Mafia narcoticelor (2), de Valeriu Stratulat
Comandoul morții albe
În episodul de astăzi vom face trimitere la un șir de documente oficiale care demonstrează o dată în plus implicarea unor slujitori ai legii în protejarea directă și indirectă a mafiei substanțelor psihotropice.
Astfel, după ce poliția și alte instituții de profil au filat și reținut un grup organizat de traficanți de droguri, comandoul morții albe de la Curtea de Apel Chișinău în componența lui Micu, Iordan și Conoval au decis eliberarea din arest a capului grupării!
E vorba de învinuitul Tcacenco Ilie, care la data de 30.12.2013 în urma acţiunilor de urmărire penală întreprinse în cadrul cauzei penale 2013031478 pornite conform prevederilor art.2171 alin.4 lit. b),d) Cod penal, a fost reţinut în momentul transportării a 58,948 kg de haşiş peste frontiera vamală a Republicii Moldova.
O muncă eficientă și complicată a zeci și sute de oameni ai legii, în special ofițeri sub acoperire a fost parșivită într-un hal fără de hal de Micu și Campania sa odioasă! Mai mult decît atît, poliția a obținut ca unul dintre traficanți să colaboreze în vederea documentării faptelor criminale ale grupării.
Astfel, martorul sub acoperire a contribuit la reținerea a încă circa 60 de kilograme de hașiș, traficanții au fost arestați și eliberați de Micu iarăși! Simțindu-se amenințat, martorul scrie la CSM să se ia masuri cu complicii traficanților, adică cu comandoul morții albe, deoarece se temea de răzbunarea criminalilor. Iată petiția în cauză:”
Preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii de la cet. L. P.
Prin prezentul Vă informez că eu… avînd statut de martor în cadrul cauzei penale nr. 2013031478, pornite la 28.06.2013, conform elementelor infracţiunii prevăzute de art. 2171 alin. (4), b) şi d) Cod penal RM, am participat nemijlocit la efectuarea mai multor măsuri speciale de investigaţii şi acţiuni de urmărire penală, menite de a documenta activitatea infracţională a membrilor grupării criminale implicate în trafic ilicit de droguri.
Astfel, fiind reţinute şi arestate mai multe persoane implicate în trafic ilicit de droguri printre care şi Tcacenco Ilie Mitrofan, ce a fost reţinut la 30.12.2013, în momentul transportării a 58 kg 949 grame de haşiş peste frontiera vamală a RM, iar ulterior în privinţa acestuia şi altor membri ai grupării a fost aplicată măsura preventivă – arestul preventiv, acesta fiind prelungit prin încheierea judecătoriei sect. Centru, mun. Chişinău pînă la 30 martie 2014.
Ulterior, avocatul învinuitului Tcacenco Ilie, a contestat cu recurs încheierea Judecătoriei Centru la Curtea de Apel Chişinău la data de 04.03.2013, ultima a anulat decizia respingînd demersul procurorului de prelungire a arestului şi a aplicat învinuitului Tcacenco Ilie măsura preventivă arestul la domiciliu.
Potrivit deciziei menţionate, considerăm că judecătorii Micu, Iordan şi Conoval, au schimbat măsura preventivă a învinuitului Tcacenco Ilie tară о motivare legală.
Consider decizia Curţii de Apel, ca fiind lipsită de careva suport legal, tendenţioasă şi în acelaşi timp vădit ilegală.
Mai mult ca atît, prin acţiunile sale magistraţii creează circumstanţe atenuante care după părerea mea ar încuraja complicii aflaţi la libertate de a continua activitatea infracţională. Acest fapt ar putea crea premize ca infractorii împotriva cărora am dat declaraţii, să încerce prin acţiuni criminale să influenţeze martorii pe acest dosar, inclusiv pe mine, de a ne determina sa ne refuzăm de declaraţiile date.
Codul Penal al RM prevede pedeapsa pentru infracţiunile savîrşite de către învinuitul Tcacenco llie sub forma de închisoare, de la 7 la 15 ani, fiind imposibil de а о înlocui cu о altă pedeapsă, precum şi a fi aplicat în acest caz prevederile art. 90 Cod penal. Astfel, măsura aplicată şi anume arestul preventiv era necesar a fi menţinută inclusiv şi în vederea asigurării executării sentinţei.
Conform art. 16 alin. (5) Cod penal, infracţiunea prevăzută în art. 2171 alin. (4) lit. d) Cod penal este clasificată ca о infracţiune deosebit de gravă pentru care legea penală prevede о pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani fapt care exclude aplicarea prevederilor art. 90 alin. (4) Cod penal privind suspendarea condiţionată.
In legătură cu cele menţionate, solicit respectuos să iniţiaţi o procedură disciplinară în privinţa persoanelor ce au admis încălcarea legislaţiei.”
CSM, bineînțeles, nu a reacționat!
La rîndul său, indignat de comportamentul ilegal al comandoului morții albe, șeful Inspectoratului General de Poliție, Ion Bodrug a depus o sesizare perfect legală, din punctul de vedere al mai multor juriști cu care am discutat, adresată CSM și lui Gurin.
„Stimate domnule Dumitru VISTERNICEANU,
Prin prezenta, vă informăm că, în cadrul efectuării urmăririi penale pe cauza penală nr. 2013031478, pornită la 28.06.2013, conform elementelor infracţiunii prevăzute de art. 2171 alin. (4), lit.lit. b) şi d) Cod penal, au fost conexate cauzele penale nr.nr. 2013033002 şi 2014030481, pornite în baza art.art. 46, 248 alin. (5), lit. d) Cod penal, în cadrul căreia a fost filată şi demascată о grupare criminală саге se ocupa de punerea în circulație pe teritoriul Republicii Moldova a substanţelor narcotice şi psihotrope în cantităţi deosebit de mari, în special heroină şi haşiş, substanţe pe care le transmiteau prin contrabandă din Spania.
În cadrul desfăşurării acţiunilor de urmărire penală şi măsuri speciale de investigație, investigaţia sub acoperire şi achiziţia de control în comun cu angajaţii Procuraturii mun. Chişinău, аu fost identificaţi mai mulţi membri activi, inclusiv conducători ai acestei grupări criminale, aceştia fund Mereacre Tudor Grigore, Marţîniuc Maxim Valeriu, Tcacenco Ilie Mitrofan, Hodorogea Sergiu, Castraveţ Nicolae, Mîra Alexandru, Podubnîi Roman, Vechiu Ghenadie ş.a., care, urmărind scopul circulaţiei ilegale a substanţelor narcotice în scop de înstrăinare, acţionînd prin participație, sub forma grupului criminal organizat, distribuind preventiv rolurile fiecăruia, privind prepararea, păstrarea: prelucrarea, procurarea, expedierea, transportarea, distribuirea şi vînzarea substanţei narcotice – haşiş, pe саге în perioada de timp 27.12.2013 – 30.12.2013 аu transportat-o prin contrabandă din Spania, cu automobilul de model VW T-4, cu n/î OR YY 555, condus de membrul grupării criminale Tcacenco Ilie Mitrofan.
În cadrul efectuării percheziţiei de către angajaţii INI al IGP şi Serviciului Vamal, asupra acestui mijloc de transport, într-un ascunziş special amenajat în rezervorul pentru combustibil, аu fost depistate şi ridicate 86 pachete ambalate în polietilenă fiind camuflate, construite din brichete de culoare cafenie, de forma solidă dreptunghiulară, care reprezintă haşiş – substanţă narcotică, care se obţine artizanal din plantele de canabis, cu masa totală de 58 kg 949 grame.
Anterior, persoanele nominalizate precum şi alte persoane nestabilite de către organul de urmărire penală, în circumstanţe nestabilite, au transportat substanţă narcotică de tip haşiş prin contrabandă din Spania pe teritoriul Republicii Moldova, unde a fost păstrată pînă la 04.07.2013, cînd, în cadrul percheziţiei ia domiciliul situat pe str. Cornului 9/4, mun. Chişinău, ce aparţinea membrului grupării criminale Agheev Viorel Dionisie, аu fost depistate şi ridicate 90 de brichete presate în formă de paralelipiped de culoare brună, cе, conform rapoartelor de expertiză chimică nr. nr. 3889 din 18 iulie 2013 şi 5470 din 25 iulie 2013, reprezintă substanţă narcotică – haşiş, neutilizată în scopuri medicale, сu masa totală de 8,72 kg.
Acţiunile membrilor grupului criminal dat au fost calificate de organul de urmărire penală potrivii elementelor infracţiunilor prevăzute de art. 2171 alin, (4), lit. lit. b)şi d)şi art.’art. 46. 248 alin. (5), lit. d) Cod penal.
Unul din membrii grupării criminale şi anume Tcacenco Ilie Mitrofan, a fost reţinut la 30.12.2013, în momentul transportării a 58 kg 949 grame de haşiş peste frontiera vamală a Republicii Moldova, iar ulterior în privinţa acestuia şi altor membri ai grupării a fost aplicată măsura preventivă – arestul preventiv, acesta fund prelungit prin Încheierea judecătoriei sect. Centru, mun. Chişinău pînă la 30 martie 2014.
Ulterior, avocatul învinuitului Tcacenco Ilie, a contestat cu recurs încheierea Judecătoriei Centru la Curtea de Apel Chişinău la data de 04.03.2013, ultima a anulat decizia respingînd demersul procurorului de prelungire a arestului şi a aplica învinuitului Tcacenco Ilie măsura preventivă arestul la domiciliu.
Potrivit deciziei menţionate, considerăm că judecătorii Micu Tudor, lordan Iurie şi Conoval Eugenia, аu schimbat măsura preventivă a învinuitului Tcacenco Ilie fără о motivare legală.
Considerăm decizia Curţii de Apel ca fiind lipsită de careva suport legal, tendenţioasă şi în acelaşi timp vădit ilegală.
Codul Penal prevede pedeapsa pentru infracțiunile săvîrşite de către învinuitul Tcacenco Ilie sub formă de închisoare, de la 7 la 15 ani, fiind imposibil de а о înlocui сu о altă pedeapsă, precum şi a fi aplicat în acest caz prevederile art. 90 Cod penal. Astfel, măsura aplicată şi anume arestul preventiv era necesar a fi menţinută inclusiv şi în vederea asigurării executării sentinţei.
Conform art. 16 alin. (5) Cod penal, infracţiunea prevăzută în art. 2171 alin. (4) lit. d) Cod penal este clasificată ca о infracţiune deosebit de gravă pentru care legea penală prevede о pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani fapt care exclude aplicarea prevederilor art. 90 alin. (4) Cod penal privind suspendarea condiţionată.
In legătură cu cele menţionate, solicit respectuos să iniţiaţi o procedură disciplinară în privinţa persoanelor се аu admis încălcarea legislaţiei.”
Legitimă și întemeiată sesizare, nu-i așa?
Un colonel de poliție, care a rugat să-și păstreze anonimatul, ne-a povestit cu lux de amănunte care a fost reacția membrului CSM Poalelungi, tot el și președinte la CSJ, la demersul lui Ion Bodrug. L-ar fi sunat înfuriat pe Recean și l-a întrebat de ce Bodrug nu-și caută de treabă, de ce se bagă unde nu-i fierbe oala! Ce a urmat? Recean l-a chemat pe Bodrug și i-ar fi tras motanul pe spinare. Speriat de propriul curaj, șeful poliției depune un alt demers către CSM și procurorul general. Se răzgîndește, însă, și renunță la un adresant, Corneliu Gurin, ștergînd adresa și aplicînd o ștampilă confirmativă.
Vă punem la dispoziție și acest document! Citiți aceste rînduri și observați ce spaimă a tras Ion Bodrug după ce a fost luat în colimatorul lui Poalelungi! Cum își toarnă cenușă în cap, cum se căciulește în fața mafiei narcoticelor. E de remarcat, totuși, că pocăința în cauză nu a fost trimisă, totuși, și lui Gurin, care acum este complicele acestei mafii atâta timp cît nu ia măsuri față de judecătorii morții albe protejați de oligarhie.
Domnului Dumitru VISTERNICEAN Preşedinte interimar al CSM
Stimate Domnule Preşedinte,
Prin prezenta Vă informăm, că la data de 28.03.2014 prin scrisoarea nr.INI/4-2053, Inspectoratul General al Poliţiei şi-a expus opinia faţă de decizia Curţii de Apel Chişinău, referitor la schimbarea măsurii preventive arest, în arest la domiciliu în privinţa învinuitului Tcacenco Ilie, care la data de 30.12.2013 în urma acţiunilor de urmărire penală întreprinse în cadrul cauzei penale 2013031478 pornite conform prevederilor art.2171 alin.4 lit. b),d) Cod penal, a fost reţinut în momentul transportării a 58,948 kg de haşiş peste frontiera vamală a Republicii Moldova.
Post factum, efectuînd о analiză a temeinicii solicitării noastre, am constatat faptul, că conform prevederilor legislaţiei procesual penale, atacarea deciziilor instanţelor de judecată, în special pe cauze penale este de competenţa procurorului.
Astfel, reieşind din faptul, că scrisoarea a fost înaintată fără suport juridic, Inspectoratul General al Poliţiei nefiind subdiviziunea competentă de a se expune asupra temeinicii Hotărîrilor judecătoreşti, intervenim cu solicitarea de a înceta examinarea scrisorii înaintate, totodată asigurîndu-vă că astfel de neajunsuri nu vor fi admise în viitor.”
E de menționat că acest comandou al justiției oligarhice a mai eliberat un bandit recidivist, care a fost condamnat încă fiind minor la ani grei de pușcărie pentru torturarea victimelor cu fierul de călcat, alături de doi complici care au primit pedeapsa capitală. Ieșit din pușcărie, criminalul a recidivat. S-a apucat de vechea îndeletnicire de a tortura oamenii cu fierul de călcat. Astfel, după ce Micu și comandoul l-a eliberat din nou, banditul a fugit peste hotare…
Tot o brigadă de braconieri l-a eliberat și pe interlopul Karamalak, contra sumei de un milion de euro, conform presei, caz în care avocat al acestuia era nimeni altul decît controversatul Victor Berlinski, purtătorul de sacoșe cu ce „trebuie” prin birourile instanței de Apel, prieten la cataramă cu Poalelungi Mihal Denisîci și fostul judecător Nicolae Timofti, în compania cărora se odihnește activ la reședința prezidențială de la Condrița…
Au oare aceste decizii criminale ceva în comun cu bogățiile exuberante și proprietățile de milioane ale așa-zișilor judecători?
E o întrebare din viitorul rechizitoriu al procurorilor. Nu aduce anul cît aduce clipa!
(Va urma)
Sursa: jurnal.md