Angel TîlvărMinistrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit la sediul Ambasadei României în Republica Elenă cu lideri ai mediului asociativ românesc din Atena, Aspropirgos și Salonic, precum și cu reprezentanți ai mass-media de limba română.

Într-un comunicat al MAE remis vineri AGERPRES se arată că reprezentanții asociațiilor românești au mulțumit reprezentantului Guvernului de la București pentru sprijinul de care beneficiază din partea României și au prezentat activitățile pe care le desfășoară, cu un accent deosebit pe proiectele din domeniul educației.

„Oficialul român a trecut în revistă programele și acțiunile proprii ale Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, cum ar fi Programul de Tabere „ARC”, de care beneficiază și în acest an un număr important de copii și tineri etnici români de pretutindeni. Au fost discutate o serie de aspecte legate de sesiunea de finanțare prin intermediul căreia statul român sprijină proiectele comunităților românești. Dezbaterea a inclus, de asemenea, principalele preocupări ale comunității românești din Republica Elenă”, precizează sursa citată.

Ministrul Tîlvăr a vorbit, potrivit comunicatului, și despre avantajele pe care le poate prezenta colaborarea în cadrul mediului asociativ românesc, prin dezvoltarea de proiecte mai vizibile, mai ample și cu un impact semnificativ la nivelul comunității.
„Demnitarul român a insistat asupra importanței pe care o au cursurile de limbă, cultură și civilizație românească pentru tinerele generații, atât în sensul conservării spiritului identitar, cât și pentru prevenirea problemelor legate de potențiala reinserție în sistemul de educație din România”, subliniază MAE.

În cadrul întrevederii, ministrul delegat a oferit date cu privire la procesul de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni, prin dezbaterea — în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate — a metodologiei de desemnare a participanților la această manifestare.

„Au fost prezentate stadiul și perspectivele activității Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, în scopul garantării exercitării dreptului la vot în cele mai bune condiții pentru toți românii, oriunde s-ar afla aceștia în lume”, se mai arată în comunicat.

La reuniune au mai participat ambasadorul României în Republica Elenă, Lucian Fătu, consulul general al României la Salonic, Martin-Ladislau Salamon, consulul onorific al României la Patra, Mariana Crăciun, preotul paroh Mihai Vulcănescu, precum și reprezentanți ai mass-media de limba română, potrivit MAE.

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare efectuează în perioada 14 — 17 mai o vizită de lucru la Atena.

Sursa:agerpres.ro

(78 accesari)