Ludmila Kozlovska respinge atacul lui Vladimir Plahotniuc: „Înseamnă că eforturile noastre de a-l pedepsi dau roade”

Imagine implicită

Activista ucraineană Ludmila Kozlovska, președinta fundației Open Dialog, dezminte că ar fi agentă rusă sau cetățeancă a Rusiei și spune că autoritățile Poloniei au expulzat-o din motive politice. Reacția vine după ce oligarhul Vladimir Plahotniuc a acuzat-o pe activistă că ar avea legături cu spionajul rus și că „s-a ocupat intens de denigrarea Republicii Moldova în Europa” împreună cu liderii opoziției antioligarhice.

Într-un interviu acordat Europei Libere prin telefon de la Kiev, unde a ajuns după ce polonezii i-au interzis șederea în spațiul Schengen, ucraineanca Kozlovska a respins acuzațiile Varșoviei și a răspuns și criticilor formulate de Plahotniuc.

Activista a declarat că criticile pe care i le-a adus liderul partidului moldovean de guvernământ, Vladimir Plahotniuc, sunt cea mai bună dovadă a eficienței fundației sale, care a vorbit la Bruxelles despre încălcarea drepturilor omului în Republica Moldova.

„Pentru prima dată, astăzi, Plahotniuc a vorbit despre mine și mi-a pronunțat numele în mod public. Pentru mine, aceasta înseamnă că eforturile noastre de a promova impunerea de condiții din partea donatorilor pentru ajutoarele date Moldovei și de a-l pedepsi pe Plahotniuc în legătură cu violarea drepturilor omului și abuzul de putere sunt eficiente”, a spus Kozlovska.

Totodată, Kozlovska dezminte că ar fi agentă rusă sau cetățeancă a Rusiei și spune că autoritățile Poloniei au expulzat-o din motive politice, anume pentru că soțul ei polonez a scris un articol împotriva guvernului conservator de la Varșovia.

„Nu sunt agentă a Rusiei”, a spus Kozlovska. „Cum poate o agentă rusă să organizeze liste de persoane în frunte cu președintele rus Vladimir Putin pentru a fi supuse sancțiunilor?! Poți fi agentă când ai lucrat ca să expui forțele ruse din Crimeea, să aperi deținuții politici din Rusia sau pe cei persecutați politic în străinătate de Rusia?”, a adăugat președinta Open Dialog.

Fundația condusă de Kozlovska a început activitățile legate de Moldova în vara lui 2016, când a primit o solicitare de ajutor din partea familiei și avocaților lui Veaceslav Platon. Controversatul om de afaceri moldovean, condamnat între timp în R. Moldova pentru implicare în furtul miliardului, fusese reținut în Ucraina și extrădat Republicii Moldova. Ludmila Kozlovska spune că organizația ei pentru drepturile omului a abordat cazul lui Platon exclusiv din perspectiva încălcării drepturilor omului, considerând că s-au comis asemenea încălcări în timpul arestului și extrădării. Dar a încetat să se mai ocupe de caz când a aflat despre presupusa implicare a lui Platon în furtul miliardului.

Sursa:jurnal.md