Lucinschi l-a amenințat pe un om de afaceri cu pușcăria dacă nu-i dă 4 mln euro: ”Să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva. Eu aşa m-aş gândi”

Imagine implicită

serghei lucinski Serghei Lucinschi a folosit un mod „explicit şi extrem de dur” pentru a-l determina pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea banii ceruţi, spunându-i să se gândească dacă vrea să stea la puşcărie: „Nu ştiu, să stai tu, undeva. Uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva … Eu aşa m-aş gândi”.

Instanţa supremă a decis, miercuri, cercetarea sub control judiciar a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi arestarea preventivă a ofiţerului de poliţie de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constantin Comăneanu, în dosarul de şantaj şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, sunt urmăriţi penal pentru complicitate la şantaj.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), obţinute de Mediafax, Sergiu Lucinschi a folosit un mod „explicit şi extrem de dur” pentru a-l determina pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să accepte să îi dea patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

Sergiu Lucinschi i-ar fi spus lui Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL, că s-ar putea să facă ani mulţi de puşcărie şi i l-a dat ca exemplu pe omul de afaceri George Copos, care a fost condamnat definitiv şi acum este încarcerat. În acest sens, Lucinschi i-a spus că trebuie să se gândească foarte serios dacă vrea să dea banii ceruţi sau să stea la închisoare.

„Pentru a fi cât mai explicit şi a-l determina pe Horpoş să accepte variantele de rezolvare propuse, pentru a scăpa de cele două dosare de la DIICOT, inculpatul (Sergiu Lucinschi, n.r.) însoţeşte exemplificarea şi de un exemplu sugestiv, în sensul că, în situaţia în care nu ar urma dispoziţiile sale, de a -i da bani, ar putea să facă ani mulţi de puşcărie în cele două dosare penale şi atunci îi adresează întrebări retorice şi mesaje exemplificative şi pilduitoare: «Nu ştiu, să stai tu undeva. Uite la Copos, să stai şapte ani din viaţa asta scurtă undeva, du-le în p… mă-sii, este lume, este… . Eu aşa m-aş gândi. Sunt oameni care nu se gândesc aşa, că în loc să fug eu să umblu pe undeva, mai bine stau…»”, se arată în documentele citate.

George Copos, la care face referire Sergiu Lucinschi în discuţiile cu Horpoş, execută o pedeapsă de patru ani de închisoare, după ce a fost condamnat în dosarele „Loteria I” şi cel privind transferurile de jucători.

Anchetatorii susţin că Sergiu Lucinschi ar fi urmărit să îl facă să se teamă că riscă puşcăria dacă va refuza să îi dea banii ceruţi.
„Aşadar, maniera infracţională a fost concepută şi bazată pe elemente care să aibă aptitudinea obţinerii rezultatului. Că demersurile sale infracţionale au fost de natură atât să determine credinţa persoanei vătămate Alexandru Horpoş că inculpatul are în mod real posibilitatea influenţării deciziilor judiciare, datorită implicării inclusiv a procurorului DIICOT şi, de asemenea, să-i creeze teama legitimă că, în situaţia în care va refuza remiterea banilor, riscă puşcăria, rezultă din modalitatea de zugrăvire a realităţii de inculpat, de natură să-1sperie în legătură cu ceea ce i s-ar fi putut întâmpla dacă nu dă curs pretenţiilor”, mai arată anchetatorii.

În acest dosar, omul de afaceri Sergiu Lucinschi este acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la DIICOT, de luare de mită, iar procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj şi Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, de complicitate la şantaj.

sursa: independent.md