Magistraţii Curţii Constituţionale şi-au făcut publice averile; Alexandru Tănase şi-a luat apartament de 1,5 milioane de lei

Imagine implicită

plaha si tanaseMai mulţi magistraţi de la Curtea Constituţională şi-au cumpărat în 2014 case sau apartamente de sute de mii de lei.

Potrivit declaraţiilor de avere ale acestora, cea mai valoroasă achiziţie a fost făcută chiar de către preşedintele instituţiei, Alexandru Tănase, care a intrat în posesia unui apartament de peste un milion şi jumătate de lei. O altă locuinţă scumpă este cea a lui Aurel Băieşu, care, împreună cu terenul aferent şi o construcţie auxiliară, l-a costat pe judecător peste 800 de mii de lei.

Alexandru Tănase indică în declaraţia de avere pentru 2014 un salariu de peste 288 de mii de lei din funcţia de judecător şi din activitatea didactică. Potrivit documentului, cel mai mult a contribuit la bugetul familiei soţia lui Tănase, care a obţinut un venit de peste jumătate de milion de lei din funcţia de administrator al unei întreprinderi şi din locaţiunea oferită unei publicaţii periodice la care a fost anterior director.

Preşedintele Curtii Constituţionale a mai trecut un credit de jumătate de milion de lei, luat în 2012, dar suma nu corespunde cu cea indicată în declaraţia de avere din 2013. Atunci,Tănase arată că ar fi împrumutat de la bancă 200 de mii de lei. Totuşi, în document nu se regăseşte un Mercedes, la volanul căruia a fost surprinsă soţia lui Alexandru Tănase. După ce a văzut echipa Jurnal TV, ea nu a intrat cu automobilul în curte, ci l-a parcat la câţiva metri de locuinţă.

Şi judecătorul Aurel Băieşu şi-a cumpărat în 2014 o casă care, împreună cu terenul aferent, cu suprafaţa de patru ari, şi o construcţie auxiliară de aproape 15 metri pătraţi, l-a costat peste 830 de mii de lei. Locuinţa are o suprafaţă de aproape 94 de metri pătraţi. Noua achiziţie este mai mică şi costă mai puţin decât vechea casă a familiei Băieşu, pe care soţii au vândut-o tot în 2014 cu peste un milion de lei. În acelaşi an, Aurel Băieşu a obţinut peste 238 de mii de lei din salariu, iar soţia sa – peste 131 de mii de lei. Precizăm că, anterior, Băieşu a fost ambasador al Republicii Moldova în Italia şi deputat pe listele Partidului Democrat.

Potrivit declaraţiei de avere, magistratul Victor Popa şi-a cumpărat în 2014 un teren pentru construcţii. Pentru şapte ari, el a plătit 73 de mii de lei. În acelaşi an, Popa a vândut un alt lot cu 180 de mii de lei. Judecătorul a declarat acest teren în 2013, iar în 2014 nu se mai regăseşte. Victor Popa a luat şi mai multe împrumuturi în valoare de 14 mii de dolari, 10 mii de euro şi 150 de mii de lei. Potrivit declaraţiei de avere, magistratul a obţinut în 2014 venituri de peste 468 de mii de lei.

În timp ce unii judecători îşi cumpără locuinţe, alţii duc banii la bancă. Este vorba despre judecătorul Igor Dolea, care, potrivit declaraţiei de avere, are şase locuri de muncă şi a primit în 2014 un salariu de aproape jumătate de milion de lei. El, însă, nu şi-a cumpărat niciun imobil sau automobil, ci şi-a deschis un cont în bancă pe care are peste10.500 de dolari.

Totuşi, cele mai mari venituri le-a obţinut în 2014 magistratul Tudor Panţâru, care a declarat aproape un milion de lei. Deşi are cel mai mic salariu la Curte, de 181 de mii de lei, judecătorul a mai primit o pensie de 155 de mii de lei pe an şi o indemnizaţie de 30 de mii de euro de la Curtea Constituţională din Bosnia şi Herţegovina, unde a lucrat anterior. Pe lângă acestea, Panţâru are deschise conturi bancare în sumă de 240 de mii de euro şi 100 de mii de dolari. Magistratul mai arată că a împrumutat unor persoane fizice 309 mii de dolari şi 100 de mii de euro.

Solicitat să ofere o reacţie în privinţa acestui subiect, şeful serviciului de presă al Curţii Constituţionale a cerut să-i fie trimise întrebările în scris, iar ulterior nu a mai revenit cu un răspuns.

Sursa:jurnal.md