mitaMită de 3 milioane de euro care ar fi fost promisă de omul de afaceri Gruia Stoica urcă pe locul 1 în topul spăgilor anchetate de DNA, după mita de 1, 4 milioane de euro de la Hidroelectrica, urmată de mita pretinsă de un director APIA în valoare de 1, 2 milioane de euro.

În toate cele trei cazuri, este vorba de bani pretinși sau promiși pentru încheierea unor contracte de zeci sau sute de milioane de euro. Valoarea contractului în dosare mită la CFR depășește 100 de milioane de euro , contractul Hidroelectrica ar fi fost de 263 milioane euro, iar contractele vizate la APIA insumau aproximativ 16 milioane euro.

Cazul mită la CFR

Din Rezoluția menționată a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului Boștină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitației. (comunicatul DNA din data de 29 ianuarie 2014)

Cazul mită la Hidroelectrica

Referatul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în cazul scandalului de mită la Hidroelectrica arată că Ion Mihăilă, consilier al ministrului Energiei Constantin Nița, ar fi intermediat în octombrie 2013 mituirea lui Remus Vulpescu (denunțător în dosar, actualmente director de cabinet al ministrului Finanțelor) pentru ca acesta să ia o decizie în favoarea firmei clujene Energon Power and Gas. Stenogramele arată că Mihăilă, împreună cu Eugen Bradean (la acea vreme director în Hidroelectrica), i-ar fi promis lui Vulpescu 1,4 milioane de euro pentru a accepta un contract favorabil firmei clujene și defavorabil Hidroelectrica.

Cazul mită la Apia

Rechizitoriul procurorilor DNA în dosarul de corupție de la Agenția de Plăți în Agricultura (APIA) din noiembrie 2013 arată cum Aurel Pana (membru PC, director adjunct al APIA București la acel moment) ar fi cerut un comision de 10% de la o firmă pentru a-i atribui un contract. Contractele vizate au o valoare totală de aproximativ 16 milioane euro, iar DNA susține că Aurel Pana i-a cerut unui reprezentant al firmei vizate un comision de 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât direct, cât și prin intermediul lui Mugur George Voinea, urmărit penal și el.

Șpăgile primite de persoane aflate în funcții publice uneori cheie în România nu se numără întotdeauna doar în sume în euro cu multe zerori, notează hotnews.ro. Politicieni, magistrați sau șefi din Poliție s-au lăsat uneori tentați și cu obiecte care la o primă vedere stârnesc râsul: alimente, materiale de construcții sau arbuști ornamentali.

Sursa: ziarulalb.ro

(199 accesari)