, dar, in ultimii doi ani, fluxurile financiare au fost reduse. (…)”

Sursa:hotnews.ro